R5 3600 sistem kendi kendine reset atıyor

d3vil

Decapat
Katılım
5 Nisan 2020
Mesajlar
53
  • AMD Ryzen 5 3600 işlemci.
  • MSI A520M-PRO anakart.
  • G.Skill Ripjaws 8 GB 3600MHz RAM.
  • 600W Thermaltake LT-600AL2NL PSU.
  • 1TB Seagate hard disk.
  • Sapphire RX470 4GB Ekran Kartı

Arkadaşlar donanımsal olarak bütün özelliklerim burada. Bilgisayarım sebepsiz yere kendi kendine reset atıyor. R5 3600 modelli işlemci 3200MHz RAM'e kadar desteklediği için 3600MHz RAM'i iade edip yerinde 3200MHz RAM siparişi vereceğim. Tekrar aynı sorunu yaşar mıyım? (DRAM Frequency olarak 3200MHz'e getirdiğimde ise yine aynı şekilde PC 5 ve 10 dk arasında tekrar kendini resetliyor.) Eventviewer'dan bakınca Kernel Power 41 (63) hatası ile karşı karşıya geliyorum. Sizlerin yardımına ihtiyacım var. Sürekli çözülen problemlere şahit oluyorum lütfen benim de derdime deva olun. Şimdiden herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

Dip Not: Chorme yada Operaya girince de aynı şekilde direkt olarak resetleniyor.
 
Son düzenleme:
PSU konusunda asla F/P diye bir şey önermem. 200-300 bin liralık arabaya F/P motoru takar mısın mesela dostum? Yahut kalbine pil takılacaksa F/P diye bir şeye bakar mısın?

Tier A, hadi bilemedin Tier B bölümünde; Single Rail olan bir PSU seçmeni öneririm. Yalnız " ( Low priority units ) " yazanlardan seçmemeye çalış bence. Ufak tefek sorunlar bildirilmiş o modellerde.

Sizde haklısınız. Seçimimi yaptıktan sonra sizinle paylaşacağım. Fakat bulunan bir çok PSU yabancı :/
PSU konusunda asla F/P diye bir şey önermem. 200-300 bin liralık arabaya F/P motoru takar mısın mesela dostum? Yahut kalbine pil takılacaksa F/P diye bir şeye bakar mısın?

Tier A, hadi bilemedin Tier B bölümünde; Single Rail olan bir PSU seçmeni öneririm. Yalnız " ( Low priority units ) " yazanlardan seçmemeye çalış bence. Ufak tefek sorunlar bildirilmiş o modellerde.

Neredeyse hiç bir PSU Tr standartlarında bulunanlardan değil :/
 
Dostum gerçekten şu anda fiyatları hiç bilmiyorum. Ben mesela Corsair txm Gold almıştım (o zamanlar tier listte a bandında ve altın renkteydi.) Ancak fiyatı çok değişmiş... Hem tier A, hem Single rail, hem Gold, hem de en uygunu bulmaya çalış derim...
Bkz:

1631472323258.png


Bu arada "donanım" bölümünde tavsiye başlığı açarsan güncel fiyatlardan haberdar olan arkadaşlar da yardımcı olabilir.

Son söz olarak: Kesinlikle sorunun kaynağı PSU' dur demiyorum bak ama. Arıza tespiti için bir servise gitmen de gerekebilir. (eğer çevrende sağlam PSU'ya sahip bir tanıdığın varsa ve kablo bağlantılarından anlıyorsanız o şekilde de deneyebilirsiniz.)

Ekleme: @Shadow Ryzen arkadaşın önerisi de isabetli; ancak o kadar sürede PC kapanmazsa. :)
 
Üşenmedim, aramaya inandım, gittim sana şöyle bir şey buldum dostum. (880 lira görünüyor şu anda bir satıcıda.) Modele ve yılına da baktım. 2019 yazıyor. Yani Tier A.
Sorun PSU'dan kaynaklıysa yapıştır bunu gitsin:

 
Arkadaşlarım bir süreden sonra tekrardan merhabalar. OCCT testini şuan gerçekleştirdim. Programın 23. saniyesinden sonra sistem kendi kendini resetledi. Söylemeye dilim varmıyor ama sizin bilgilerinize göre PSU mu sorunlu ? @Dracia @Shadow Ryzen ve diğer dostlarım.
Evet dediğim gibi çıkmış. PSU sorunlu.
 
Sayın sevgili arkadaşlar. Sürekli uzun aralarla sizlere sistemim hakkında şikayetlerimi dile getirdim. Öncelikle herkesten özür dilerim. Sadete gelecek olursak, bilgisayarımın işlemcisi olan Ryzen 5 3600 maksimum 3200MHz ram kabul ettiği ve benimde bilgisizliğimden 3600MHz ram aldığım için sistemimde sürekli olarak reset gerçekleşiyordu. Bugün tekrardan elime geçen 3200MHz ram ile bilgisayarımda OCCT testini gerçekleştirdim. Önceki denememde bilgisayar 23. saniyede kendini resetledi. Bugün elime geçen yeni ramler ile tekrar gerçekleştirdiğim OCCT testinde bilgisayar 1 dakika boyunca bir problem yaratmadı.
Sonuç : Arıza fazla MHz ramden kaynaklı gerçekleşiyordu.
Çözüm : Doğru frekansta ramler yerini aldı ve sistem başarılı bir şekilde düzenine oturdu.

Çözümlemede yardım sağlayan @Shadow Ryzen ve @Dracia başta olmak üzere hepinize teşekkürlerimi sunuyorum. Bir başka sorunda görüşmek dileğiyle. (Umarım olmaz :) )
😘😘😘
 

Geri
Yukarı