Çözüldü R5 3600 ve RX 5700 XT sistem oyun oynarken yeniden başlıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Minimumaydia

Hectopat
Yalnızca oyun oynarken başıma gelen bir sorun bu. Oyun fark etmeksizin belirli bir süre sonra PC restart atıyor. Başta bu sorunun PSU kaynaklı olabileceğini düşündüm bu sebepten ötürü eski 650W Bronz sertifikalı PSU'mu 750W 80+Gold sertifikalı bir PSU ile değiştirdim fakat sorun hala aynı, hiçbir değişiklik yok.

Şimdi şüphelendiğim şey ise yeni fark ettiğim bir şey aslında; boştayken 75-80 arası, oyundayken %94-97 arası seyreden sıcaklıklara ulaşıyor CPU. Bu sıcaklık değeri PC'nin restart atmasına sebep oluyor olabilir mi? Bilgisi olan varsa lütfen yardımcı olsun aylardır oyun falan oynayamıyorum.

NOT: Eğer CPU sıcaklığı restart'a sebep oluyorsa bunu nedeni ile birlikte paylaşıp sorunu nasıl çözeceğime dair yardımcı olabilirsiniz çok sevineceğim. Şimdiden teşekkürler.

Sistem:
  • AMD Ryzen 5 3600
  • Gigabyte B450M-H
  • Gigabyte Radeon RX 5700 XT
  • 1X16GB 3600 Mhz RAM
  • FSP 80+ Gold 750W PSU

Çözüm
Max. Operating temperature (tjmax)
95°c
(Sorun işlemci ile alakalı.)

Yani demek oluyor ki ya termal macun kurumuş ya da işlemci soğutucusu yetersiz geliyor.

Termal macun önerim:

Soğutucu önerim ise:
Veya.
Işık seviyorsanız ve bütçe biraz daha kısıtlıysa:
95°c

Yani demek oluyor ki ya termal macun kurumuş ya da işlemci soğutucusu yetersiz geliyor.

Termal macun önerim:

Soğutucu önerim ise:
Veya.

Çözüm
İşlemci soğutucu olarak ne kullandığınızı belirtmemişsiniz. Stok soğutucu kullanıyorsanız, soğutucu tam olarak oturmamış olabilir, termal macun işlevini kaybetmiş olabilir. Stok soğutucu yeterli gelmeyebilir. Bu durumda en ucuz yöntem ilk önce stok soğutucuyu kontrol edin yerine tam olarak oturmuş mu? Eğer yerine tam olarak oturduysa işlemci soğutucu sökün ve termal macunu kontrol edin. Kurumuş veya termal macun az ise eskisini temizleyip yenisini sürün. Eğer söylediklerimden hiçbiri olmamış ise soğutucunuzu güzel bir hava soğutmayla değiştirebilirsiniz.

95°c

Termal macun önerim:

Soğutucu önerim ise:
Veya.
İşlemci soğutucu olarak ne kullandığınızı belirtmemişsiniz. Stok soğutucu kullanıyorsanız, soğutucu tam olarak oturmamış olabilir, termal macun işlevini kaybetmiş olabilir. Stok soğutucu yeterli gelmeyebilir. Bu durumda en ucuz yöntem ilk önce stok soğutucuyu kontrol edin yerine tam olarak oturmuş mu? Eğer yerine tam olarak oturduysa işlemci soğutucu sökün ve termal macunu kontrol edin. Kurumuş veya termal macun az ise eskisini temizleyip yenisini sürün. Eğer söylediklerimden hiçbiri olmamış ise soğutucunuzu güzel bir hava soğutmayla değiştirebilirsiniz.
Öncelikle zaman ayırdığınız ve yardımcı olmaya çalıştığınız için çok teşekkür ederim. Evet, stok soğutucu kullanıyorum. Söylediğiniz gibi soğutucuyu kontrol edeceğim, bir sorun yoksa termal macunu kontrol edeceğim ve eğer kurumuşsa @MrSpy_ ın önerdiği macunu alacağım. Sorun hala düzelmezse yine @MrSpy_ ın önerdiği soğutucuyu alacağım eğer sorun yine düzelmezse, bu demek olacak ki CPU kaynaklı bir sorun değil. Ama bu işler zaten deneme-yanılma değil mi? Tekrar teşekkür ederim, hepsini deneyeceğim ve geri dönüş sağlayacağım. Şimdilik iyi forumlar diliyorum.

Öncelikle zaman ayırdığınız ve yardımcı olmaya çalıştığınız için çok teşekkür ederim. Evet, stok soğutucu kullanıyorum. Söylediğiniz gibi soğutucuyu kontrol edeceğim, bir sorun yoksa termal macunu kontrol edeceğim ve eğer kurumuşsa @MrSpy_ ın önerdiği macunu alacağım. Sorun hala düzelmezse yine @MrSpy_ ın önerdiği soğutucuyu alacağım eğer sorun yine düzelmezse, bu demek olacak ki CPU kaynaklı bir sorun değil. Ama bu işler zaten deneme-yanılma değil mi? Tekrar teşekkür ederim, hepsini deneyeceğim ve geri dönüş sağlayacağım. Şimdilik iyi forumlar diliyorum.

Termal macunu kontrol ettikten sonra AIDA64 fpu testi yap. Sıcaklıkla alakalı olup olmadığını garantileyelim.

Hocam core boost performance açık ise kapatmasını öneririm sıcaklıklarda ciddi düşüş yaşarsınız. Onun dışında aynı işlemciye sahibiz ve SE-224 XT kullanıyorum oyunlarda 60 dereceyi görmüyor tavsiye ederim.

Herkese onlarca kez teşekkür ederim özellikle @MrSpy_ ve @Lejyoner. e. Sorunu 2 saat önce çözmüş ve an itibarıyla garantilemiş bulunuyorum. Evet CPU'nun aşırı sıcaklanmasından kaynaklanıyormuş. Tavsiyeleriniz doğrultusunda işlemci fanımı kontrol ettim, sabitti fakat üşengeç bir adam olduğum için genelde 7-8 ayda bir kasa temizlerim bu kasayı hiç temizlememiştim daha önce, alalı 1 sene oldu, 10 yıldır türlü türlü kasa kullanıyorum hayatımda ilk defa 1 sene içinde bu kadar tozlanmış bir fan gördüm. İşlemci fanı gıpgri idi pervanelerdeki tozlar yüzünden mangal gözükmüyordu... Kasayı ve özellikle fanları baştan aşağı temizledim yeni gibi oldu. Abartmıyorum sadece işlemci fanını 35 dakikada falan temizledim 😃. Termal macun çok kurumamıştı fakat elim değmişken arkadaşımdan getirttiğim macun ile onu da yeniledim. Normalde 15-20 dakikada 95 dereceye gelen CPU sıcaklığı an itibarıyla aynı oyunu 2 saattir oynuyor olmama rağmen 72 dereceyi geçmedi ve herhangi bir restart durumu olmadı. MrSpy ve Lejyonere tekrar teşekkür ediyorum onların yönlendirmesi olmasaydı sanırım 1 ay daha uğraşırdım bu sorunla. Konu kilitlenebilir, herkese iyi forumlar diliyorum 😙

Technopat Haberler

Geri
Yukarı