R5 3600X kendini boostluyor

ateist zeus

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar benim AMD Ryzen 3600X bir işlemcim var, buna ek olarak soğutucum maalesef stok soğutucu(wraith spire) ayrıca soğutucuyu bir süre değişecek gibi de durmuyorum. Default ayarlarında işlemci kendi kendine garip Boost'lar yaptığı için (örnek: Mozilla'ya bastığımda kendini 4.4GHz'e boostluyor, bu kadar Low profile bir işlemde bile) fan sesi insanı rahatsız ediyor. Çözüm olarak CPB(core performance boost) u kapatmak istemedim, 3600X gibi bir işlemci varken 3.8GHz de kullanmak içime sinmedi açıkçası.
Bende BIOS'tan 4GHz 1.1volta sabitledim, ses sorununu ve zaten fazla ısınmamasına rağmen sıcaklığı biraz sınırladım.
Sorum şu
1-)Bu işlemci default ayarlarda kendini bazen 2.2GHz'lere kadar çekebiliyor boştayken hatta daha düşüğe (bu değerlerde güç kullanımı ve işlemci kendini tasarruf ettiriyor kanımca) fakat ben overclockladığım için bu işlem olmuyor bu durum işlemciye zarar verir mi?
2-) Default halindeyken böyle dinamik GHz değişikleri yapan sürekli duruma göre hızı değiştiren bir işlemciyi stabil tutmam zararlı mı ya da faydalı mı? Sürekli sabit Voltaj vermek işlemciye bir zarar verir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bios'tan cpu bost özelliğini kapatırsan sabit hızda çalışacaktır ve dalgalanma olmayacaktır. Anlık fırlamanın sebebi core performanca boost.
Ben kendim overclockladığımda sürekli stabil voltaj vermem bir zarar verir mi
1) Sıcaklıkların yüksek değilse zarar vermez.
2) Faydalı ancak verdiğin 4 GHz ve 1.1V ile sistemin stabil mi, test ettin mi stres testiyle?
Evet 3 4 kere cinebench multicore testi yapıyorum

Aynısı başıma geldi. Stok soğutucu yetersiz kaldığı için bir süre i9 10900f işlemciyi base hızında kullanmak zorunda kalmıştım. Ama bunun için voltaj değerini değiştirmedim, ThrottleStop uygulaması ile işlemcinin Turbo boost özelliğini disable etmem yeterli oldu.

Ben kendim overclockladığımda sürekli stabil voltaj vermem bir zarar verir mi

Evet 3 4 kere cinebench multicore testi yapıyorum
Isıyı kontrol etmelisin hocam çok ısınıyorsa geri alabilirsin. Onun yanı sıra stok sogutucuyla o işlemci çok ısınıyor ben artic freezer duo aldım kafam çok rahat tam yükte 73'u geçtiğini görmedim.

Boost açıkken mi diyorsun dostum
Evet, Boost özelliğini kapatacaksınız neden bu işlemciyi aldınız ki? :) AMD en ufak bir eyleme en fazla gücü sunuyor çalışma prensip olarak. Tasarruf modundaki ısı değişimini ve işlemcinin çekirdek kullanımlarının daha stabil olduğunu göreceksiniz :)

Evet, Boost özelliğini kapatacaksınız neden bu işlemciyi aldınız ki? :) AMD en ufak bir eyleme en fazla gücü sunuyor çalışma prensip olarak. Tasarruf modundaki ısı değişimini ve işlemcinin çekirdek kullanımlarının daha stabil olduğunu göreceksiniz :)
windowsun sunduğu güç seçeneklerinden diyorsun galiba değil mi
Normal kullanımda güç tasarrufunda kullanın. Hatta bir çok oyunu bile tasarruf modunda oynayabilirsiniz. Gerekince dengeliye alırsınız.
deniycem teşekkür ederim fikir için

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı