R7 3700X ve R5 7600 için soğutucu önerisi

kaiser soze

Kilopat
Katılım
13 Kasım 2019
Mesajlar
4.873
Makaleler
3
Çözümler
64
Merhaba. Benim mevcut bilgisayarım ve kuzenimin yeni sistemi için kule tipi soğutucular arıyorum. Benim şu an gelirim olmadığından bütçe kısıtlı. Kuzenimde de sistem ve ekipman kaynaklı olarak borcu çok olduğu için daha yüksek fiyatlı ürünlere taksit imkanı olmalı. Mesela 3+ taksit olursa sıvı soğutma bile değerlendirilebilir. Belki hesap kesim tarihini(ayın 10'u) bekleyeceğiz. Tavsiye için önce onun sistemine(Ryzen 5 7600) öncelik verin.

Düşük öncelikli sistem:
  • Ryzen 7 3700X işlemci. Biraz hız aşırtma lazım olabilir. Şu an sabit 4250 MHz. Mevcut soğutucu performansı yeterli. Bundan geri kalmayacak bir ürün olabilir.
  • Kasa soğutucu yükseklik desteği: 160 mm (Corsair Carbide Spec Delta)
  • RAM yüksekliği: 32 mm (Team T-Force Vulcan TUF)
  • Bütçe: 1000 ₺. Taksit imkanı ile birazcık daha çıkabilirim.
Yüksek öncelikli sistem:
  • Ryzen 5 7600 işlemci. Hazır sistemde gelen Wraith Stealth görünümlü Gamepower nebula hem yetersiz soğutuyor hem çok gürültülü. En çok zorlayacak işlem oyunlardır. O yüzden sızdırma riski olmaması, uzun ömürlülük, montaj kolaylığı, uygun fiyat gerekçeleri ile kule tipi öncelikle önerdim ona.
  • Kasa soğutucu yüksekliği: 170 mm (FSP logolu gelen Vento VG4200s e-ATX kasa)
  • Kasa radyatör desteği: 240-280-360 mm (ideali 240 mm. Fazlası gereksiz)
  • RAM yüksekliği: 46.1 mm (Team T-Force Delta RGB). Çift kule, 2-3 fan vb. cüsseli olursa dikkat etmek lazım.
  • Bütçe: Peşin 1500 ₺ uygundur. Taksit olursa radyatörlüler dahil dahil 3500'e kadar seçenekleri değerlendiririz.

Not: Benim Wraith Prism bayağı iyiydi. Böyle stok soğutucuya can kurban. Sadece biraz gürültülü geliyordu. 4.5 yılın ardından detaylı temizlik gerekti. Bloğun yaprakları arasına dolan tozları temizledikten sonra fanı takarken dört tırnaktan ikisi kırıldı. Yedek malzemesini bulamadım. Eğer siz bulursanız yeni soğutucudan vazgeçebilirim. Bu yetiyordu.

Ben model incelemesine devam ediyorum. Sizin görüşlerinizi almak istedim. Mesela kendim için şu yetebilir gibi:
www.amazon.com.tr/dp/B0B6CTDNQF

Niyetim yok ama ısı göstergesi falan olduğu için aşağıdaki de hoşuma gitti. İyi derseniz ay başında kuzenime sipariş geçebiliriz. Bunun fiyatı fazla olduğu için Thermalright Phantom spirit 120 daha mantıklı duruyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bunlari önerebilirim. SilverStone hakkında çok bilgim olduğunu söyleyemem ama önerildiğini pek görmedim. Peerless Assassin veya Phantom spirit AK500'den daha performanslı, daha ucuz. AK500 yurt dışından geldiği için garantisi olmaması da büyük eksiye giriyor bana kalırsa.
 
Teşekkürler.

Acaba Phantom Spirit almak daha mantıklı olur mu? Fazladan bir borusu var. Hatta mühim değil ama ARGB imkanı da var. Peerless Assassin ile aradaki farka değer mi?
Bütçenizin kısıtlı olduğunu okudum. Aralarındaki fiyat farkına değer mi sanmıyorum. Paranız varsa phantom spirit yoksa peerless assassin alın. İkisi de güzel soğutucular. Phantom spirit daha sessiz çalışıyor.
 
Kuzenim için bütçe sıkıntısı yok. Ona Phantom Spirit alırız muhtemelen. Kendisi de sessizliğin avantaj olduğunu düşünüyor ve bu fiyata olur verdi.

Kendim de +80 farkla N11'de satan QP üzerinden alma fikrini irdeliyorum. Biraz daha para ayarladım. Faizsiz 3 taksit imkanı ile üstesinden gelebilirim sanırım.

Teşekkür ederim. En başta en çok aklıma yatan buydu.

___________________________________________________
Sonradan konuya denk gelenler için mini incele içeren bir güncelleme: İkimiz de Phantom Spirit 120 SE ARGB aldık. Çok memnunuz.

Önce kuzenim kendi başına bir işe kalkışıp Arctic Freezer 34 Duo sipariş etti. Kendim araştırdım, çok iyiymiş falan dedi. F/P olarak kötü tercih olsa da yeterince iyi soğutacağını bildiğim için ilk başta ses etmedim. Ancak kargoyu açtığımızda hem kutusu hem de kendisinde hasar vardı. Hatta IHS üzerine denk gelen borulardan birisi diğerlerinden 1-2 mm yüksek kalacak şekilde anormal duruyordu. Tam temas olmayıp vazifesini kusursuz bir şekilde yerine getiremeyeceğini düşündüğüm için iade ettirdim. Sonraki gün bana gelen Phantom Spirit modeli daha sonra bana tekrar sipariş etme kararı ile kendisine aldı. Perşembe günü ona bugün(salı) de bana aynısından geldi. Gaming.gen.tr üzerinde 1799 lira iken N11 vasıtasıyla QP bilişimden +80 lira farkla 1879 liraya (faizsiz 3 taksitle) almış olduk.

Kuzenime alınan yeni sistemde AM5 ve onun işlemcileri hakkında fazla bilgim olmadığı için EXPO açık olması dışında her ayarı varsayılanda bıraktık. Kağıt üzerinde 5100 MHz tek çekirdek boost frekansı gözüken Ryzen 5 7600 işlemcisi oyunlarda kısmen 5150 MHz görüyordu. Bu işlemci hazır sistemde gelen ve eskiden var olan Gamepower Nebula soğutucuya kıyasla kabaca boşta 10 derece, AIDA64 testiyle 20-25 derece civarında serin çalıştığı gözlendi. Oyunlarda bu fark yer yer 20 derecenin altına düştü. Sanırım otomatik frekansta kalması ve gereksiz fazla voltaj vermesi sonucu yaşanıyor diye düşündüm. Nitekim kendi işlemcimin jenerasyonu da böyleydi. Sonuçta hem harareti çok ciddi azaldı hem de deli gibi bağıran soğutucudan kurtulduk.

Kendi bilgisayarımda Ryzen 7 3700X işlemcisi 1.2V çekirdek voltajı ile tüm çekirdekler 4250 MHz olacak şekilde ayarlıydı. Makul kıyaslama için bu ayarı korudum. Wraith Prism soğutucuya göre boşta kabaca 5 derece düşüş oldu. AIDA64 ile yapılan testte de 10 derece azaldı. Bu sonuç da Wraith Prism'in rakipsiz bir 'stok soğutucu' olduğuna işaret ediyor. Phantom Spirit ile serin ortamda en fazla 67-68 dereceye ulaştığı için 4400 MHz / 1.225 V değerine çektim. 72-73 derecede kaldı aynı testte.

Bu soğutucuyu herkese tavsiye ederim. Belki bazı X3D ve Ryzen 9 modeller haricinde her AMD işlemciyi kotaracak kadar soğutabileceği izlenimi bıraktı.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı