R5 3600X fanının sesi sürekli artıp azalıyor

cerns

Hectopat
Selamlar, öncelikle 1 hafta önce toplamış olduğum sistemde işlemci fanı hakkında bazı endişlerim var. Öncelikle sistemimle başlayayım:

AMD Ryzen 5 3600X.
ASUS ROG-STRIX-RTX2070-8G-Gaming.
Cooler Master MWE White 650W 80+ 120mm fanlı PSU.
Corsair Vengeance RGB Pro 16 GB (2x8GB) 3600MHz DDR4 RAM CMW16GX4M2Z3600C18.
MSI B450 GAMING PRO Carbon Max Wi-Fi AMD B450 soket AM4 DDR4 4133(OC)MHz ATX Gaming anakart.
James Donkey JD512 512 GB 3D NAND 2000/1500MB/sn NVMe M.2 PCI-e SSD disk.
Blue 1TB 7200RPM SATA 3.0 64MB 3, 5" sabit disk.

İşlemci fanım boştayken bile sesi sürekli artıp azalıyor, sanki aragaz veriyor gibi oluyor. Bunun nedeni araştırdım, sanırım sorun voltage hakkındaymış. İşlemcim yük altında 80 derecelere kadar çıkabiliyor, henüz tam olarak bir test yapmadım, benim gözlemlediğim bu şekilde. Sadece daha sonra forumlarda dolaştım ve sanırım Ryzen 5 3000 serisinde genel olarak bu sıkıntının yaşandığını tespit ettim. Daha sonra işlemcimin daha az ısınması için bir sıvı soğutucu aldım, henüz gelmedi fakat gelene kadar neler yapmalıyım? Birçok insan CBP kapatılması gerektiğini söylemiş fakat eğer CBP kapatırsam sistemim yavaşlamaz mı? Bir de Recep Baltaş'ın gösterdiği videoya baktım:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

İşlemci modelim videodaki ile aynı olmasa da sorunum benzer. Ben de voltage ayarını düşürüp sıcaklık derecesini azaltıp şu anki haliyle aynı FPS değerlerine ulaşabilir miyim sizce? Bir de Recep Baltaş kendi eliyle girdiği voltage ayarlarını yaptıktan sonra CBP'yi tekrar açıyor mu çünkü eğer açmazsa bilgisayarın performansı daha da düşmez mi? Bir de son olarak sizce Ryzen 5 3600X işlemci için videodakine benzer hangi ayarları yapmalıyım ve 3600X için hangi voltage değeri uygundur? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bu işlemci fanının aragaz vermesinden gerçekten çok sıkıldım. Şimdiden teşekkürler!

Son düzenleyen: Moderatör:
Selamlar. Ryzen 3800X kullanmaktayım. Anakartım da Gigabyte Aorus X570 PRO. Bahsedilen ses problemini, bios altından all core boost ayarını disabled edip hallettim. 3,9GHz'de sabitledi kendisini. Aksi halde söylediğiniz gibi gerçekten aragaz çekiyormuş gibi boşta bile sürekli yükselmesi oldukça can sıkıcı ve çekilmezdi. Kolay gelsin.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı