R5 5600X Masterliquid ML240L ile 74 dereceye çıkıyor

Champagne34

Femtopat
Daha fazla  
Herkese selam arkadaşlar, başlıkta da okuduğunuz üzere benim problemim işlemcimin çok fazla ısınmasıyla ilgili. Sistemi şöyle yazayım hızlıca.

Anakart: ASUS TUF Gaming B550 Plus
CPU: AMD Ryzen 5 5600X
GPU: Gigabyte 3060 Ti eagle OC
Sıvı soğutma: Cooler Master Masterliquid ML240L V2 RGB
Kasa: MSI Gungir 110R

Sistemi hazır sistem olarak İtopya'dan almıştım yaklaşık 2 ay önce, sistemi alırken NZXT 120mm sıvı soğutma taktırmıştım, yetmediğini düşünerek 4 gün önce yine İtopya mağazasından sıvı soğutmayı değiştirterek 240mm şu anki Cooler Master sıvı soğutmasını taktırdım.(Tüm parçaların montajı İtopya'da yapılmıştır). Fakat internette izlediğim sıcaklık testlerine göre bende 240mm sıvı soğutma olmasına rağmen çok fazla ısınıyor. İnternette izlediğim videolarda stok fan ile bile Valorant'ta 60 dereceyi görmezken bende 240mm sıvı soğutma ile Valorant'ta 70-75 derece oluyor. Herhangi bir OC, UV vb. işlemlerden yapmadım sadece RAM frekansını 3200e çektim o kadar. Problem ne olabilir arkadaşlar? Fan ayarlarından bakıyorum pompa çalışıyor, CPU fan çalışıyor. İtopya'ya götürdüm böyle böyle diye kontrol ettiler çalışıyor problem yok dediler. Sıcaklık değerleri normal dediler ama dediğim gibi internette izlediklerime göre hiç de normal değil yani. Aşağıya boşta ve Valorant sırasındaki CPU sıcaklıklarımı bırakıyorum.
Boşta CPU package 54 derece.
Valorant sırasında CPU package 73.9 derece (75'e kadar çıktığı oluyor), aşağıdaki SS'lerden de bakabilirsiniz.

Yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.

Dosya Ekleri

• idle.png
    42,4 KB · Görüntüleme: 102
  • Screenshot_1.png
    6,4 KB · Görüntüleme: 111
Son düzenleyen: Moderatör:
1 dakika sonunda bu durumda hocam, stres testi sırasında 60ı geçmiyor aidanın sıcaklık göstergesine göre, hwinfoya göre de 69-70 stabil gibi.

AIDA64 testi 58 derece gayet iyi. HWINFO da farklı. Bir de MSI Afterburner programını kurup Valorant oyun içi ısı değerlerini paylaşır mısın. Belki anakart'ın sensörleri bozuktur.

Hiçbir ayara dokunmadım. Stok halinde.
Çok garip valla. Belirttiğim gibi itopyaya götürdüğümde bir sorun yok deyip geri yolluyorlar, kasayı taşıdığımla kalıyorum her gittiğimde. Sizce soğutucuyu garantiye mi yollamalıyım?

Ben 4.2GHz yaptım 3600 işlemciyi öyle kullanıyorum. Sorunum yok. 4.4GHz de olabilir belki teorik olarak. Deneye deneye bulmanız lazım onu.
Bir deneyeyim hocam ama yukarıda okuduysanız eğer @clementineaaşığım hocamın stok ayarlarda aynı sıvı soğutmayla benden 10-15 derece az alması, bende kesinlikle bir sorun olduğunun göstergesi sanırım..

Bir deneyeyim hocam ama yukarıda okuduysanız eğer @Lexie hocamın stok ayarlarda aynı sıvı soğutmayla benden 10-15 derece az alması, bende kesinlikle bir sorun olduğunun göstergesi sanırım..

Evet az çok okudum, sizdeki üründe de sorun olabilir; her şey olabilir. @Quarit'ın dediği gibi sensörlerin bozuk olma ihtimali de var.

İlk etapta voltaj düşürün ama kesinlikle.

Hep böyle sorunlar hazır sistemlerde çıkıyor. Baştan sağma montaj yapıp gönderiyorlar. Bence iade etmeye çalışın o sıvı soğutmayı. Sıvı soğutmanızda sorun olduğu aşikar. Sıvı soğutma kullanıpta Undervolt yapmakla uğraşmak gereksiz. Stok halde hiçbir ayara dokanmadan kullanmanız lazım sıvı soğutucuyla. Ryzen 5 5600X işlemciyi AMD Wraith Prism soğutucusuyla kullanıyorum boşta 40 derece yükte 70 dereceyi geçmiyor. Kasanın önemi de var tabii ki. Sizin kasanızın önü mesh değil. Hava akışı da çok iyi değil bildiğim kadarıyla o kasanın. En mantıklısı galiba soğutucuyu garantiye yollamanız. Belki iade alırlar ve yeni soğutucu alırsınız.

AIDA64 testi 58 derece gayet iyi. HWINFO da farklı. Bir de MSI Afterburner programını kurup Valorant oyun içi ısı değerlerini paylaşır mısın. Belki anakart'ın sensörleri bozuktur.

Şimdi onu da denedim hocam, daha oyuna girmeden lobide 72 derece gösteriyor :O
Evet az çok okudum, sizdeki üründe de sorun olabilir; her şey olabilir. @Quarit'ın dediği gibi sensörlerin bozuk olma ihtimali de var.

İlk etapta voltaj düşürün ama kesinlikle.
Sensörlerde bir sorun olduğunu sanmıyorum hocam, 70 dereceleri gösterdiğinde programlardan herhangi biri, elimi kasanın üzerine koymam yetiyor zaten o sıcaklık farkını anlamak için :/
Sıvı soğutmayı taktırdığım günün ertesi günü tekrar götürdüm kasayı itopyanın acıbadem şubesine, dediklerinizi harfiyen onlara söyledim, hani internetten testleri izliyorum bench videoları izliyorum türlü türlü araştırmaları yapıyorum, insanlar stok soğutucuyla benim gördüğüm dereceleri görmüyor, ben nasıl 240mm sıvı soğutmayla bu dereceleri göreyim dedim. Yok işte farklılık gösterebilir sistemden sisteme, biz burda denedik bu dereceler gayet normal vb. dendi. Daha alalı 4 gün oldu değişim veya iade istiyorum dediğimde de internetten değil de mağazamızdan satın aldığınız için iade hakkınız olmuyor dendi. Ancak garantiye yollayabilirmişim o da minimum 20 iş günü sürüyormuş. Ne anladım bu işten yani. Bi ürün alıyoruz kullanamadan mağdur ediyorlar.

Dosya Ekleri

• valorantmsi.png
    1,6 MB · Görüntüleme: 77
Dostum benim anlamadığım AIDA64'de nasıl 58 derece oluyor da Valorant gibi bir oyunda 75 oluyor xD Gerçekten tuhaf. Acaba AIDA64 testinde işlemci throttling mı oluyor. Frekans ne durumda bir bakar mısın AIDA64 stress testinde ?

Bu durumda hocam, yalnız aida64teki sıcaklık değeri doğru değil sanırım, amd ryzen masterda da 70i çok rahat geçiyor.
Bu da valorant oyun içi sıcaklık...
Sizce yarın tekrardan itopyaya götürmeli miyim kasayı?

Dosya Ekleri

• stress.png
    317,5 KB · Görüntüleme: 76
  • sdgfsdgf.png
    2,5 MB · Görüntüleme: 65
Son düzenleme:

Bence götürün. Size yine "sistemden sisteme değişiklik gösterir" gibi şeyler söylerlerse o zaman kendi işlemcini ve soğutucunu başka bir bilgisayarda denesinler. Böyle saçma bir açıklama olamaz yani. Sistemden sisteme nasıl farklılıklar göstersin ? He basit bir anakart üzerinde belki fark olabilir, ama Valorant oyununda 75 derece de hiçbir anakart sebep olmaz. Size bir de max işlemci sıcaklığından bahsetmişler. Doğru demişler ama yani herşey orta da. Sen araştırmışsın aynı donanımlara sahip olan kullanıcıların hangi değerlere sahip olduğunu. Arada büyük bir fark var. Bu da soğutucunun büyük olasılıkla sorunlu olduğunu gösteriyor. Ya da dediğim gibi, termal macun kalitesiz olabilir. Siz götürün ve size yine aynı şeyler söylerlerse önleminizi alın. Gerekirse de garantiye yollarsın. Malesef....

Sıvı soğutmanın işlemcinin üstünde duran bloğunu çıkarıp termal macunu yenileyip tekrar taksana, ayrıca vidaları sıkabildiğin kadar sıktığından emin ol. İşlemcin sıcaklıktan dolayı frekans kısmadığı için adamlar senin aldığın sıcaklığa normal diyor çünkü işlemci 75 derece de olsa sorunsuz çalışıyor sonuçta. Sıvı soğutmayı garantiye göndermen bir şeyi değiştirmez çünkü zaten hem pompa hemde fanlar çalışıyor yani soğutucuda bir problem yok, pompa çalışmasa anında 90-100 derece olurdu işlemci ve bilgisayar kapanırdı. Yani günün sonunda sen düzelteceksin.

Ben hiç riske atmayıp, bu dediklerinizi itopyaya söylesem onlar yapmaz mı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…