R5 3600 sistem oyun oynarken reset atıyor

HighTechLowLife

Megapat
İki farklı ekran kartı ile deneme yaptım. Rastgele olacak şekilde sadece oyun oynarken PC reset atıyor. Sıcaklık değerleri normal. Windows, BIOS, diğer sürücüler güncel. Bu sorunun kaynağına nasıl ulaşabilirim?

İşlemci Ryzen 5 3600.
Ekran kartı Sapphire Nitro+ RX 5700 XT.
Anakart X570 Aorus Pro.
Bellek Crucial 2x8 3200 MHz.
Güç kaynağı FSP 850W 80+ Gold
Soğutucu CM ML240l.

Yanlış hatırlamıyorsam OCCT'nin 8.xxx sürümleri sorunlu. 6.xxx ile dener misin? Örneğin, v6.2. 0 indirin.

6.1. 1 sürümü ile 10 dakikalık test yapmaya çalıştım.
OCCT ve linpack problem olmadı. 3D ve Power'da 3. 4. dakikalarda no Signal deyip ekran karardı. Ekran kartı fanları da dönmeyi kesti zaten. Reset attım VGA ışığı yandı anakartta. Güç düğmesine uzun basıp sistemi kapat aç yapınca düzeldi.
2 kere denemeye çalıştım ve aynı problem oldu. Bir de diğer ekran kartımı deneyeceğim bu testlerde. Acaba anakart mı problem?

Şahsi düşüncem, anakartta problem olduğunu zannetmiyorum çünkü herhangi bir işlem sonrasında, misal atıyorum 10 dakika normal kullanımdan sonra kapanması gerekirdi. Sanıyorum sorun güç kaynağında. Çünkü 3D yani ekran kartı testi yaparken PSU'dan güç çekmeye çalışırken bir anda kesiyor ya da bir hataya veya kapanmasına neden olacak şekilde gücünü kesiyor. Önerim şöyle olacaktı gerçi R5 3600 işlemcide dahili grafik yok, APU olsaydı onboard üzerinden ekranı gösterip, sadece Power testi yapabilir miyiz diye. Peki şöyle yapabilir miyiz; elinizde veya yakın bir çevrenizde fazladan/ödünç alabileceğin bir PSU varsa bi' öyle deneyebilir misin?

Ekleme: İlk mesajınızda 2 farklı ekran kartıyla deneme yaptığınızı şimdi farkettim, 2 farklı ekran kartıyla beraber test yaptıysanız ve aynı şekilde yeniden başlatıyorsa; son söylediğim PSU önerimi mutlaka aksiyona geçin, ön görüyorum sorun güç kaynağında.

Ekleme 2: MEMTest ile RAM testi yapmış mıydınız?

Son düzenleme:

PSU yakın zamanda değişti. 5700XT aldıktan sonra oyun sırasında çok reset atıyordu. Herkes PSU eski olduğunu değişmesi gerektiğini söylemişti bende yeniledim. Reset sorunları azaldı ama tamamen gitmedi işte.

Şimdi burada bi' çelişki var; PSU değiştiği halde reset atıyor ve ona rağmen 2 farklı ekran kartıyla deneme yaptığınız halde halen sorun devam etmekte diyorsunuz, doğru mudur? Yani sorun kartta değil, bu bilgi cebimizde dursun. Şimdi biz farklı bir stres testi ile bileşenlerini test ettiğimizde sadece GPU ve Power'da hata alıyorsunuz. Dolayısıyla (eğer MEMTest ile RAM testi yaptıysanız) elinizdeki kartlardan bir tanesinde sorun çıkarmasaydı sorun kartta diyecektim ya da işlemci kararsızlıktan ötürü olsaydı yeniden başlatırdı, kaldı ki sıcaklık değerleri normal diyorsunuz o zaman geriye PSU kalıyor. Şu an ki kullanmış olduğunuz PSU'nun tam modelini iletir misin?

Ekleme: Bir iki şey daha soracağım; 2 farklı ekran kartıyla oyun oynadığınızda FPS gibi düşme yaşanıyor muydu? Sıcaklıkları takip etmiş miydiniz MSI Afterburner ile? Oyun oynarken bir süre sonra direkt bilgisayarınızı yeniden başlatıyor muydu yoksa görüntü vermeyi kesip çalışmayı devam ediyor muydu force restart (güç düğmesine veya restart tuşuna basarak yeniden başlatmaya zorlama) yapmadan?

Son düzenleme:

Özet geçeyim. İlk mesajdaki sistemi 2019 yılında topladım. Ekran kartı ve PSU hariç. Bu sistemle 2020 ortalarına kadar problem yaşadığımı hatırlamıyorum. 2020 ortalarında 5700XT aldım. Oyun oynarken restart, oyundan atma vb. bir sürü problem yaşamaya başladım. Herkes PSU eski değiş dedi evet eskiydi. FSP Hydro G PRO 850W model PSU aldım ve gözle görülür şekilde problemler azaldı restart olayları minimuma indi ama tamamen düzelmedi. Hala oyun oynarken sebepsiz atmalar devam ediyor. Bende dedim zaten eski bir oyun bari eski kartımı takıp oynarım sorunsuz ama o takılı iken de bir kere reset atınca konuyu açtım acaba başka bir şey mi tetikliyor diye.

Ayrıca yukarıdaki testler RX470 ile yapıldı. Şimdi aynı testleri 5700XT ile yaptım problem olmadı. Sadece OCCT v 6.1 ile Memtest yaparken 10. saniye de çöktü diye hata verdi. Birkaç kere denedim hep 10. saniye de hata verdi. Farklı iki versiyon ile denedim problem olmadı. Ben kafayı yemek üzereyim hata nerede bilmiyorum.

Oyun oynarken sanki reset tuşuna basılmış gibi bir anda reset atıyor. FPS düşmesi yaşamıyorum.

Öncelikle derin nefes alıp sakin olun, bu mevzuyu bir şekilde halledilecek. Şimdi konuyu toplarlayıp adım adım gidelim, konu çok karıştı şimdi.

1. Oyun oynarken direkt reset atıyorsa, bu şuna işarettir ki ekran kartınızda sorun yok, kaldı ki 2 farklı kartla denediğiniz halde. Eğer öyle olsaydı mutlaka görüntü vermeyi keserdi ve çalışmaya devam ederdi. Hele ki mavi ekran hatası almadığınız müddetçe kartlarda problem yok, bunu anlamış olduk.
2. MEMTest86 aslında RAM testidir, 2 ila 10 saat (dakika değil he...) sürebilir olup, bittiğinde mevcut belleklerde hataya rastlanıp rastlanmadığını görebiliyorsunuz. Bahsettiğim bu makaleden işleminizi yapın: Memtest86 ile Bozuk RAM Testi
3. OCCT v6.2.0 (v6.1 değil.) sürümü ile test yapıp her bileşenlerin test sonucu ekran görüntüsünü alıp paylaşır mısın?
4. Bilgisayarınızı normal kullanımlarda misal oyun dışında internette gezme, video seyretme vesaire. Bu kullanımdayken reset veya takılma oluyor mu? Bu da SSD veya HDD sorununa işaret edebilir ki bu sorundan bahsetmemişsiniz. Kaldı ki burada yani HDD/SSD'de sorun görmüyorum.
5. Değerler normal dediğinize göre soğutucunuzu iyi oturtmuş ve işini yapıyor, yani soğutma meselesini de atlamış olduk.
6. Ayrıca BIOS resetleyip denemiş miydiniz? Daha önceden undervolt işlemi yapmış mıydınız?

@İntel G41, farklı ekran kartıyla denemiş olup yeniden başlatıyormuş, sorun kartta olduğunu zannetmiyorum, kaldı ki mavi ekran hatası da almamış. Ayrıca 3600 APU işlemcisi değil yani 3600'de G ibaresi olmadığından ötürü dahili bir grafik işlemci bulunmuyor, dolayısıyla onboard görüntüsünü sağlayamaz.

OCCT 6.20 ve Memtest86 ile tekrar testleri yapacağım. Oyun oynama haricinde başka işlemlerde hiçbir problem olmuyor. Sadece oyun oynarken. Hiç mavi ekran hatası almadım. BIOS'u çok resetledim değişen bir şey olmadı. OC-Underwolt işlerine hiç bulaşmadım.
Dediğim gibi oyun oynarken ya masaüstüne atıyor ya da reset atıyor ve Radeon beklemedik hata ile karşılaşıldı diyor. WattMan hatası alıyorum ama ekran kartı PC'ye reset mi attırıyor bilemedim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…