Merhaba arkadaşlar. Kendime yeni ekran kartı ve RAM aldım. RAM'leri 3200 MHz 16CL üstünde asla çalıştıramıyorum. 4000 ve üzeri seçtiğim zaman açılmıyor. 3600 gibi sayılar seçtiğimde ise oyun oynarken falan mavi ekran alıyorum veya oyun kapanıyor. Stabil olarak 3200'de olumsuz bir sonuç almadım.
İşlemcimin maksimum 3200 MHz RAM destekleyebileceğini söyleyen yazılar okudum fakat YouTube üzerinde 2700X işlemci ile 4133 MHz RAM test eden çok insan var. Sorumu çözemedim. Yardımcı olursanız sevinirim. Daha yeni format attım.
3200 MHz üzeri hızlara overclock ile çıkılabilir, fakat çıkabileceğinizin bir garantisi yok. Aslında 3200 MHz bile işlemci için bir overclocktur. 2700X bellek kontrolcüsü çok iyi değil. 4000 MHz çıkan varsa ITX anakart kullanmıştır diye düşünüyorum. Bu değer Ryzen 5000 için bile çok zorlayıcı bir hız.
Şöyle yapabilirsiniz, yapmadıysanız eğer SoC voltajını 1.1v değerine yükseltin. VDDP/VDDG değerleri ise SoC'ye kıyasla biraz daha düşük ayarlayın, 0.90- 1.0v arası.
Eğer frekansı bir türlü stabil çekilde çıkaramıyorsanız üzülmeyin, timing değerlerini düşürmeye odaklanın. Daha iyi bir işlemciye geçmeyi düşünebilirsiniz ayrıca, 5600X-5800X işlemcileri genelde 3600-4000 MHz arası hızlara çıkabiliyor.
3200 MHz üzeri hızlara overclock ile çıkılabilir, fakat çıkabileceğinizin bir garantisi yok. Aslında 3200 MHz bile işlemci için bir overclocktur.
Şöyle yapabilirsiniz, yapmadıysanız eğer soc voltajını 1.1v değerine yükseltin. VDDP/VDDG değerleri ise Soc'ye kıyasla biraz daha düşük ayarlayın, 0.90- 1.0v arası.