R5 5600X Masterliquid ML240L ile 74 dereceye çıkıyor

Champagne34

Femtopat
Daha fazla  
Herkese selam arkadaşlar, başlıkta da okuduğunuz üzere benim problemim işlemcimin çok fazla ısınmasıyla ilgili. Sistemi şöyle yazayım hızlıca.

Anakart: ASUS TUF Gaming B550 Plus
CPU: AMD Ryzen 5 5600X
GPU: Gigabyte 3060 Ti eagle OC
Sıvı soğutma: Cooler Master Masterliquid ML240L V2 RGB
Kasa: MSI Gungir 110R

Sistemi hazır sistem olarak İtopya'dan almıştım yaklaşık 2 ay önce, sistemi alırken NZXT 120mm sıvı soğutma taktırmıştım, yetmediğini düşünerek 4 gün önce yine İtopya mağazasından sıvı soğutmayı değiştirterek 240mm şu anki Cooler Master sıvı soğutmasını taktırdım.(Tüm parçaların montajı İtopya'da yapılmıştır). Fakat internette izlediğim sıcaklık testlerine göre bende 240mm sıvı soğutma olmasına rağmen çok fazla ısınıyor. İnternette izlediğim videolarda stok fan ile bile Valorant'ta 60 dereceyi görmezken bende 240mm sıvı soğutma ile Valorant'ta 70-75 derece oluyor. Herhangi bir OC, UV vb. işlemlerden yapmadım sadece RAM frekansını 3200e çektim o kadar. Problem ne olabilir arkadaşlar? Fan ayarlarından bakıyorum pompa çalışıyor, CPU fan çalışıyor. İtopya'ya götürdüm böyle böyle diye kontrol ettiler çalışıyor problem yok dediler. Sıcaklık değerleri normal dediler ama dediğim gibi internette izlediklerime göre hiç de normal değil yani. Aşağıya boşta ve Valorant sırasındaki CPU sıcaklıklarımı bırakıyorum.
Boşta CPU package 54 derece.
Valorant sırasında CPU package 73.9 derece (75'e kadar çıktığı oluyor), aşağıdaki SS'lerden de bakabilirsiniz.

Yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.

Dosya Ekleri

• idle.png
    idle.png
    42,4 KB · Görüntüleme: 102
  • Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    6,4 KB · Görüntüleme: 111
Son düzenleyen: Moderatör:
Bilmiyorum okudunuz mu yukarıda ama dediğim gibi daha önce bu tarz montaj işleriyle çok uğraşmadığım için yapamam, ya da zarar veririm diye korkuyorum ondan sordum :D
Sadece işlemcinin üstündeki bloku çıkaracaksınız. İşlemciye zarar vermek isteseniz zaten veremezsiniz çünkü soketin içinde duruyor zaten. Sıvı soğutucunun bloğunu da yere fırlatmadığınız sürece kırılmaz çünkü metalden yapılan bir şey zaten. Kimse doğduğunda montaj bilerek doğmuyor ki zaten bu kadar korkacak bir şey yok, ayrıca sıvı soğutma dediğin şey 600-700 liralık alet bozsan bile dünyanın sonu değil ki dediğim gibi bilerek bozmak istersen bozabilirsin ancak hani kablolarını çekiştirerek koparman veya yere fırlatman lazım anca öyle bozarsın.

Sıvı soğutmanın işlemcinin üstünde duran bloğunu çıkarıp termal macunu yenileyip tekrar taksana, ayrıca vidaları sıkabildiğin kadar sıktığından emin ol. İşlemcin sıcaklıktan dolayı frekans kısmadığı için adamlar senin aldığın sıcaklığa normal diyor çünkü işlemci 75 derece de olsa sorunsuz çalışıyor sonuçta. Sıvı soğutmayı garantiye göndermen bir şeyi değiştirmez çünkü zaten hem pompa hemde fanlar çalışıyor yani soğutucuda bir problem yok, pompa çalışmasa anında 90-100 derece olurdu işlemci ve bilgisayar kapanırdı. Yani günün sonunda sen düzelteceksin.
Ek olarak pompa 2000 rpmde çalışıyor gözüküyor fanlarda duruma göre 1000 rpm üstü, yani siz diyorsunuz ki cihazda bi bozukluk olamaz. Tam detayını bilmediğimden soruyorum içerideki sistemdeki herhangi bir şeyde başka bir sıkıntı olamaz mı peki? soğutma sıvıları vb. gibi şeylerde örneğin

Ek olarak pompa 2000 rpmde çalışıyor gözüküyor fanlarda duruma göre 1000 rpm üstü, yani diyorsunuz ki, yani siz diyorsunuz ki cihazda bi bozukluk olamaz. Tam detayını bilmediğimden soruyorum içerideki sistemdeki herhangi bir şeyde başka bir sıkıntı olamaz mı peki? soğutma sıvıları vb. gibi şeylerde örneğin
O zaten kapalı devre bir sıvı soğutma, o su bloğun içinde olan bir şey blok da işlemcinin üstünde duruyor. Siz sadece bloğu işlemcinin üstünden çıkaracaksınız, işlemci ve blok arasında sadece bakır var su yok. Su bloğun içinde ve bloğun içini açmayacaksınız orayla işiniz yok.

O zaten kapalı devre bir sıvı soğutma, o su bloğun içinde olan bir şey blok da işlemcinin üstünde duruyor. Siz sadece bloğu işlemcinin üstünden çıkaracaksınız, işlemci ve blok arasında sadece bakır var su yok. Su bloğun içinde ve bloğun içini açmayacaksınız orayla işiniz yok.
Anladım hocam, var mı peki termal macun öneriniz? Alayım hemen

Çoğu kişi bu söyleyeceğim macunun ne kadar iyi olduğunu bilmediği için muhtemelen size almayın falan diyecektir ve almayacaksınız ama ben yine de önereyim, Gelid GC Extreme
Hocam alırdım da amazonda prime teslimatı yok, bi an önce alıp düzeltmek istiyorum çünkü çok sinirimi bozuyor bu olay.
Arctic var şöyle atayım

bu iş görmez mi sizce?
Ekstra olarak kasamın içi bu şekilde. önde 3 tane kasa fanı mevcut arkada 1 egzoz fanı, üstte de 240mmlik sıvı soğutmam mevcut işte. Yönünde falan, montajında kasa içi hava sirkülasyonunda bir problem var mı sizce?

Dosya Ekleri

• IMG_1252.jpg
    IMG_1252.jpg
    113,5 KB · Görüntüleme: 64
Hocam alırdım da amazonda prime teslimatı yok, bi an önce alıp düzeltmek istiyorum çünkü çok sinirimi bozuyor bu olay.
Arctic var şöyle atayım

bu iş görmez mi sizce?
İş görür ancak 80 liraya alabileceğiniz en iyi macun değil.
Ekstra olarak kasamın içi bu şekilde. önde 3 tane kasa fanı mevcut arkada 1 egzoz fanı, üstte de 240mmlik sıvı soğutmam mevcut işte. Yönünde falan, montajında kasa içi hava sirkülasyonunda bir problem var mı sizce?
Fanların yönleri doğru, hava sirkülasyonunda bir problem yok.
1636492194205.jpeg

Şu iki vidayı sıkmayı deneyin isterseniz, soğutucuyu işlemciye değdiren vidalar onlar

İş görür ancak 80 liraya alabileceğiniz en iyi macun değil.

Fanların yönleri doğru, hava sirkülasyonunda bir problem yok.
Hocam o zaman sizin dediğinizi yarın macun gelir gelmez deneyeceğim, inşallah becerebilirim ve inşallah çözülür. Artık benim için çok sinir bozucu bir hal almaya başladı çünkü bu olay. 60km yol kasayı getir götür yapıyorum bir problem yok deyip yolluyorlar bu da sinirimi çok bozdu :)

Technopat Haberler

Geri
Yukarı