R5 5600X stok fan ile kullanılır mı?

Ben 5600'ü yaklaşık 2 ay stok fanla kullanıyordum ve güzel gittiğini sanıyordum taaki Last of Us'ta gölgelendiriciler yüklenmeye başlayana kadar. İşlemci bir anda 96 derecelere çıktı hayvan gibi frekans kıstı ve frekans kıstığı için gölgelendiriciler çok uzun sürede yüklendi sonrasında AK400 diigital aldım şimdi 60 dereceyi geçmiyor ve Last of Us'ta aynı gölgelendiricileri yarı yarıya daha hızlı yüklüyor.

Düz 5600 alın. Arasında tek fark 0.2 Ghz ve 1000 TL fark var. Bu farka asla değmeyecek performans farkı var. Neredeyse hissetmezsiniz. Ayrıca bir kaç ay stok fanla idare edebilir.

Bende var, fazlasıyla ısınıyordu bu yüzden HyperX Dual e-Sports aldım. Şu an gayet güzel, püfür püfür. Macun olarak Thermal Grizzly Kryonaut kullanıyorum.

2 senedir 5600 kullanıyorum ucuz kule tipi fan yeterli olur, 200 TL'ye aldığım fan yükte Max 64 derece oluyor (en ağır oyunlarda bile)
Termal Macun'da 30 TL'ye almıştım :D

Hocam stok fan işlemciyi soğutamaz değil zaten öyle olsa o fanı koymazlardı. Stok fan sadece işlemcinin basit iş yüzlerinde işlemcinin ısınacağı kadar işlemciyi soğutur.

Mesela işlemci oyun oynarken sallıyorum 90W harcamış olsun ama gidipte OC yapıp üstüne birde prime 95 testine koyarsanız, 140W a kadar çıkabilir. İşte o zaman cidden çok iyi bir soğutmaya ihtiyacınız olacak.

İşlemcinin ısınmasıyla harcadığı elektrik doğru orantılıdır. İşlemcinin iş yüküyle harcadığı elektrikte doğru orantılıdır.

Buradan şu sonuç çıkıyor; ne kadar iş yükü o kadar sıcaklık. Bu sebeple eğer render işleriyle uğraşmayacaksan, OC yapmayacaksan. Sadece oyun için stok fan yeterli olacaktır.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı