Çözüldü R5 5600 BIOS Curve Optimizer ile undervolt

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

elroNNd

Kilopat
Katılım
19 Mart 2021
Mesajlar
1.805
Çözümler
42
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Inno3D RTX 3060 12GB, Ryzen 5 5600, Asus PRIME B550M-A Wi-Fi II Anakart, Crucial Ballistix 2x8 GB 3200 MHz DDR4 Cl16 RAM
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Ekran kartı
Inno3D 3060 12 GB Dual
Anakart
Asus Prime B550M-A Wi-Fi II
İşlemci
Ryzen 5 5600
Öncelikle ben daha önce BIOS'tan aşağıya bıraktığım YouTube videosundaki gibi undervolt yapmıştım. 4 GHz sabitleyip CPB kapatıp -0.12500 vermiştim. 4.2 GHz çıkmaya çalıştığımda -0.10000'de bile sistem Cinebench R23'te kapanıyordu. Fakat açıkçası 4 GHz bana pek yeterli gelmiyor. Bu arada fanım stok fan.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.


Sonra aşağıdaki konuda PBO'yu gördüm. PBO'daki Curve Optimizer ile hem CPB açık işlemciyi kendi Turbo performansıyla çalıştırıp, hem de ısıları dengeliyorlardı.

CPB açık iken Curve Optimizer'dan -30 all cores vermeme rağmen Cinebench R23 multicore testinin ilk dakikasında 80 derecelere çıkıyor.

Benim sorum ise; CPB kapalı, 4.4 veya 4.2 GHz sabitleyip bu sıcaklıkları en azından 70-75 civarına düşürebilir miyim? Ayrıca CPB kapalı iken PBO ve Curve Optimizer çalışıyor mu? Veya farklı bir öneriniz, tercihiniz var mı? İlk defa PBO kullandığım için biraz korkuyorum ve detayları öğrenmek istiyorum açıkçası :D
 
Çözüm
Önce BIOS'unu sıfırla. Görmezlikten gelme.
BIOS sıfırladıktan sonra sadece XMP/DOCP aç ve aşağıda gösterdiğim ayarları yap.
Curve Optimizer kısmını da allcore negative 25.
Gidip de CPU Boost clock override kısmını negative 25 yapma. Orası disable olacak.

1690727794176.png


1690727941704.png
Evet -20 deneyebilirsin.

HWiNFO64 programıyla değerlerini kontrol ediyor musun işlemcinin? Yani 70W'a sabitlenmiş mi ppt test yaparken? 70W'a sabitleyince sıcaklıklarda bayağı bir düşüş olması lazım normalde.

HWiNFO64 değil CPU-Z kullanarak hızına ve MSI Afterburner'dan da sıcaklıklara bakıyordum fakat şimdi indireceğim HWiNFO64'ü.
 
1690729105900.png

Aynı ayarlar ile bu şekilde gözüküyor. PPT olmuş mu hocam? Şimdi -20 yapacağım.
 
Core Temp de olur daha basit olsun dersen. Önemli olan test esnasında gerçekten 70W'a sabitliyor mu yoksa sabitlemiyor mu?

Mavi ekran vermezse ve 70W'ta bile sıcaklıklar çok yüksek olursa 65W'a sabitleyebilirsin ama CB R23 gibi çok yük bindiren stress testlerinde 80/82 dereceler sorun değil bu yaz sıcağında. Tabii skorun iyiyse çok düşmüyorsa. CB R23 kaç puan alıyorsun?
 
Core Temp de olur daha basit olsun dersen. Önemli olan test esnasında gerçekten 70W'a sabitliyor mu yoksa sabitlemiyor mu?

Mavi ekran vermezse ve 70W'ta bile sıcaklıklar çok yüksek olursa 65W'a sabitleyebilirsin ama cb R23 gibi çok yük bindiren stress testlerinde 80/82 dereceler sorun değil bu yaz sıcağında. Tabii skorun iyiyse çok düşmüyorsa. Cb R23 kaç puan alıyorsun?

Şimdi -20 ile puanıma bakacağım hocam umarım çökmez.

1690729397353.png


Bu arada Core Temp'teki ppt Power değil mi?
 
Şimdi -20 ile puanıma bakacağım hocam umarım çökmez.

Eki Görüntüle 1883082

Bu arada Core Temp'teki ppt Power değil mi?

Evet test esnasında işlemci güç tüketimini orada gösterir. 70-72W yazarsa sabitlemiş demektir.

Klimalı ortamda kaliteli bir hava soğutmayla bende durum böyle her şey stok haldeyken.
1690729458606.png


Yine çökerse Curve Optimizer 20'ye düşürebilirsin yine çökerse -15. Mantığı anladın.
 
Evet test esnasında işlemci güç tüketimini orada gösterir. 70-72W yazarsa sabitlemiş demektir.

Klimalı ortamda kaliteli bir hava soğutmayla bende durum böyle her şey stok haldeyken.
Eki Görüntüle 1883086

1690729528621.png


71.6 civarına çıktı testin başlarında fakat 72 görmedi bile. Tabii bu testin başı. Testin başında 30 saniye bekleyip ekran görüntüsü alıp durdurdum.

Ppt'nin 72 olması normal mi 70 sabitlememize rağmen? (düzenleme: 70-72 yazarsa sabitlenmiş demektir yazmışsınız görmemiştim pardon :D)

Şimdi teste devam ediyorum yardımlarınız için teşekkürler. Test sonunda çökmeden güzel bir sonuç alınca çözüm işaretleyeceğim.
 
Evet test esnasında işlemci güç tüketimini orada gösterir. 70-72W yazarsa sabitlemiş demektir.

Klimalı ortamda kaliteli bir hava soğutmayla bende durum böyle her şey stok haldeyken.
Eki Görüntüle 1883086

Yine çökerse Curve Optimizer 20'ye düşürebilirsin yine çökerse -15. mantığı anladın.

Hocam testte çökme yaşamadım 71.7 W çalıştı genel olarak. Başta 81-82 sonlara doğru 84-85 derece civarı çalıştı. Zaten oyunlarda bu kadar yükseğe çıkmayacağı için gerek yok. Bu arada 4225 MHz'de çalıştı genel olarak. Multicore puanım ise 10488. ayrıca odamda klima yok, kasam iyi sayılmaz ve yanımdaki cam sadece üstten açık olduğunu varsayarsak bu sıcakta sıcaklıkları stok fan Ryzen 5 5600'e göre ortalama olarak değerlendiriyorum. Yardımlarınız için teşekkürler.

Bu arada yarın kasamın tozlarını temizleyeceğim için sıcaklığın (en son yaklaşık 3 ay önce temizlemiştim) 2-3 derece düşeceğini varsayıyorum. Tekrar teşekkürler çözüm olarak raporluyorum.

Bu arada ppt değerini daha da düşürmeyi denemeli miyim yoksa bu değer zaten düşük mü?
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı