R7 240 sistemde disk ve CPU kullanımı dengesiz

randkin

Femtopat
Daha fazla  
RAM
8
SSD veya HDD modeli
Seagate 3,5" St500Dm002 500Gb 7200 Rpm Sata3 16Mb
Ekran kartı
Amd R7 240
Anakart
Gigabyte P55-UD3R
İşlemci
İntel i5 750
Bilgisayarı zamanı belli olmadan, hiç ummadığın anlarda resetleme yapıyor. Oyunlarda 200 FPS ile başlarken 15 20 saniye sonra 20-30'a düşüyor. Disk kullanımı ve CPU kullanımı dengesiz bir şekilde artıyor azalıyor. Ayrıca da GHz 2.67 iken bazen 1.86'lara düşüyor. Bakımlarını yeni yaptırdım. Bilgisayarcı PC'yi sabahtan akşama kadar açık bıraktı herhangi bir kapanma olmadı. Başka apartmanda arkadaşta denedim orada ise kapandı. Bir istikrarsız durumlar seziyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemci sıcaklıklarınız 98 dereceye dayanıyor ve bu sensör derecesi gerçek sıcaklık 100'ü geçer ise hasar önlemek için bilgisayar kapanır ve oyun 10 dakika açık kalınca ısınıp throttle yaptığı zaman FPS düşer.
Çözüm önerilerin nedir hocam. .
"...SSD sürücüler mekanik aksam ve okuma/yazma kafası içermediği için arama zamanı ve erişim süresi oldukça kısadır. Bu sebeple sabit disklerde ortalama IOPS değeri 200 civarındayken, SSD sürücülerde yüzbinlere kadar çıkabilmektedir.

Sabit disklerin bu noktadaki dezavantajını vurgulamak için şöyle bir örnek verelim. İki tip iş yükü düşünün, biri 10 adet 750 MB'lık dosyayı okumak olsun. Toplamda 7.5GB olan bu dosyaları okumak 100 saniye sürüyor. Bu da transfer hızının 75MB/sn olduğu ve 10 IOPS tükettiği anlamına geliyor ki bu bir sabit diskin yetenekleri dahilinde. İkinci iş yükümüz ise 10.000 adet 750KB'lık dosyayı okumak olsun. Toplam dosya boyutu yine 7.5GB olacaktır ancak bu iş yükü 10.000 IOPS tüketecektir. Ortalama sabit diskler saniyede 200 IOPS'tan fazla üretemediği için bu iş yükü 100 saniyede tamamlanamayacaktır..."

Yukarıdaki paragrafı Technopat'ta bir makaleden buldum. Öyle görünüyor ki sizin HDD'nin IOPS değerleri 0.60 ile çok çok kötü. Ben sorunun HDD olduğunu düşünüyorum. Kapanma konusuna gelirsek, HDD'nin kapanmaya sebep olacağına da şüphe ile yaklaşıyorum.
@Yener K. hocam da bir baksın.
Ayrıca HDD için şöyle diyecem badsector 1 tane buldu. Peki 240 GB SSD alıp, SSD'yi C üzerine 500 GB HDDyi D diski olarak kullansam sizce problem devam eder mi ?

Ayrıca HDD için şöyle diyeceğim badsector 1 tane buldu. Peki 240 GB SSD alıp, SSD'yi C üzerine 500 GB HDD'yi D diski olarak kullansam sizce problem devam eder mi?

Windows'u SSD'ye diğer uygulamaları ve oyunları HDD'ye kurarsanız HDD'dekiler yavaş çalışabilir. Eğer HDD kaynaklı kapanma yaşıyorsanız da sıkıntı devam edebilir.

Çözüm önerilerin nedir hocam.

Ayrıca HDD için şöyle diyeceğim badsector 1 tane buldu. Peki 240 GB SSD alıp, SSD'yi C üzerine 500 GB HDD'yi D diski olarak kullansam sizce problem devam eder mi?

Kaliteli termal macunlar almak, kendi bilginiz var ise temizlemeniz. Bazı tamirciler temizlemek yerine iyice tozlu yerlerde bırakıyorlar. Bunun sonucu ile de soğutma sıkıntıları oluyor dediğim gibi FPS düşme sıkıntısının sebebi o sıcaklıklar. SSD takviyesi yapılabilir arkadaşın dediği gibi.

Windows'u SSD'ye diğer uygulamaları ve oyunları HDD'ye kurarsanız HDD'dekiler yavaş çalışabilir. Eğer HDD kaynaklı kapanma yaşıyorsanız da sıkıntı devam edebilir.
PSU kaynaklı bir sorun olduğunu düşünüyor musunuz peki? Çünkü evdeki bazen elektriksel voltaj dalgalanmasında da kapandığı oluyor. Ayrıca sorunları yeni aklıma geliyor WHEA_UNCORRACTABLE_ERROR mavi ekran hatası veriyor arada sırada.

PSU kaynaklı bir sorun olduğunu düşünüyor musunuz peki? Çünkü evdeki bazen elektriksel voltaj dalgalanmasında da kapandığı oluyor. Ayrıca sorunları yeni aklıma geliyor whea_uncorractable_error mavi ekran hatası veriyor arada sırada.

PSU kaynaklı bir sorun olduğunu düşünmüyorum ben şahsen. Isınmadan dolayı kapanma olayı yaşanır. Mavi ekran için ise farklı bir konu açabilirsiniz.

PSU kaynaklı bir sorun olduğunu düşünüyor musunuz peki? Çünkü evdeki bazen elektriksel voltaj dalgalanmasında da kapandığı oluyor. Ayrıca sorunları yeni aklıma geliyor WHEA_UNCORRACTABLE_ERROR mavi ekran hatası veriyor arada sırada.

Mavi ekran analizi için yeni konu açın, mavi ekran analizi konusunda uzman arkadaşlar bakarlar hemen. PSU kaynaklı da olabilir, eğer dediğiniz gibi dalgalanmalarda hemen gidiyorsa sistem PSU'nun fazla dayanamayacağını da gösterir.

Mavi ekran analizi için yeni konu açın, mavi ekran analizi konusunda uzman arkadaşlar bakarlar hemen. PSU kaynaklı da olabilir, eğer dediğiniz gibi dalgalanmalarda hemen gidiyorsa sistem PSU'nun fazla dayanamayacağını da gösterir.
Anlaşılan benim bilgisayar baya sorunlu. Çözümü genel olarak yeni birer SSD, HDD, PSU almak gözüküyor. Ne yazık ki 2 hafta önce termal macunu yenilettim...
PSU kaynaklı bir sorun olduğunu düşünmüyorum ben şahsen. Isınmadan dolayı kapanma olayı yaşanır. Mavi ekran için ise farklı bir konu açabilirsiniz.
Teşekkür ederim. Kimileri PSU kimileri işlemciden kaynaklı sorun diyor ama halen daha napacağımı şaşırıyorum

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı