Bir bilgisayarda en önemli güç tüketimi ekran kartından gelir, varsa. İkinci sırada CPU gelir, 65 Watt - 95 Watt (bazıları daha fazla). Diğerleri (anakart, RAM, disk) marjinal kalırlar.
1050 Ti 75 Watt kullanır. Bazıları ek güç ile 95-100 Watt kadar çekebiliyor. 75 Watt PCI Express üzerinden alınabiliyor ama üstü için ek güç bağlantısı gerekiyor.
MSI Gaming X veya Asus ROG Strix OC modellerinde 75 Watt yetmiyor, ancak bunların ITX kasa için uyumlu olanları da olabiliyor, onlar yeter.
Benim şu an bunları yazdığım bilgisayar 260 Watt güç ünitesine sahip Dell Masaüstü.
i5 8500 (Stock Fanlı) ve 65 Watt çekiyor. Ayrıca 2 x 8 GB Corsair DDR4 3000 MHz RAM, 1 x Crucial MX500 M.2 SATA SSD, 1 x 1 TB Toshiba/OCZ VT180 SATA SSD, 1 x 1 TB Seagate Electro-Magnetic/Mechanical disk var.
Buna Asus Dual GeForce GTX 1650 4 GB GDDR5 OC PCI Express 3.0 kartı takacağım. Bugün migrenim tuttu, geç kendime geldim, yarın akşam muhtemelen takarım.
Arkadaşın tüm donanımını yazması gerektiğine ben de katılıyorum. Ancak verdiğin bilgi yanlış, en az 750 Watt ya da anakartın sanki önemli bir tüketimi varmış gibi yazman.
Ben insanları boş yere doğrudan büyük güç kaynağı almaya itmek istemediğim için bunları yazdım.
50 yaşındayım, 20 yaşından beri kendi bilgisayarlarımı kendim topladım, senede en az 1 tane. Ayrıca bunu iş olarakta yaptım bir kaç yıl. 300 kadar bilgisayar toplamış ve satmışımdır ama tam rakamı bilmiyorum.
Üstelik bilgisayar mühendisiyim. Türkiye 34. lüğümde var bir yerlerde. Bilgisayar donanımı benim için hobi, ama uzmanlık alanlarımda çok iddialıyım. Yine de elbette herşeyi bilmiyorum.
Zaten bu nedenle özellikle sitede takip ettiğim bazı gençlerin güncel deneyimlerine ve bilgisine ulaşmak için buradayım. Bu esnada bildiğim kadarıyla bir iki posta alel acele cevap yazdım. Polemik işim değil. Ama yanlışları ya da yanlış anlamaları düzeltmek zorunda hissettim.
Ne idüğü belirsiz yerli distribütörlerin markasız çin ithalatlarını sonra markaymış gibi etiketleyip türkiye de satmaya çalıştıkları PSU lar 750 watt üstünde olsa da çok problemli, kalite ve kalite kontrol olmadığı için. Marka ismi yazmayacağım.
Kaliteli bir markanın 450 Watt üstü tüm güç kaynakları muhtemelen R7 240 donanımda herşeyi üstelik GTX 1050 Ti ile kaldırır. Ama Radeoon RX 570 ve üstü aynı durumda değil. Onların istedikleri güç daha fazla.
Büyük PSU almanın bir faydası ileride daha kuvvetli ekran kartları için işe yarayacak olması ayrıca az güç tüketen sistemlerde de, (bazı ürünlerde) PSU fanı %50 güç altında pek devreye girmez ve bu da sessizlik demek.
Ek olarak ben eski bir yazılım mühendisiyim, uzun yıllardır yöneticilik yapıyordum, tekrar program yazmaya başladım. Bilgisayarlar sahip olduğum tek hobi galiba. Aynı zamanda mesleğim.
2 ayrı şehirde yaşıyorum, toplam 4 aktif bilgisayarım var. 5. yi bu hafta topluyorum, 6. 2019 macbook pro 2-3 haftaya gelmesi lazım. Özel konfigürasyon.
Toplamda 2 masaüstü oyun/programlama bilgisayarı, 2 HTPC (biri mac mini 2009) ve bir macbook pro olacak. Macbook Pro ile İstanbul'daki masaüstü oyun/programlama bilgisayarımın konfigürasyonu halen çok sıra dışı, Türkiye'de pek olmayabilir çünkü 2 parçasını dışarıdan özel olarak getirttim, gümrüklü.
Eskiden amca dediklerinde üzülürdüm. Hatta 2006 gibi medimark'tan Nintendo Vii miydi onu almıştım, üniversite öğrencisi bir kız ve oğlan test ediyorlardı. Oğlan "amca aldı" deyince üzülmüştüm. Ama artık "arkadaşım" denmesinden daha iyi geliyor.
Özellikle yalan yanlış bilgiler ile lütfen kimseyi düzeltmeye çalışmayın.