R7 1700 sıvı soğutma ile aşırı ısınıyor

Thaldenor

Kilopat
Ryzen 7 1700 işlemcim ve Cougar Aqua 240 sıvı soğutucum mevcut. İşlemci boştayken sıcaklık ortalama 34-35 derecelerde. Ancak oyunlara girdiğimde bu oyun çok sistem istemeyen eski sayılabilecek bir oyun olsa dahi (BF4 gibi) işlemci 95 derece üzerine çıkıp kitlenebiliyor ve overheat sebebiyle bilgisayar kapanabiliyor. Bu durumu her zaman yaşamıyorum sorunun yaşanmadığı zamanlarda oyunlada 60-70 derece aralığını görüyorum genellikle.

İşlemcide OC yok ve voltajları BIOS'tan sabitlendi 0.9 ile 1V arasında güç çekiyor. Sıvı soğutucunun fanları da sürekli maks RPM çalışacak şekilde ayarladım. Voltajı sabitlemediğim zaman neredeyse sürekli olarak bu overheat sorunu ile karşılaşıyordum. İşlemci 95 derece üzerine çıksa dahi anakart, SSD vb. donanımların sıcaklıkları hiç yükselmiyor. Soğutucu pompasında bir sorun olabilir mi diye düşündüm ancak bilgisayarı boşa aldıktan sonra sıcaklıklar normal seviyelere düşüyor yani soğutma yapıyor. Termal macunu yaklaşık 2 ay önce değiştirdim. Gigabyte anakartları yanında verilen termal macunu kullandım. Sorun acaba neden kaynaklanıyor olabilir?

Son düzenleme:
Ryzen 7 1700 işlemcim ve Cougar Aqua 240 sıvı soğutucum mevcut. İşlemci boştayken sıcaklık ortalama 34-35 derecelerde. Ancak oyunlara girdiğimde bu oyun çok sistem istemeyen eski sayılabilecek bir oyun olsa dahi (BF4 gibi) işlemci 95 derece üzerine çıkıp kitlenebiliyor ve overheat sebebiyle bilgisayar kapanabiliyor. Bu durumu her zaman yaşamıyorum sorunun yaşanmadığı zamanlarda oyunlada 60-70 derece aralığını görüyorum genellikle.

İşlemcide OC yok ve voltajları BIOS'tan sabitlendi 0.9 ile 1V arasında güç çekiyor. Voltajı sabitlemediğim zaman neredeyse sürekli olarak bu overheat sorunu ile karşılaşıyordum. İşlemci 95 derece üzerine çıksa dahi anakart, SSD vb. donanımların sıcaklıkları hiç yükselmiyor. Soğutucu pompasında bir sorun olabilir mi diye düşündüm ancak bilgisayarı boşa aldıktan sonra sıcaklıklar normal seviyelere düşüyor yani soğutma yapıyor. Termal macunu yaklaşık 2 ay önce değiştirdim. Gigabyte anakartları yanında verilen termal macunu kullandım. Sorun acaba neden kaynaklanıyor olabilir?

1. olarak sıvı soğutmanın pompasını tam güce alın. Genellikle üreticilerin tavsiyesi bu yöndedir. 2. olarak BIOS üzerinden sıvı soğutma fanlarının fan eğrisi ayarını özel olarak kendiniz ayarlayın. Son olarak sistemin resmini atar mısınız?

Montajın iyi olduğundan eminseniz yanınızda stok fan veya alternatif bir fan varsa onu takıp yük altında bir deneme yapın. Eğer o derecelere ulaşmıyorsa sorun sıvı soğutma kaynaklıdır. Garantisi duruyorsa direkt gönderin uğraşmadan. Boştayken ki sıcaklığı da iyi gerçi ben sorunlu CoreLiquid kullanıyordum. Boşta o kadar olmasa da 50-55 civarındaydı yükte sistem kapanıyordu. Bozulduğunu oradan anlamıştım. (2 kere :) )

1. olarak sıvı soğutmanın pompasını tam güce alın. Genellikle üreticilerin tavsiyesi bu yöndedir. 2. olarak BIOS üzerinden sıvı soğutma fanlarının fan eğrisi ayarını özel olarak kendiniz ayarlayın. Son olarak sistemin resmini atar mısınız?
Sıvı soğutucunun kendi yazılımı olmadığı için BIOS üzerinden tüm fan değerlerini (PUMP dahil) maksimuma aldım zaten. Bunun haricinde bir ayar göremedim. Eğer direkt kasanın bir resmini istiyorsanız şuan hemen atamam ancak müsait olduğum en kısa sürede göndermeye çalışırım.
Montajın iyi olduğundan eminseniz yanınızda stok fan veya alternatif bir fan varsa onu takıp yük altında bir deneme yapın. Eğer o derecelere ulaşmıyorsa sorun sıvı soğutma kaynaklıdır. Garantisi duruyorsa direkt gönderin uğraşmadan. Boştayken ki sıcaklığı da iyi gerçi ben sorunlu CoreLiquid kullanıyordum. Boşta o kadar olmasa da 50-55 civarındaydı yükte sistem kapanıyordu. Bozulduğunu oradan anlamıştım. (2 kere :) )
Montajda bir değişiklik yapmadım ancak soğutucu pompasının girişinde yani işlemciye temas ettiği yerde montaj için gerekli 4 vida boşluğu varken ana kartımın kutusundan sadece 2 vida çıktığı için montajı 2 vida ile (çapraz olacak şekilde) yaptım ancak yaklaşık 1 seneden uzun bir süredir zaten böyle kullanıyorum ancak bu sorunu son 3-4 aydır aralıklı olarak yaşıyorum. Taşındığım için yanımda alternatif bir fan veya stok fan mevcut değil bu sebeple bunu deneyemiyorum. Ancak stok fan ile aşırı ısınmalar yaşadığım için sıvı soğutucuya geçmiştim ve geçtikten sonra sorunum düzelmişti.

Son düzenleme:
Sıvı soğutucunun kendi yazılımı olmadığı için BIOS üzerinden tüm fan değerlerini (PUMP dahil) maksimuma aldım zaten. Bunun haricinde bir ayar göremedim. Eğer direkt kasanın bir resmini istiyorsanız şu an hemen atamam ancak müsait olduğum en kısa sürede göndermeye çalışırım.

Montajda bir değişiklik yapmadım ancak soğutucu pompasının girişinde yani işlemciye temas ettiği yerde montaj için gerekli 4 vida boşluğu varken anakartımın kutusundan sadece 2 vida çıktığı için montajı 2 vida ile (çapraz olacak şekilde) yaptım ancak yaklaşık 1 seneden uzun bir süredir zaten böyle kullanıyorum ancak bu sorunu son 3-4 aydır aralıklı olarak yaşıyorum.

Sadece 2 vida ile mi kullanıyorsunuz? Soğutucunun işlemciye tam baskı yapması için 4 vida da önemli hocam. Bu yaşadığınız durumu açıklıyor. (ek olarak 2 vida takılı olmayan yer zamanla ısıdan konveksiyon yaşayıp düzlüğünü kaybetmiş olabilir ve bu yüzden sıcaklıklar gitgide artmış olabilir. Yapabileceğiniz en iyi şey eksik olan iki vidayı tamamlayıp sonuca bakmak. Termal macunu yeniden sürmenizi de tavsiye ederim.)

Sıvı soğutucunun kendi yazılımı olmadığı için BIOS üzerinden tüm fan değerlerini (pump dahil) maksimuma aldım zaten. Bunun haricinde bir ayar göremedim. Eğer direkt kasanın bir resmini istiyorsanız şu an hemen atamam ancak müsait olduğum en kısa sürede göndermeye çalışırım.

Montajda bir değişiklik yapmadım ancak soğutucu pompasının girişinde yani işlemciye temas ettiği yerde montaj için gerekli 4 vida boşluğu varken anakartımın kutusundan sadece 2 vida çıktığı için montajı 2 vida ile (çapraz olacak şekilde) yaptım ancak yaklaşık 1 seneden uzun bir süredir zaten böyle kullanıyorum ancak bu sorunu son 3-4 aydır aralıklı olarak yaşıyorum.

Vidaları çıkartıp tekrar montajını yapmayı deneyin istiyorsanız.
Belki termal macun ısındığında biraz daha sıvılaştığından kaydıysa tam soğutmuyor olabilir. Eğer sıcaklıkta değişiklik olursa bence vida almanız daha iyi olur.

Sadece 2 vida ile mi kullanıyorsunuz? Soğutucunun işlemciye tam baskı yapması için 4 vida da önemli hocam. Bu yaşadığınız durumu açıklıyor. (ek olarak 2 vida takılı olmayan yer zamanla ısıdan konveksiyon yaşayıp düzlüğünü kaybetmiş olabilir ve bu yüzden sıcaklıklar gitgide artmış olabilir. Yapabileceğiniz en iyi şey eksik olan iki vidayı tamamlayıp sonuca bakmak. Termal macunu yeniden sürmenizi de tavsiye ederim.)
Bu benim de aklıma gelmedi değil ancak yaklaşık 1 senedir bu şekilde kullandığım ve sorun yaşamadığım için farklı bir sebebi olabileceğini düşündüm. Elimde macun mevcut yenileyip vida temin edebilirsem 4 vida ile deneyebilirim ancak vidaların aynılarından nereden temin edebilirim acaba bilginiz var mı? Herhangi bir vida satan mağazadan bulma ihtimalim var mı yoksa vidaların bir özelliği mevcut mu özel olarak bir yerden temin etmem gerekiyor mu?

Bu benim de aklıma gelmedi değil ancak yaklaşık 1 senedir bu şekilde kullandığım ve sorun yaşamadığım için farklı bir sebebi olabileceğini düşündüm. Elimde macun mevcut yenileyip vida temin edebilirsem 4 vida ile deneyebilirim ancak vidaların aynılarından nereden temin edebilirim acaba bilginiz var mı? Herhangi bir vida satan mağazadan bulma ihtimalim var mı yoksa vidaların bir özelliği mevcut mu özel olarak bir yerden temin etmem gerekiyor mu?

Sistemden bir vidayı çıkartıp hırdavatçılara sorun. Elbet bulacaklardır ben zamanında bulmuştum o şekilde.

Sistemden bir vidayı çıkartıp hırdavatçılara sorun. Elbet bulacaklardır ben zamanında bulmuştum o şekilde.

Vida buldum. Macunu değiştirdim ve 4 vidayla tekrar montaj yaptım ancak sorun düzelmedi. Temassızlık veya macunun fazla gelme ihtimaline karşılık tekrar denedim macunu azaltarak yine sorun çözülmedi. İşlemci açılışta bile direkt 100 dereceye çıkıp kendini kapatabiliyor. Sıvı soğutma pompasında bir sorun olabileceğini düşünerek soğıtucuyu aldığım Vatan Bilgisayar'a giderek kontrol etmelerini istedim ama pompada bir sorun olduğunu düşünmediklerini söylediler. Garantiye de göndermek istemiyorum açıkçası çünkü yedek bir soğutucum yok süre zarfında kullanabileceğim. Aklıma artık başka bir şey gelmiyor deneyebileceğim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı