Isınmayı nasıl anladınız? Oyun için Afterburner değerlerini atar mısınız?
Hocam kapandıktan sonra bir süre dinlendirdim cihazı açmadım. Sonrasında sadece açılıyor mu diye denemek için açtım. Açıldı. Ama yarın tekrar dener bakarım. Buradan paylaşırım. Isınmasını elimi kasanın camına koymamla anladım diyebilirim. Zaten yanık gibi değil de o sıcak havanın kokusuda geldi dışarıya.
Çok enteresan bir RAM kombinasyonunuz var. Bellek testi yaptınız mı bu ikili için?
İşlemci soğutucu montajını kontrol edin. Kasa içindeki fanların yönünü kontrol edin. Stok soğutucu kullanmadıysanız termal macun sürdüğünüzden emin olun.
Eğer bunlar ile ilgili bir sorun yoksa kasa kapağını açıp test edin.
OCCT ve FurMark testleri yapın. AIDA64 içinde stres testine sokun. Yine AIDA64 içinde bellek okuma/yazma testleri yapın.
Herhangi bir test yapmadım. Sistemde daha önce Ryzen 5 1600 işlemci ve RX570 ekran kartı vardı. Ve sadece G.Skill 8 GB RAM vardı. Ekran kartı ve işlemciyi mevcut sisteme taktım. RAM konusunda da Corsair indirimdeydi ve MHz olarak aynı değerlerde diye aldım. Birkaç paylaşımda da bir sorun yaratmadığını okumuştum. İlk başlarda RAM sorunu yaşadım zaten. Bir tanesini görmüyordu. Sonradan bilgisayarcıya götürdüğümde BIOS ayarlarını düzenledi ve çalışır hale getirdi ikisini de. Diğer önerilerini gözden geçireceğim dostum. Teşekkür ederim.
O anakartı kim tavsiye etti acaba hocam? X570'leri düzgün olsa da ASUS ve Gigabyte'ın B450'leri MSI kadar iyi değil. VRM kalitesi vasat maalesef.
İkinci bir ihtimal RAM'lerin, neden iki farklı marka? Hiç sağlıklı değil. O Dual kit RAM'ler neden satılıyor sanıyorsunuz? Aynı markanın aynı frekans RAM'leri bile ayrı alınınca bazen sorun yaratıyor da ondan. Dual kitin amacı aynı partiden çıkma, birebir RAM olmaları.
Üçüncü ihtimal PSU'un veya ekran kartı sıcaklığın. PSU eski değil diye tahmin ediyorum. Oyundayken durdurup, işlemci, ekran kartı ve anakart sıcaklıklarını kontrol et derim.
Ustam anakart aslında eski sistemden kalma. Sadece ekran kartı ve işlemci yenilendi. Bir de ilave 8 GB RAM taktım. Yukarda bir arkadaşımda sormuş ona cevaben yazmıştım. Tekrara düşmeyelim.

Anakart işlemciyi destekliyor diye yenilemedim. 3.0 ve 4.0 arasında çok bir fark olmadığı konusunda bir görüş var genelde. O yüzden ekstra bir maliyet çıkarmak istemedim açıkcası. PSU kasaya entegre haldeydi sonradan almadım. Kasa yaklaşık 1 bucuk senelik diyebilirim. Tek tek kontrol eder buradan paylaşırım en kısa sürede. Açıkcası bu akşam biraz korkuttu beni o yüzden açmadım herhangi bir oyun.
CPB kapatırsanız işlemci sıcaklığı büyük ölçüde düşecektir.
O seçeneği BIOS'da bulamadım hocam. Bu arada daha önceden de oynadım bu oyunu hatta iki saati aşkın süre aralıksız oynadım böyle bir sorun olmamıştı. Sadece bazen uyarı sesi veriyordu oyundan atıyordu. Bende bu sebepten internetten anakartın hangi ayarlarda olmasına ilişkin bir videodan yola çıkıp düzenledim BIOS içerisindeki bazı seçenekleri. Sonrasında uyarı sesi gitti hatta diğer oyunlardaki kasma sorunuda kalktı fakat bu sorun ortaya çıktı. Pek anladığım bir alan değil aslında. Muhtemelen yanlış bir şeyler açtım veya kapattım BIOS içerisinde.
Eğer sıcaklıktan olduğunu düşünüyorsanız;
*Kasa yeterince hava almıyor olabilir.
*Fan eğriniz yeterince agresif olmayabilir.
*İşlemci soğutucunuz düzgün monte edilmemiş olabilir.
Kasa konusunda bir sıkıntım var evet. Ön tarafta bulunan fanlar temperli bir camın arkasında kalıyor ve maalesef temizlenmesi çok zor. Camın çıkarılırken kırılma ihtimali var. O yüzden çok temizleyebildiğimi söyleyemem. Hava sirkülasyonu konusunda iyi bir kasa diye yorum almış genelde.
Fan eğrisi konusunda bilgim yok araştıracağım teşekkür ederim.
Soğutucu stok fan kullanıyorum ama montajında herhangi bir hata olduğunu düşünmüyorum. Birkaç oyunda test ettiğim kadarıyla maximum 90 dereceleri gördü Diye hatırlıyorum.