R5 5600X ve RTX 3070 sistemde mavi ekran hatası

İşletim sistemi
Windows 10

ksouza

Femtopat
Katılım
14 Mayıs 2021
Mesajlar
3
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba. Dün öğlenden beri durup dururken sistemimde özellikle oyunlar sırasında donma ve genelde arkasından mavi ekran sorunları baş gösterdi. Donmadan kastım ekranın donup sesin de birkaç saniye takılı kaldıktan sonra cihazın tekrar başlaması. Bazen de mavi ekran çıkıyor ve IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL hatası veriyor. Şimdiye kadar yaptıklarımı sıralayayım. BIOS güncellendi, Memtest yapıldı, chkdsk yapıldı, SFC /scannow yapıldı, DISM yapıldı, tüm HDD ve SSD'ler için kontroller yapıldı, farklı bir SSD'ye temiz Windows yüklendi ve tüm driver güncellemeleri yapıldı (chipset, LAN, GPU, Audio, Windows vs). Ekran kartı sürücüsü DDU ile kaldırılıp tekrar yüklendi. Çevre cihazları çıkarılıp test edildi. Sıcaklıklar oyun sırasında hem CPU hem GPU için 70 üzerine çıkmıyor. İkisinde de overclock yok.

Minidump dosyalarını burada bulabilirsiniz.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Çökme sorunları devam ediyor. Oyunlarda ekran kilitleniyor, ekranın çoğu kararıp bazı renkler takılı kalıyor ve ses de takılıyor.

Bunlara ek olarak Prime 95 torture test yaptığımda çökme olmuyor fakat bazı Worker'larda "FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4" hatası alıyorum. Memtest86'da hiçbir hata bulunmadığına göre CPU arızalı olabilir mi diye düşünmeye başladım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
PC`de yüklü olan Oxygen Not Inculuded adlı bir uygulama nedeniyle de hata almışsınız. Aramalarda oyun olduğu gözüküyor. Kullanılan bir yama veya anti-hile yazılımı sebep olmuş olabilir. Bir de Mystic Light sebebiyle hata almışsınız. Defender da hatalar vermiş. Belirttiğim yazılımları kaldırıp deneyin. Düzelmezse, temiz kurulum yapıp deneyin.
 
PC'de yüklü olan Oxygen not ınculuded adlı bir uygulama nedeniyle de hata almışsınız. Aramalarda oyun olduğu gözüküyor. Kullanılan bir yama veya anti-hile yazılımı sebep olmuş olabilir. Bir de Mystic Light sebebiyle hata almışsınız. Defender da hatalar vermiş. Belirttiğim yazılımları kaldırıp deneyin. Düzelmezse, temiz kurulum yapıp deneyin.

Hocam mavi ekran konularında sizi görmek güzel. @Yener K. hocamın da dediği gibi sorun bir oyundan kaynaklanıyor. İşlemlerden sonra mavi ekran devam ederse dosyaları paylaşın.
 
Son düzenleme:
Oxygen Not Included oyununda surekli coktugu ve aslinda sistem kaynaklarini cok gerektirmeyen bir oyun oldugu için test amacli kullaniyordum. Aslinda asil sorunum Destiny 2 oynarken yasanan cokmeler. Dun gece verifier ile hatali driver tespit etmeye calistim ve ene.sys dosyasinin coktugunu gordum. Bunu kaldirdim. MSI Dragon Center uygulamasini da kaldirdim. Oglen sorunsuz bilgisayari kullanabildim cokme yasamadan. Fakat az once Destiny 2 actigimda tekrar coktu. Arka arkaya 3 defa kitlenip restart atti. Dosyalari ekte paylasiyorum. Teşekkürler.

 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam, tavsiyem temiz kurulum yapmanız. Büyük ihtimalle Windows bileşeni sildiniz ve sürekli hata veriyor. Dediğiniz oyun için de sistem çökmüş. DISM aracını kullanarak onarmayı deneyin. Düzelmezse, temiz kurulum yapıp deneyin.
 
Fakat bu hatalari aldiktan sonra temiz kurulum yaptim zaten ancak sorun duzelmedi. Ayrica baska oyunlarda da hata aliyorum. DISM onarimini da yaptim fakat duzelmedi. Bunlara ragmen tekrar kurulum tavsiye eder misiniz?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı