R5 5600X RTX 2080 sistem yükseltme önerisi

BarneY

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba. Sistemimi aşağıda belirteceğim.

Bu sistemi nasıl güncelleyebilirim, hangi parçalara dokunmalıyım? Çok uzun zamandır son dönemlerde çıkan donanımlara dair pek bir bilgim yok. PC de öyle aşırı oyunlar oynayan birisi değilim, hazırda PS5 sahibiyim. PC de çoğunlukla Valorant, BF1, CS2, PUBG gibi oyunlar oynuyorum. Ve tabii ki çocukluğumun vazgeçilmezi Metin2 << 😏chill takılacağım zaman durağım PS5 oluyor.

Valorant'ta 190-250 arası FPS alıyorum düşük mü ortalama mı bilmiyorum. Oyunda takılma gibi sorunlarım yok. Ama mesela RDR2'yi Ultra grafikte 30-45 FPS arası oynatıyordu yanlış hatırlamıyorsam ona da bayağıdır girmedim. Asıl performansı PC'ye format attıktan sonra alacağım da bir aşikar format ihtiyacı geldi.

Sistemim;

Ryzen 5 5600X,
ASUS B550 Prime Plus,
MSI Ventus RTX 2080,
PNY XLR8 2x8 GB 4000MHz,
XPG SX8100 512 GB,
WD blue 2TB 7200 RPM256MB cache,
Cooler Master H500 750W 80+bronz

Bütçe de sınırım 20bin. Üstüne çıkmayı düşünmüyorum zaten bu değişeceğim parçaları satıp üstüne bütçe ayıracağım.

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemci bazında onun bir üstü bence DDR5 olur onun içinde komple anakart ve RAM gibi şeyleri değiştirmelisin. Bence şu haliyle iyi illa yükselteceğim diyorsan DDR5 geçişi yapmalısın veya komple satıp yeni DDR5 kasa tercihide yapılabilir. Bu arada ben olsam 512 GB SSD ile kendimi sınamak yerine hem SSD'yi hemde HDD'i satıp yüksek depolamalı bir SSD koyardım.

Sistem aşırı oyunlar oynamayan bir kullanıcı için yeterli, aşırı oyunlar içinde yeterli bence. Ama 1 2 seneye GTA 6 oynarım derseniz ekran kartını ufak bir yükseltmek yeterli olacaktır. Ama illa yenilik arıyorsanız direkt PC'yi satın 15-20K üstüne koyup komple bir üst nesil parçalara geçin.

Dediğim gibi aşırı sistem gereksinimi olan oyunları PC de oynamıyorum. PS5'te oynamak daha çok keyif veriyor.

Komple sistem değiştirmek değil de, sadece ekran kartı, ekstra SSD ve 2x8 GB ram takviyesi yapsam nasıl olur?

Ekran kartını satıp üstüne biraz ekleyip RTX3080 gibi bir kart alsam bi miktar daha rahatlatır sanırsam?

Mesela Valorantta +300 FPS çıksam kafi gibi geliyor bana.

@BarneY RTX 3080 alacaksan 2K oynayacaksın hocam yoksa darboğaz olur imzandan gördüğüm kadarıyla 1080P oynuyorsun. O sistem bu arada Valorant'da her türlü +300 FPS alır alamıyorsan başka bir sorun vardır o ayrı konu yazdıkların arasından RAM ve SSD takviyesi yapılabilir bir yerden sonra 16 GB bile yetersiz gelecek.

Dediğim gibi aşırı sistem gereksinimi olan oyunları PC de oynamıyorum. PS5'te oynamak daha çok keyif veriyor.

Komple sistem değiştirmek değil de, sadece ekran kartı, ekstra SSD ve 2x8 GB ram takviyesi yapsam nasıl olur?

Ekran kartını satıp üstüne biraz ekleyip RTX3080 gibi bir kart alsam bi miktar daha rahatlatır sanırsam?

Mesela Valorantta +300 FPS çıksam kafi gibi geliyor bana.
3080 değil de 4070 öneririm, 2K ve 1080p de rahatlıkla oynarsınız. Onun haricinde 1 TB SSD önerebilirim. RAM'lar keyfinize kalmış yükseltme olmasada olur.

Hocam +300 almıyor 190-250 arası gidip geliyor. Ayarları düşük-orta arası oynuyorum alışkanlık olarak. 1080P değil 1280*960 çözünürlükte.

O zaman öncelik olarak ben RAM ve SSD takviyesi yapayım sisteme. Bir de format atayım bayağıdır atmıyordum trojan, virüs vs, var sanırım bilgisayarı her açtığım da rastgele bir sayfa açıyor internette. Ara sıra direkt donuyor işlem yaptırtmıyor kapat aç yapıyorum.

2K oyun oynar mıyım pek sanmıyorum hocam. FPS türünde ihtiyaç duymam. AAA oyunlar da oynamıyorum dediğim gibi. 3060Tİ daha ideal olur sanki. Daha uygun diğer iki karttan da.

Hocam +300 almıyor 190-250 arası gidip geliyor. Ayarları düşük-orta arası oynuyorum alışkanlık olarak. 1080P değil 1280*960 çözünürlükte.

O zaman öncelik olarak ben RAM ve SSD takviyesi yapayım sisteme. Bir de format atayım bayağıdır atmıyordum trojan, virüs vs, var sanırım bilgisayarı her açtığım da rastgele bir sayfa açıyor internette. Ara sıra direkt donuyor işlem yaptırtmıyor kapat aç yapıyorum.

2K oyun oynar mıyım pek sanmıyorum hocam. FPS türünde ihtiyaç duymam. AAA oyunlar da oynamıyorum dediğim gibi. 3060Tİ daha ideal olur sanki. Daha uygun diğer iki karttan da.
Evet şuan SSD ve RAM yükselme daha mantıklı, zaten şuan oynadığım oyunlar çok performans istemiyor diyorsun,
Gigabyte Radeon RX 6700 XT Gaming OC 12G Ekran Kartı
bu kart senin için uygun hocam. 3060Tİ 8 GB VRAM'a sahip, bazı oyunlarda sıkıntı çıkarabiliyor.

Evet şuan SSD ve RAM yükselme daha mantıklı, zaten şuan oynadığım oyunlar çok performans istemiyor diyorsun,
Gigabyte Radeon RX 6700 XT Gaming OC 12G Ekran Kartı
bu kart senin için uygun hocam. 3060Tİ 8 GB VRAM'a sahip, bazı oyunlarda sıkıntı çıkarabiliyor.
Evet istemiyor hocam ama şöyle bir durum var. Mesela az önce Metro 2033 Redux indirdim bir bakayım dedim. Oyunu sanki GT 1030' da oynuyorum zırt pırt donuyor. Yani kart mı bozuk ne var ben anlamıyorum.

Bir de şu var ki PS5 almadan önce AAA oyunları tabii ki PC'de oynuyordum. Mesela God Of War. Her şey ultra en yüksek seçenekte 60FPS rahat rahat hiç kasmadan donmadan oynuyordum.

Bu mantıksızlık nedir nasıl çözerim ? Ben bu yüzden geliştirme yapmayı düşünüyordum. Valorant gibi oyunlarda bu durum yok.

Evet istemiyor hocam ama şöyle bir durum var. Mesela az önce Metro 2033 Redux indirdim bir bakayım dedim. Oyunu sanki GT 1030' da oynuyorum zırt pırt donuyor. Yani kart mı bozuk ne var ben anlamıyorum.

Bir de şu var ki PS5 almadan önce AAA oyunları tabii ki PC'de oynuyordum. Mesela God Of War. Her şey ultra en yüksek seçenekte 60FPS rahat rahat hiç kasmadan donmadan oynuyordum.

Bu mantıksızlık nedir nasıl çözerim ? Ben bu yüzden geliştirme yapmayı düşünüyordum. Valorant gibi oyunlarda bu durum yok.
İşlemciniz de yeterli aslında. Ekran kartı sürücüsünün her zaman güncel olduğundan emin olun.
Ekran kartı yazılımından performans ayarlarını yapmayı unutmayın.
Bunun dışında BIOS ayarlarından Above 4G Decoding, Re-size BAR ayarlarını aktif edin.
Fiziki olarak ise kartın arka kapağını açıp termal macunları yenilenmeli mutlaka.
Ayrıca tüm bunlardan sonra bilgisayara format atın virüs vs. olabilir demiştiniz, bunlarda size engel olabilir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı