B350 anakartta R5 3600 overclock

Onu üretim bandında nasıl ayarlayabilirler ki?
Sonradan ayırt edebilmek mümkün gerçi... 9900KS örneği...
Bana sorarsanız mümkün. Tolga 3700X ile 4.4 zor görüyorum diyor ama diğer yanda 3600 ile az bir voltaj vererek, 4.5 görülüyor. Bizim iyi silikon dediğimiz, 4.3'ü görürse seviniyoruz o da 1.4V ile.

Olay sadece sıcaklıkta bitmiyor dostum. Düz mantık, nanometre küçüldükçe voltaj duyarlılığı artar. 1.275V'la bile belli bir süre sonra kullanılmaz hale getirebilirsin 3600'ü, şansa bağlı olarak tabii. 1.45-1.5V gibi değerler boşta veya tek çekirdek yükteyken verilen voltaj, herhangi bir problem yaratmaz. Yük altındaki maksimum voltaj FIT'e ve silikon kalitesine bağlı. Üzerinde verdiğin her voltaj, anormal derecede soğutmadığın sürece işlemcinin degrade olmasına neden olur. Ne kadar düşük sıcaklık o kadar yüksek voltaj gibi düşünülebilir aslında. İşlemci eksi derecedeyken 1.4V'u kullanabilir mesela. Denetimden sonra istersen ayrıntılı açıklayabilirim. 3000'de safe voltajı bulmanın en iyi yolu PBO'yu sonlayıp Prime95'te yük altında işlemcinin çektiği voltaja bakmak. R5 1600 için 1.4V normal gelebilir ancak 3600 için 1.4V kesinlikle normal değil. 2600 için de 1.38V gayet normal mesela. Bir de 1.325V güvenli maksimum voltaj gibi hurafeler geziniyor etrafta, onlara hiç dokunmayacağım.

Son düzenleme:
Olay sadece sıcaklıkta bitmiyor dostum. Düz mantık, nanometre küçüldükçe voltaj duyarlılığı artar. 1.275V'la bile belli bir süre sonra kullanılmaz hale getirebilirsin 3600'ü, şansa bağlı olarak tabii. 1.45-1.5V gibi değerler boşta veya tek çekirdek yükteyken verilen voltaj, herhangi bir problem yaratmaz. Yük altındaki maksimum voltaj FIT'e ve silikon kalitesine bağlı. Üzerinde verdiğin her voltaj, anormal derecede soğutmadığın sürece işlemcinin degrade olmasına neden olur. Ne kadar düşük sıcaklık o kadar yüksek voltaj gibi düşünülebilir aslında, bu sebepten LN2 kullanıyorlar daha çok. İşlemci eksi derecedeyken 1.4V'u kullanabilir mesela. Denetimden sonra istersen ayrıntılı açıklayabilirim. 3000'de safe voltajı bulmanın en iyi yolu PBO'yu sonlayıp Prime95'te yük altında işlemcinin çektiği voltaja bakmak. R5 1600 için 1.4V normal gelebilir ancak 3600 için 1.4V kesinlikle normal değil. 2600 için de 1.38V gayet normal mesela. Bir de 1.325V güvenli maksimum voltaj gibi hurafeler geziniyor etrafta, onlara hiç dokunmayacağım.
Reddit'te okumustum. Cok voltaj git gide frekansi dusuruyormus. 1-2 ay sonra 4.5GHz yerine 4.475, 4.45... diye dusuyormus.
4.5GHz kullan hocam. Prime95'e soktun mu hiç? Direkt crash veren çekirdek yoksa harika.
Prime 95 Small yaptigimda (4.5GHz) 5dk civari yaptim max 81.2C gordu.

@TeQnaP PB2 algoritması işlemciyi her türlü yük altında en iyi hale getiriyor, açıkçası böyle bir şey olacağını sanmıyorum default halde. Farklı BIOS'lar arasında olabilir ancak zaman geçtikçe zor gibi. Benim dikkat çekmek istediğim yer manuel voltaj konusu.

Olay sadece sıcaklıkta bitmiyor dostum. Düz mantık, nanometre küçüldükçe voltaj duyarlılığı artar. 1.275V'la bile belli bir süre sonra kullanılmaz hale getirebilirsin 3600'ü, şansa bağlı olarak tabii. 1.45-1.5V gibi değerler boşta veya tek çekirdek yükteyken verilen voltaj, herhangi bir problem yaratmaz. Yük altındaki maksimum voltaj FIT'e ve silikon kalitesine bağlı. Üzerinde verdiğin her voltaj, anormal derecede soğutmadığın sürece işlemcinin degrade olmasına neden olur. Ne kadar düşük sıcaklık o kadar yüksek voltaj gibi düşünülebilir aslında, bu sebepten LN2 kullanıyorlar daha çok. İşlemci eksi derecedeyken 1.4V'u kullanabilir mesela. Denetimden sonra istersen ayrıntılı açıklayabilirim. 3000'de safe voltajı bulmanın en iyi yolu PBO'yu sonlayıp Prime95'te yük altında işlemcinin çektiği voltaja bakmak. R5 1600 için 1.4V normal gelebilir ancak 3600 için 1.4V kesinlikle normal değil. 2600 için de 1.38V gayet normal mesela. Bir de 1.325V güvenli maksimum voltaj gibi hurafeler geziniyor etrafta, onlara hiç dokunmayacağım.
Ben de derdimi net anlatamadım 🙂

Voltajın işlemcilere verdiği zarar "oxide breakdown" dediğimiz şey oluyor. İşlemci transistörlerindeki yalıtkan olarak kullanılan madde yüksek voltaj etkisiyle aşınıyor, aşınıyor ve artık "breakdown" noktasına gelince de elektronlar olmaması gereken yerlerde uçuşuyor ve bum! İşlemcinin sonu bitkisel hayat. Bu yalıtkan oksit ise sıcaklık ne kadar düşük olursa voltaja o kadar dirençli oluyor. Mesela Buildzoid abimiz bi' ara 2V'la overclock denerken saatlerce LN2 kullanarak testler yaptı ancak daha sonraki bir zamanda BIOS'u sıfırlamadan sistemi çalıştırınca da...

Demem o ki mühendis abilerimiz boostla 1.45V'ları pek kafaya takmıyorsa uzun süre dayanabilir. Robert Hallock'da zaten 1.425V'a kadar zorlayabilirsiniz, uzun vadede ömrünün kısalma ihtimali var diyordu. Kesin konuşmadı. Hem bu işlemcilerin ömrü 10+ yılken biraz kısalsa bile bir şey olmaz. Zaten 3-5 yıl sonra çöp oluyorlar genelde. Mesela 7.nesil Intel'ler.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı