R5 5500 RX 6700XT sistemde ani donmalar ve restart hatası

Gökselyesilyurt

Hectopat
RAM
Viper 3200 mhz
SSD veya HDD modeli
m2
Ekran kartı
rx 6700xt
Anakart
MSI PRO B550M-P GEN3
İşlemci
RYZEN 5 5500
Herkese merhaba.
Dün bilgisayarımın anakart ekran kartı ve işlemcisini değiştirdim. Yeni anakart işlemci ve ekran kartı aldım.
  • İşlemci: Ryzen 5 5500.
  • Ekran kartı: RX 6700XT.
  • Motherboard: MSI Pro B550M-P gen3.

RAM'lerim Viper 3200 MHz ama eski bilgisayarımda kullandığım RAM'ler. PSU'da Strike X 800+80 Silver modeli. Sorunum şu şekilde Windows'u zor kurdum sürekli kurarken donuyordu. Kurduktan sonra oyuna girdiğimde 10-15 dk sonra restart atıyor ve internette filan gezinirken de aniden donuyor. Windows 10 işletim sistemini daha dün kurdum bu sorunlar olunca bugün bir daha kurdum sorun devam ediyor. Anakart işlemci ekran kartını dün sinberjiden satın aldım PSU ve ekran kartları eski PC'me ait. Bilgisayarı AIDA64 stress testine sokunca bir sorun çıkmıyor 40 dakika kadar yaptım fakat Windows üzerinden bellek tanılama testi yaparken 5 dakika sonra tekrar restart atıyor ve Windows açılırken donuyor. Sizce sorun RAM'lerden mi PSU'dan mı kaynaklı? Yardımcı olabilecek biri varsa çok sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
RAM zamanlamalarını ayarlayamıyor olabilir, söylediğim şekilde olmazsa zamanlamaları elle girip denemek lazım.

RAM zamanlamaları nasıl yapılıyor peki bir video filan var mı bununla ilgili.

RAM zamanlamalarını ayarlayamıyor olabilir, söylediğim şekilde olmazsa zamanlamaları elle girip denemek lazım.

RAM zamanlamaları nasıl yapılıyor peki bir video filan var mı bununla ilgili.

Şimdi durduk yere dondu PC kapadım açtım CPU ışığı yanıyor görüntü gelmiyor kafayı yiyeceğim.

Son düzenleme:
Şimdi tekrar format attık SATA SSD'ye kurduk Windows'u BIOS en güncel sürümünü yükledik driverları yükledik şöyle bir sorun var RAM'leri dim2 ve dim4 takınca ekrana görüntü bazen geliyor bazen gelmiyordim 1'dim 3'e takımca bazen gelmiyor dim3 ve dim4 de takınca direk geliyor görüntü anakartı vatandan daha yeni aldım anlamadım ben budim 3 4 de taktığımızda başta uyarı veriyor dim2 ve dim4 de takım diye takımcada ekrana görümtü bir veriyor bir vermiyor.

Benim anakartın hangi RAM'leri desteklediğine nereden bakabilirim dim2 dim4 takınca RAM'leri görüntü bir geliyor bir gelmiyor dim1 dim3 takımcada bir geliyor bir gelmiyor dim3 ve dim4 de takınca geliyor sinir bozucu bir durum şimdi yine format attık BIOS güncelledik driverlara kurduk eve gidince dim3 dim4 takılı oyunu yükşeyip deneyeceğim orada 750W. Başka PSU ile denediğimizdede aynı şey oldu RAM slotlarıyla alakalı bir şey sanırım.
PRO B550M-P GEN3 buradan bakabilirsiniz. Başka ramlerle denemediniz mi?

DIMM3 ve DIMM4 slotu aynı kanal, sadece DIMM3'te veya DIMM4'te RAM taktığınız zaman çalışıyor mu?

Dim3'dim 4 teydi az önce bilgisayar dondu kapattım açtım. CPU ışığı yandı ve görüntü gelmedi, şimdi dim1 ve DI2 ikiye taktım açıldı ama oyun oynarken filan ya da birazdan yine olacak daha 2 gün önce aldım anakartı ekran kartını işlemciyi, Kingston RAM'lerle denedim listede de var. Olmadı, bilgisayar oturum kapatıyor tekrar açıyor. Başka PSU ile denedim olmadı zaten ekran kartı anakart işlemci daha 2 günlük, anlamadım her şeyi denedim SSD'leri değiştirdim yok yine aynı.

DIMM3 ve DIMM4 slotu aynı kanal, sadece DIMM3'te veya DIMM4'te RAM taktığınız zaman çalışıyor mbios günceleldik 3-4 gün önce yeni gelen BIOS'u kurduk şu an tek yapmadığım işlem BIOS pilini çıkarıp takmak ona da gerek var mı bilmiyorum.

Dim3'dim 4 teydi az önce bilgisayar dondu kapattım açtım. CPU ışığı yandı ve görüntü gelmedi, şimdi dim1 ve DI2 ikiye taktım açıldı ama oyun oynarken filan ya da birazdan yine olacak daha 2 gün önce aldım anakartı ekran kartını işlemciyi, Kingston RAM'lerle denedim listede de var. Olmadı, bilgisayar oturum kapatıyor tekrar açıyor. Başka PSU ile denedim olmadı zaten ekran kartı anakart işlemci daha 2 günlük, anlamadım her şeyi denedim SSD'leri değiştirdim yok yine aynı.
Anladım isterseniz işlemci soğutucunuzun vidalarını çıkabilecek kadar gevşetin hiç tutmasın ama işlemci soğutucuyu çıkarmaya çalışmayın, yanlışlıkla işlemciyle birlikte çıkar pinleri eğilir falan. Vidaları soğutucu düşmeyecek kadar sıkarak deneyin sadece deneme amaçlı. O şekilde benzer sorunlarını çözen insanlar olmuş. İşlemci sıcaklığınıza dikkat edin ama bence yaparken bilgisayarı açıp yüklenmeyin sadece bakın çalışıyor mu diye.

Anladım isterseniz işlemci soğutucunuzun vidalarını çıkabilecek kadar gevşetin hiç tutmasın ama işlemci soğutucuyu çıkarmaya çalışmayın, yanlışlıkla işlemciyle birlikte çıkar pinleri eğilir falan. Vidaları soğutucu düşmeyecek kadar sıkarak deneyin sadece deneme amaçlı. O şekilde benzer sorunlarını çözen insanlar olmuş. İşlemci sıcaklığınıza dikkat edin ama bence yaparken bilgisayarı açıp yüklenmeyin sadece bakın çalışıyor mu diye.

Denerim ondan olacağını sanmıyorum ama RAM'leri tek tek takınca açılıyor bu arada RAM slotlarını Dual takınca görüntü bir geliyor bir gelmiyor yan yana takınca geliyor ama oyun oynarken oturumu açıp kapıyor her şeyi denedim PC yeni toplandı zaten PSU'ya da RAM'lerdendir diye farklı PSU ve RAM'lerlerde denedim yine olmadı ne yapacağımı bilmiyorum artık.

PRO B550M-P GEN3 buradan bakabilirsiniz. Başka RAM'lerle denemediniz mi?

Bu arada RAM'lerim Patriot Viper listede var destekliyor anakartım.

Sizin sistemde, belleklerin çift kanal çalışmaması, şimdi de CPU LED yanması, işlemciyi montajlarken bir sorun yaşadınız mı? Pin eğilmesi falan.

Pinler eğilmiş olsa açılırmı ki PC.

Son düzenleme:
Denerim ondan olacağını sanmıyorum ama RAM'leri tek tek takınca açılıyor bu arada RAM slotlarını Dual takınca görüntü bir geliyor bir gelmiyor yan yana takınca geliyor ama oyun oynarken oturumu açıp kapıyor her şeyi denedim PC yeni toplandı zaten PSU'ya da RAM'lerdendir diye farklı PSU ve RAM'lerlerde denedim yine olmadı ne yapacağımı bilmiyorum artık.
Anladım, tahminim işlemcinizde temas sorunu var. Pinlerinizde bir yamukluk olabilir, soket tam sıkmıyor olabilir, işlemci soğutucunuz köşelerden eşit şekilde sıkmıyor olabilir. İsterseniz bilgisayarcınız veya tecrübeli biri işlemci montajını tekrar yapsın. Düzelme ihtimali var.

Bu arada RAM'lerim Patriot Viper listede var destekliyor anakartım.

Pinler eğilmiş olsa açılırmı ki PC.
Patriot viper PVS48 ile başlıyor gözüküyor listede PVS48 ile başlayan bir ram yok.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı