R5 5500 yerine işlemci önerisi

Monitörüm 240 Hz genelde veremiyor o FPS'leri ve sizce AM4 ile AM5 arasında ileride gecilmesi gerekilecek kadar bir performans farkı var mı?
o zaman işlemci değişmek yerine am5 sisteme geçmek daha mı mantıklı?
Bir de am5 geçersem elimdeki 5 5500 ü kullanabilecekmiyim?
Hocam mesele şu ki elinizdeki işlemci am4 sokete sahip bir işlemci ve size önerilen işlemci de am4 soketin güçlü işlemcilerinden. Ama çok pahalı. Ryzen artık am4 soket değil am5 soket uyumlu işlemciler çıkartıyor bu da demek oluyor ki yeni işlemciler eski anakartlara olmuyor. Am5 ile değişen tek şey işlemci soketleri de değil. Mesela yeni çıkan yüksek frekanslı DDR5 ramlari kullanmak için de yeni nesil bir anakarta ihtiyaç duyacaksınız, dolayısıyla yeni nesil bir işlemciye. Mesela ileride am5 sokete sahip bir anakarta geçtiniz diyelim, artık am5 sokete sahip işlemci ve DDR5 RAM alabilirsiniz ve anakarta takabilirsiniz. size önerilen R7 5700X3D işlemci 7000 TL civarında ama am5 sokete sahip R5 7500F işlemci benzer güçte olmasına rağmen, üstelik RYZEN 7 değil RYZEN 5, 2000 TL daha ucuz. Yani eski neslin en güçlüleri artık yeni neslin orta segmentinde daha ucuza alınabiliyor oluyor. Şu anda ise am4 bir işlemciye 7000 TL vermenizi tavsiye etmem. Evet bu işlemci sizi uzun yıllar götürür muhtemelen ileride alacağınız ekran kartlarını besler. Ama mesela yeni nesil ram almak istediniz diyelim, alamazsınız. Alamazasınız çünkü anakarta uymayacak. Çünkü yeni nesil ramler eski anakartlarla uyumlu değil. O zaman anakartı değiştireyim dediniz bu seferde bir işlemciye 7000 TL para vermiştiniz şimdi zararına satmanız gerecek. Yani elinizdeki ekran kartına 2k'da hayli hayli yetecek bir işlemciniz var. Benim size tavsiyem ya R5 5600 veya 5600X alın ya da r5 5500'ü kullanmaya devam edin ve ileride artık bilgisayar size yetmediğinde AM5 platformuna geçin.

İleride AM5'e geçmek gerekir mi sorusuna ise; Bilgisayar topladığınızda am4 bir işlemci ve ram yerine am3 bir işlemci ve ram alır mıydınız? Şeklinde cevap vermek istiyorum. Şu an geçmenize gerek yok tabiki ama ileride geçmek isteyeceğinizi düşünüyorum.

AM5 sisteme gececek bütçe vs yok maalesef belki ileride düşünebilirim ve @aslavarolmadıki nin dediği gibi 5600X in 5500 ile farkı cok değil sanırım değecek bir değişim olmaz herhalde.
5600X ile 5500 arasındaki fark büyük, 5600 ile 5600X arasındaki değil.

İleride AM5'e geçmek gerekir mi sorusuna ise; bilgisayar topladığınızda AM4 bir işlemci ve RAM yerine AM3 bir işlemci ve RAM alır mıydınız? Şeklinde cevap vermek istiyorum. Şu an geçmenize gerek yok tabii ki ama ileride geçmek isteyeceğinizi düşünüyorum.

Zamanında keşke AM5 sistem toplasaymışım diyorum şu anda bunlara gerek kalmazdı şimdi gecmek istesem parçaları aldığım fiyattan az fiyatlara satıp zarara gireceğim.

Zamanında keşke AM5 sistem toplasaymışım diyorum şu anda bunlara gerek kalmazdı şimdi gecmek istesem parçaları aldığım fiyattan az fiyatlara satıp zarara gireceğim.
Eğer amacınız valoda 240 fps üzeri almaksa zaten 5500 işini görecektir ki?
Ayrıca 5600'e yükseltmek 5500'e göre gerçekten performansı arttırır.

5600X ile 5500 arasındaki fark büyük, 5600 ile 5600X arasındaki değil.
değişime değer diyorsunuz yani

Tamamdır sanırım 5600Xlere bakacağım yardım ettiğiniz için sağ olun.

Tamamdır sanırım 5600Xlere bakacağım yardım ettiğiniz için sağ olun.
5600X değil de 5600 öneririm, arada sadece 0.2 ghz fark var ama fiyat farkı çok yüksek. 3200 civarına 5600 bulabilirsiniz rahatlıkla sıfır. Ayrıca attığım soğutucuyu da alın kafanız rahat olsun.

Hocam YouTube üzerindeki testlere bakıp karar verebilirsiniz. Eğer isterseniz kutusuz şekilde https://www.akakce.com/islemci/en-u...3-50-ghz-kutusuz-fansiz-fiyati,632244017.html 3200 TL gibi bir fiyata alabiliyorsunuz.

5600X değil de 5600 öneririm, arada sadece 0.2 ghz fark var ama fiyat farkı çok yüksek. 3200 civarına 5600 bulabilirsiniz rahatlıkla sıfır. Ayrıca attığım soğutucuyu da alın kafanız rahat olsun.
Hocam ben stok soğutucuyla r5 5600 kullanıyorum. Kasamın kapakları açık bunu belirterek söylüyorum, stok soğutucuyla rahat rahat kullanılabiliyor.

bir de kasamın soğutma sistemleri iyi sanırım
NZXT H7 Flow White CM-H71FW-01
kullanıyorum boşta 35 derece filan gösteriyordu işlemci
Ayrıca attığım soğutucuyu da alın kafanız rahat olsun.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı