R5 7600X ve RTX 5060 Ti sistemde sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması oluyor

SunseTTime

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba. Oyunlarda sağ-sol dönüşler, sürünürken ani kalkışlar veya hızlı mouse hareketlerinde oyun içi minimal görüntü bozulması yaşıyorum. Tüm bunlar olurken; FPS stabil, frametime düzgün ve drop yok.

Gözlemler:

• FPS sınırlandırılmazsa bozulma daha belirgin
  • FPS Cap + G-Sync/V-Sync ayarlarıyla azalsa da tamamen kaybolmuyor
  • Bazı oyunlarda (Dead by Daylight) Alt+Tab durumunda mouse laglı hareket ediyor
  • Bilgisayar HDMI ile direkt açılıyor fakat HDMI'dan DP'ye geçmeye çalışıldığında Windows açılış sesi gelmesine rağmen görüntü gelmiyor. DP kablosunu birkaç kere sök tak yaparak anca çözülüyor. (İki farklı monitörde de benzer durum yaşandı. Diğerinde HDMI hiç görüntü vermiyordu, bunda da HDMI'dan DP'ye ilk geçişte siyah ekran sorunu yaşanıyor. Eski monitör arızalı çıktı bu arada.)

Denemeler:

RAM ve ekran kartı değişimi -> RX 9060 XT ve 5600 MHZ RAM varken mikro tekleme ve FPS drop yaşıyordum. Arkadaşın evinde ondaki RTX 3070 Ti ekran kartı ve 6000 Mhz RAM'i sisteme taktıktan sonra sorunlar büyük oranda ortadan kalkmıştı. Bunun üzerine RTX 5060 Ti ve 6000 Mhz RAM sipariş ettim fakat bu sefer de görüntü bozulması sorunu olmaya başladı. Bu mikro tekleme ve FPS drop kadar major bir sorun değil, o yüzden eskiden de olup gözüme çarpmamış olabilir. O zamanlar odağım mikro tekleme idi. Günün sonunda hep dönüşlerdeki sorunlarla uğraştım diyebilirim. Süreç böyle başladı ve parça değişimleri ve çeşitli ayar denemeleri ile devam etti...
  • PSU ve anakart değişimi.
  • Mouse, monitör değişimi.
  • Windows 10/11 temiz kurulum.
  • Eski yeni NVDIA sürücüleri.
  • FPS Cap, V-Sync, G-Sync, DLSS kombinasyonları.
  • Line-Interactive UPS, farklı priz denemesi.
  • BIOS güncellemesi.
  • vBIOS ekran kartı güncellemesi.
  • ZenTimings ile ince BIOS ayarları (Voltaj, Nitro...).
  • HAGS, GameBar, G-Sync... açık/kapalı.
  • EXPO, iGPU açık/kapalı.
  • Mouse 250, 500, 1000 hertz denemeleri.
  • OCCT, FurMark, TestMem5 testleri -> Hata vermiyor.

Son Tahmin: CPU ve SSD dışında her şey değişti bunlar soru işareti. GPU da tekrar arızalı gelmiş olabilir bilmiyorum. Bilgisayarcı ile farklı bir GPU testi yapacağız fakat elinde işimizi görecek bir GPU henüz yok o yüzden beklemedeyim. Bu süre zarfında araştırmalara devam ediyorum, yani önerilere açığım.

Örnek Gameplay Videoları:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Güncel Sistem Bilgisi:
  • Gigabyte B850M Force Wi-Fi 6E Anakart
  • AMD Ryzen 5 7600X Soket AM5 4.7 GHz 32MB 105W 5nm Tray Kutusuz-Fansız İşlemci
  • Lexar LNM610 1TB M.2 NVMe Okuma 3300 MB / Yazma 2600 MB SSD
  • XPG Caster RGB 32 GB (2x16 GB) 6000 MHz CL30 DDR5 EXPO/XMP RAM
  • ANTEC NX290 Kasa
  • FSP NC5 120mm ARGB Fanlı LGA1700/1851/AM5 6xBakır Borulu Hava Soğutma
  • ASUS Dual GeForce RTX 5060 Ti 16 GB GDDR7 OC Edition
  • High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
  • AOC Q27G4ZR 2K 240Hz Monitör

@Marix, hocam dediğin gibi anakart ve PSU değişimi çözüm getirmedi. 4,5 aydır ne çekiyorum yakından şahit olanlardansın...

@Marix, bilgisayarcının elinde işimizi görecek bir GPU henüz yok, bulunca haber edecek onunla sistemi test edeceğiz. Yanında CPU da getirmesini söylerim. Peki bu süre zarfında kendi başıma sorunu analiz edebileceğim bir test yöntemi var mıdır?

@SunseTTime, sizdeki sorunu tespit edebilecek bir testin olduğunu zannetmiyorum, biz bile görmekte zorluk çekiyoruz.

Sizdeki sorunu basit anlatmak gerekirse GPU'nun oluşturduğu kare sayısını görüntü aktarma kısmında kaybediyor gibi, GPU 140 kare üretiyor ama bunu görüntü çıkışından monitöre 40 kare gibi yansıtıyor.

Yani bana bu şekildeymiş gibi geliyor, o yüzden GPU ve CPU üzerinde duruyorum.

Bu işin içinde bir de SSD var, yani CPU, GPU, SSD arasında dönüyor bu kare oluşturma olayı, 3. Olağan şüpheli de SSD.

(RAM değiştiği için zincire onu katmadım.)

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı