R7 3700X ve RX5700 XT tabanlı iş ve oyun bilgisayarı incelemesi

Arkadaşlar, yeni bir inceleme konusunda daha birlikteyiz. Bu incelemede bir tanıdığımın bana yaklaşık 1100 euro (1300 Dolar, 9700 TL) bütçe vererek iş ve oyun için toplamamı istediği ve benim de onun için topladığım sistem konumuz. Kendisinin benden istekleri işlemcisinin özellikle çoklu çekirdekte güçlü olması, yükseltmeye açık olması, 32GB bellek ve 1TB NVMe SSD bulunmasıydı. Ben de onun isteklerini karşılayabilecek bir sistem topladım. İsterseniz parça parça anlatmaya başlayayım:

İşlemci - AMD Ryzen 7 3700X
Çok uzun uzun anlatmaya gerek yok sanki, yine de bir özet geçeyim. 270 Euro bandında bulunabilen bu işlemci, 7nm (I/O hariç) üretim teknolojisiyle TSMC tarafından üretiliyor. 3,60 GHz hızda çalışan 8 çekirdek 16 izlekli işlemci tek çekirdekte 4,40 GHz`e çıkabiliyor. İşlemci kutudan 6 ısı borulu (yeni modellerde) ve ARGB aydınlatmalı Wraith Prism soğutucu ile çıkıyor.

Anakart - Biostar iRacing B550-GTQ
Bu kısmı dikkatle okumanızı rica edeceğim, bu anakart hakkında her yerde bilgi bulunmuyor çünkü. Micro ATX formunda olan anakart 10 (6+4) sanal 8 (6+2) gerçek faza sahip. RAA 229004 PWM kontrolcülü; 6 adet 90A ISL99390 CPU, 4 adet 90A ISL99390 SoC MOSFET`e sahip olan anakartın CPU MOSFET`leri soğutuculuyken diğerleri soğutucusuz. İkisi de zırhlı, biri PCI-E 4.0 iki adet X16 slotuna sahip olması da ayrı bir artı. İkisi de soğutmalı biri PCI-E 4.0 M.2 slotları, USB 3.2 Gen2 desteği (Biri Type-C), DisplayPort çıkışı, pompa girişi, iki adet ARGB başlığı gibi değer katan özellikleri var. Son olarak Realtek ALC1150 ses, Realtek RTL8118AS ağ kodeğine sahip olduğunu da belirteyim. Özetlemek gerekirse hem VRM kalitesi hem de özellikleriyle orta-üst seviye sistemler için fiyat/performans (130 Euro) ürünü bir anakart.

Bellek - GSkill Trident Z 2x8GB 3600MHz CL17
Bu bellekleri tercih etme nedenim yüksek hızı ve diğer 3600MHz uygun fiyatlı belleklere göre düşük gecikme (CL17-19-19-39) değeriydi. Ayrıca RGB olmasalar da sisteme de yakışacaklar. Bu belleği 110 Euro`ya temin ettiğimi de eklemeliyim.

Ekran Kartı - PowerColor RX5700XT Red Dragon 8GB
7nm litografili Navi mimarisini temel alan ve 2560 Shader`lı, 160 TMU`lu, 64 ROP`lu, 40 CU`lu, 8GB GDDR6 256Bit bellekli bu ekran kartını 340 Euro`ya temin ettik. 9,75 TFLOPS`luk FP32 Float performansına sahip olan kart PowerColor tarafından özelleştirilmiş. 240mm uzunluğa sahip olan kart 5 adet bakır boruya ve iki adet 100mm fana sahip. Kart küçük olsa da hem soğutma performansı hem de görünüşü iyi.

Depolama - Kingston A2000 1TB ve Netac N600s 720GB
Birincil depolama diski olarak kullandığım SSD, Kingston A2000 1TB. SMI SM2263EN kontrolcülü, Micron 96L 3D TLC yongalı ve 512MB DDR4 DRAM`lı bu SSD 250K/220K IOPS değeri ve 600TBW ömür sunmakta. İkincil SSD tercihim de Netac N600S 720GB SSD`den yana oldu. Bu SSD`lerin SM2258X kontrolcüye ve 3D TLC NAND yongaya sahip.

Kasa - Cooler Master MB520 RGB
RGB fanları, kaliteli iç dizaynı, önü Mesh panel olmamasına rağmen iyi hava akışı, malzeme kalitesi ve 55 Euro fiyatı ile fiyat/performans canavarı bir kasa. Eksi olarak USB portlarının az olmasını (İki adet USB 3.0 portu var) ve MB530P`deki Rubber Grommet`lerin olmamasını (Bende vardı, taktım) sayabilirim.

Güç Kaynağı - Gigabyte G750H
Bu güç kaynağı 65 Euro için gayet iyi bir ürün. CWT GPS platformunu kullanıyor; Nippon Chemi-con kapasitörlü, LLC rezonant dönüştürücülü, senkronize rektefiyasyonlu, DC to DC konvertörlü ve Dual Ball Bearing fanlı bir PSU. 80+ Gold verimlilik sertifikalı ve yarı modüler kablolu olduğunu da unutmamak lazım. OCP koruması eksik ancak bu tek raylı bir PSU`da tolere edilebilir.

Özetlemek gerekirse, güzel bir iş ve oyun sistemi oldu. Sistem kısa bir süre daha bende, test istekleriniz ve sorularınız varsa belirtebilirsiniz.

Son düzenleme:
Hayırlı olsun güzel seçilmiş sistem bu sisteme 3600MHz cl14/16 Samsung b-die bir RAM daha uygun olurdu diye düşünüyorum. Benim de size nacizane bir tavsiyem 5700XT ve üstü High end kartlarda mümkünse iki adet PCI-e güç kablosunuda ayrı ayrı 8 ya da 6 pin kartın soketlerine uygun olacak şekilde montajlamanız irili ufaklı birçok sıkıntının önüne geçebiliyor ekran kartının beslenmesi ile ilgili. Hayırlı olsun.

c067459fcbaaf069e9c3b4b1d2125902.jpeg

53c873c7f92b5616e867ad8e38fcbfcd.png

Sistemde 32GB'mi yoksa 16GB'mi kullandınız? Ayrıca bilgisayarın fotoğraflarını size zahmet olmazsa atar mısınız? 🙃 Test olarak Cinebech, FurMark, Memtest, Prime 95 ve Crystal Disk Mark sonuçlarını da buraya atarsanız sevinirim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı