R5 5600 için hava soğutma vs sıvı soğutma

5600 için 4.6 ghz cm masterair 610p ile bf dahil çoğu oyunda 65 derecede sabit. Cpu95 de ise 72 maksimum. Standart fan ayarlarında ortalama 1200 rpm.

Başlıkta da belirttiğim gibi hangisi? İşlemcim Ryzen 5600, kasam maximum 240M sıvı soğutma destekliyor. Bütçem ise maxiumum 2 bin TL önerilerinize açığım.

Hava soğutma olarak bunu gördüm.
ID-Cooling SE-214-XT ARGB white işlemci soğutucu.
Sıvı soğutma olarak ise bunu.
Deep cool LE500 işlemci sıvı soğutucu.

Kanka bende de var 5600 işlemci ben direk stok fan ile kullanıyorum. Gaziantep sıcağında Full ayarlar oyun oynadığımda Max 65 derece görüyor.

900 TL farka değmez, zaten soket AM4, bu soketteki her işlemci bu soğutucu ile soğur sanırsam.

AM5 olsaydı o zaman kesinlikle sıvı soğutucu derdim ama gerek yok.
Her işlemci soğumaz maalesef. Ryzen 5600X e kadar yeterli. 5800X ve üstü işlemciler olaya girince sıvı soğutma şart olabiliyor hele ki render alınıyorsa. Kısacası AM4 soketteki 65W tüm işlemcileri soğutabilir.
Siz ne yaşıyorsunuz bilmiyorum. Hava soğutma her zaman için daha performanslıdır. Render alınacaksa zaten hava soğutma alınmalı. Lütfen karşılaştırmalarını izleyin daha sonra cevap verin.

Siz ne yaşıyorsunuz bilmiyorum. Hava soğutma her zaman için daha performanslıdır. Render alınacaksa zaten hava soğutma alınmalı. Lütfen karşılaştırmalarını izleyin daha sonra cevap verin.
Bu cümleyi hayatımda ilk kez sizden duydum hocam. Gerçi gidip 10k'lık hava soğutma ile 2k'lık sıvı soğutmayı karşılaştırıp bu sonuca vardıysanız sosyal'e biraz ara vermeniz gerektiğini düşünüyorum.
@Prime777 @kino @losxy0

Bu cümleyi hayatımda ilk kez sizden duydum hocam. Gerçi gidip 10k'lık hava soğutma ile 2k'lık sıvı soğutmayı karşılaştırıp bu sonuca vardıysanız sosyal'e biraz ara vermeniz gerektiğini düşünüyorum.
@Prime777 @kino @losxy0
Lütfen araştırın çünkü ben çok uzun süre boyunca bu konuyu araştırdım ve sonuca ulaştım. Bir de utanmadan "yanlış bilgi" olarak etiketlenmiş, gerçekten yazık sosyalin kalitesi bir hayli düşmüş. Şimdi arkadaşları aydınlatayım:

Öncelike ben yazımda:
Hava soğutma her zaman için daha performanslıdır.
Görüldüğü gibi daha performanslıdır dedim. Daha şık, sessiz veya sessiz demedim bunu düşünerek okumaya devam ederseniz sevinirim.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu videoda Wraith Prism ile Asus'un 360mm uzunluğunda üst model bir sıvı soğutması karşılaştırılıyor fakat yaklaşık 8k fiyat farkına rağmen herhangi bir performans farkı yok. @714816 sizin de dediğiniz gibi yakın fiyatlardaki soğutucuları karşılaştırsak çok daha doğru olur:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu video aslında benim anlatmak istediğim her şeyi kanıtlarıyla birlikte anlatıyor. İzleyemeyenler için özet: 360mm sıvı soğutma ve hava soğutma ile aynı özellikleri olan iki bilgisayardan aynı anda Cinebench R23 testi başlatılıyor. Sonuç olarak Sıvı soğutmanın içindeki sıvı fazla ısındığı için işlemci frekansını düşürmesi gerekiyor. Bu sebeple Sıvı soğutma 27432 puan alırken hava soğutma 35695 puan ile inanılmaz bir puan alıyor.

1697483878668.png

(Bu yorumun değerli olduğunu düşündüm.)

Tabii başka kaynaklarla da göstermek isterim:

1697484012138.png
Sıcaklıklar için hava soğutma yaklaşık 5 derece daha sıcak çalışmış fakat performans olarak üstün. Fotoğrafa tıklayıp videoya ulaşabilirsiniz

1697484214783.png

Rakiplerine göre çok daha ucuz olan hava soğutma: Noctua NH-D15 çok yakın bir performans sergilemiş.

Uzun lafın kısası hava soğutma her zaman için daha performanslı ve ucuzdur. Bakım maliyeti nerdeyse yoktur. Sıvı soğutma oksitlenebilir, çatlayabilir ve bakım gerektirir. Bu sebepten dolayı sunucu sistemlerinde, iş istasyonlarında sıvı soğutma diye bir seçenek yoktur. Fakat küçük bir kasanız varsa, sadece oyun oynayıp sessiz olmasını, şık gözükmesini istiyorsanız ve bütçeniz varsa sıvı soğutma tercih edebilirsiniz. Teşekkür ederim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı