R7 3700X ve RX 6600 XT sistem rastgele reset atıyor

Antares1

Centipat
Daha fazla  
RAM
32 gb 3200 mhz cl16
SSD veya HDD modeli
kioxia exceria g2 1tb
Ekran kartı
sapphire nitro+ rx 6600 xt
Anakart
asus b450m dragon
İşlemci
amd ryzen 7 3700x
Merhaba arkadaşlar.
Çok ilginç bir sorunla karşı karşıyayım ve nasıl çözebileceğim hakkında bir fikrim yok.

Sistem oyunlarda ve GPU testinde sürekli reset atıyordu. Bu resetler rastgele oluyor, webde gezinirken veya normal bir iş yaparken olmuyordu.
Oyundan oyuna da değişiyordu bu durum.
Mesela RDR 2'de hiç reset atmadı. Ama çok daha az sistem harcayan oyunlarda defalarca reset attı. Genellikle oyuna girdiğimde 10-15 dakika içerisinde ekran kararıyor PC yeniden başlıyordu. Sorun çok ilginç bir yerde çıktı...

Öncelikle sistem özelliklerim:

Anakart: ASUS B450M Dragon.
CPU: Ryzen 7 3700X.
GPU: Sapphire RX 6600 XT.
RAM: 32 GB DDR4 3200 Hz.
PSU: 3 farklı PSU denedim Gigabyte P650b, DeepCool PK650D ve Xigmatek X-Power 650W.

Başlarda araştırma yaptığımda PSU kaynaklı olabileceği söylendi yukarıdaki üç PSU'yu denedim sorun çözülür gibi oldu 1 hafta sonra yeniden resetlemeler başladı.

Denediğim çözümler:

ULPS kapattım.
Hızlı başlatmayı kapattım.
DDU ile sürücüleri temizleyip, manuel olarak yükledim.
Sayısız format atıp tüm driver sürümlerini denedim.
Farklı RAM'ler denedim, RAM'ları tek tek test ettim, Memtest yaptım.
Anakart VRM sıcaklıklarını kontrol ettim.
Ekran kartının VRAM sıcaklıklarını kontrol ettim, padlerini ve termal macununu yeniledim.
Undervolt yaptım, overclock yaptım,
Global C-states açtım / kapadım.
PBO, CPB, d.o.c.p açtım / kapadım.
PSU idle Control typical yaptım.
DisplayPort kablosu değiştim.
PSU Power kablosu değiştim.
PCI-e güç kablolarını iyice kontrol ettim- 4 pin ayrı 2 pin ayrı taktım.
Tüm güç ayalarını en yüksek performansa getirdim.
Windows 10'da denedim Windows 11'de denedim...
BIOS güncelledim.
CMOS sıfırladım.
Tüm driverlar güncel.
Sıcaklık değerleri reset attıracak seviyeye çıkmadı işlemci de ekran kartı da genellikle Power testte 70C civarı oluyorlar maksimum.
Farklı priz denedim.
Yetmedi farklı semtte arkadaşın evine götürüp orada denedim belki bulunduğum ev eski olduğu için elektrik altyapısı sorunludur diye.
Daha neler neler inanın denemediğim şey kalmadı arkadaşlar...

En son sorunun kaynağını USB portlarında yakaladım.
Kasanın arkasına klavye, mouse ve hoparlör taktığımda PC reset atıyor, ön panele taktığımda atmıyor.
Sadece oyunlarda yaptığı içinde kesinlikle USB portlarından şüphelendirmiyor.

Bunun neden kaynaklandığı hakkında ise hiçbir fikrim yok ama daha çok klavyeden şüpheleniyor gibiyim.
Klavye HyperX alloy Core mouse biogame BM-7 giant.

Ayrıca USB portlarında bir gariplik daha var telefonu bilgisayara bağlamak istediğimde kabloyu ön panele taktığımda algılamıyor, arka panelde USB 3.0 portlarından birine takmam gerekiyor illa.
Klavye mouse ön panelde çalışıyor algılamada sorun yok yani.

Acaba arkadaki portlar ekran kartına kısa devre mi yaptırıyor? Veya herhangi bir sürücü sorunu olabilir mi?
Bu sorunu nasıl çözebilirim?

Merhaba arkadaşlar.
Çok ilginç bir sorunla karşı karşıyayım ve nasıl çözebileceğim hakkında bir fikrim yok.

Sistem oyunlarda ve GPU testinde sürekli reset atıyordu. Bu resetler rastgele oluyor, webde gezinirken veya normal bir iş yaparken olmuyordu.
Oyundan oyuna da değişiyordu bu durum.
Mesela RDR 2'de hiç reset atmadı. Ama çok daha az sistem harcayan oyunlarda defalarca reset attı. Genellikle oyuna girdiğimde 10-15 dakika içerisinde ekran kararıyor PC yeniden başlıyordu. Sorun çok ilginç bir yerde çıktı...

Öncelikle sistem özelliklerim:

Anakart: ASUS B450M Dragon.
CPU: Ryzen 7 3700X.
GPU: Sapphire RX 6600 XT.
RAM: 32 GB DDR4 3200 Hz.
PSU: 3 farklı PSU denedim Gigabyte P650b, DeepCool PK650D ve Xigmatek X-Power 650W.

Başlarda araştırma yaptığımda PSU kaynaklı olabileceği söylendi yukarıdaki üç PSU'yu denedim sorun çözülür gibi oldu 1 hafta sonra yeniden resetlemeler başladı.

Denediğim çözümler:

ULPS kapattım.
Hızlı başlatmayı kapattım.
DDU ile sürücüleri temizleyip, manuel olarak yükledim.
Sayısız format atıp tüm driver sürümlerini denedim.
Farklı RAM'ler denedim, RAM'ları tek tek test ettim, Memtest yaptım.
Anakart VRM sıcaklıklarını kontrol ettim.
Ekran kartının VRAM sıcaklıklarını kontrol ettim, padlerini ve termal macununu yeniledim.
Undervolt yaptım, overclock yaptım,
Global C-states açtım / kapadım.
PBO, CPB, d.o.c.p açtım / kapadım.
PSU idle Control typical yaptım.
DisplayPort kablosu değiştim.
PSU Power kablosu değiştim.
PCI-e güç kablolarını iyice kontrol ettim- 4 pin ayrı 2 pin ayrı taktım.
Tüm güç ayalarını en yüksek performansa getirdim.
Windows 10'da denedim Windows 11'de denedim...
BIOS güncelledim.
CMOS sıfırladım.
Tüm driverlar güncel.
Sıcaklık değerleri reset attıracak seviyeye çıkmadı işlemci de ekran kartı da genellikle Power testte 70C civarı oluyorlar maksimum.
Farklı priz denedim.
Yetmedi farklı semtte arkadaşın evine götürüp orada denedim belki bulunduğum ev eski olduğu için elektrik altyapısı sorunludur diye.
Daha neler neler inanın denemediğim şey kalmadı arkadaşlar...

En son sorunun kaynağını USB portlarında yakaladım.
Kasanın arkasına klavye, mouse ve hoparlör taktığımda PC reset atıyor, ön panele taktığımda atmıyor.
Sadece oyunlarda yaptığı içinde kesinlikle USB portlarından şüphelendirmiyor.

Bunun neden kaynaklandığı hakkında ise hiçbir fikrim yok ama daha çok klavyeden şüpheleniyor gibiyim.
Klavye HyperX alloy Core mouse biogame BM-7 giant.

Ayrıca USB portlarında bir gariplik daha var telefonu bilgisayara bağlamak istediğimde kabloyu ön panele taktığımda algılamıyor, arka panelde USB 3.0 portlarından birine takmam gerekiyor illa.
Klavye mouse ön panelde çalışıyor algılamada sorun yok yani.

Acaba arkadaki portlar ekran kartına kısa devre mi yaptırıyor? Veya herhangi bir sürücü sorunu olabilir mi?
Bu sorunu nasıl çözebilirim?
Anakartin garantisi mevcut ise garantiye gönder ilgilensinler.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı