Çözüldü R5 3600 Isınıyor mu?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

-Jwol-

Hectopat
Öncelikle iyi akşamlar :)

Her yer de bu konuyu görüyorum ve yaza topluyacağım sistem AMD üzerine olacak gerçekten bu konudan anlayan biri yardımcı olabilir mi?

İlk defa PC topluyacağım bu yüzden yanlış toplamak istemiyorum :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Hayır. Açıklayayım;

İşlemcilerden elektrik geçer ve bu belirli bir W tüketimi ile ortaya ısı çıkarır. Stok şekilde R5 3600'ün görüp görebileceği en yüksek enerji 100W'tan aşağıdır. Basit bir kule tipi soğutma ve doğru montaj ile kaliteli macun kullanıldığında son derece tatminkar ve sıfır thermal throttling ile kullanılabilir.

Eski çok çekirdekli ve teknoloji özürlü AMD işlemciler 150-200-250-300 W enerji tükettikleri için (OC yapınca özellikle alev alan yanardağ gibi) soğutulması oldukça zor oluyordu. Bu iş eğer işlemci aynasından işlemci plakasına iletilen ısıda bir sorun yok ise (yani fabrikasyon sorun) işlemcinin çektiği güç yani Watt bellidir. Intel soğuk AMD sıcak çalışıyor demek saçmalıktır (lafım size değil genel sitem).
TDP ile çektiği W değeri arasında nasıl bir ilişki var? Örneğin 100W TDP li bir işlemci 1.5V da %100 kullanım da 150W mı çekiyor? Voltaj nasıl fark yaratıyor?
Stok şekilde piyasaya çıkan bir işlemci düşünelim. Benim işlemcim X3440 stok olarak 95W TDP değerine sahip. Ben hiçbir OC ayarı vs. yapmadığımda ve stress teste soktuğumda soğutucum iyi ise boost hızında 85-90 W civarı çekiyor. Ben OC yapıyorum ve normalde 1.26V 3GHz çalışan işlemcimi 1.4V verip 4GHz zorluyorum. 140-155W arası güç çekiyor ve TDP değerinin bir önemi kalmıyor :) Aynı frekansta fazla ve gereksiz Voltaj verilirse stabil çalışabilir belki ama gereksiz enerji çeker. O yüzden mantık sıcaklık için de birlikte minimum Voltajda maksimum stabil frekansı yakalamak. Mesela ben 1.375V'da 4GHz stabil olmuyor. 1.393V'da stabil ama ben düz olsun diye 1.4V yaptım :)

4.15 GHz'da Fortnite açık iken sıvı soğutma ile 48-53 derece arasında oynuyorum. 3.6 GHz'da ise Fortnite açıkken 35-40 derecede oynuyorum. Stok fan ile 4.15 GHz'de 70 derecede oynadım. 3.6 GHz'de ise 60 derecelerde falan bu da gayet normal bu oyuna göre.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı