R7 4800H sistemde FPS ve voltaj düşmesi

connor123

Femtopat
Daha fazla  
İyi forumlar arkadaşlar. Bir sorun hakkında danışacaktım size. GTA 5, Fortnite, AC Valhalla oynarken ve diğer bazı oyunlarda FPS 3-4 saniyeliğine 10'a düşüyor ve bu 5 dakikada bir yaşanıyor. Ve bu her oyunu açtığımda olmuyor mesela oyunu 5 kez açıyorsam 1'inde bu sorunla karşılaşıyorum ve oyunu kapatasıya kadar peşimi bırakmıyor. Nedenini bir türlü anlayamıyorum yardımcı olursanız sevinirim sistemimi ve görselleri buraya bırakıyorum. Bu arada sistemimi defalarca kez UserBenchmark'tan geçirmeme rağmen bir sıkıntı oluşmadı.

Sistem:
  • AMD Ryzen 7 4800H.
  • GTX 1660 Ti Mobile.
  • 3200MHz 1x16 RAM.
  • 256 GB SSD.
  • 1TB HDD.

Son düzenleyen: Moderatör:
HDD ile mi oynuyorsunuz. Bir de RAM tek kanal kullanıyorsunuz.
Sistemde herhangi bir darboğazda göremedim.

HDD ile mi oynuyorsunuz. Bir de RAM tek kanal kullanıyorsunuz.
Sistemde herhangi bir darboğazda göremedim.

Aynen oyun HDD'ye yüklü. Tek kanal RAM kullanıyorum ancak dediğim gibi her zaman olmuyor bu bazen oluyor bazen olmuyor ancak olduğu zaman da 5 dakikada bir mutlaka başıma bela oluyor. Bir de şunu fark ettim benim ekstradan bir soğutucum var onu da eski telefonumun adaptörüne bağlayarak kullanıyorum yani PC'ye bağlı değil acaba o bazen düzensiz voltaj çekiyor olup PC'ye giden voltajı etkileyebilir mi? Çünkü aynı prize bağlılar çoklu prizde. Eski telefonumun pil ömrü aniden bitmişti belki adaptörde de bir sıkıntı olabilir.

Anlattıklarına ve görsellere bakılırsa oyun ekran kartını kullanmayı arada bir bırakıyor veya çok az kullanıyor. İlk fotoda gördüğün gibi ekran kartı kullanımı %14. Oyun GPU'yu kullanmıyor.
Sebebini ve çözümünü bilmiyorum ama oyun dosyalarını doğrulama ve sürücüleri güncelleme gibi basit çözümleri deneyebilirsin.

Aynen oyun HDD'ye yüklü. Tek kanal RAM kullanıyorum ancak dediğim gibi her zaman olmuyor bu bazen oluyor bazen olmuyor ancak olduğu zaman da 5 dakikada bir mutlaka başıma bela oluyor.
Bu tarz anlık düşüşler genellikle ekran kartı sürücüsünden ya da HDD'den kaynaklı oluyor.

Aynen bu aklıma geldi genelde doğruluyorum ve sürücümü de güncelliyorum ancak değişen bir şey olmuyor maalesef.
Bu tarz anlık düşüşler genellikle ekran kartı sürücüsünden ya da HDD'den kaynaklı oluyor.

Yazılımsal bir sıkıntı olabilir diye de düşünüyorum çünkü bu bazen hiçbir şey çalışmıyorken masaüstünde durduk yere de olabiliyor fare imleci hareket ederken bile zorlanabiliyor. Ancak Kaspersky kullanıyorum ve tarattığımda bir sıkıntı çıkmıyor.

Elbette olabilir. İlk olarak HDD'yi bir test edin Bad sector ve Health testi yapabilirsiniz. Onun dışında aklıma pek fazla fikir gelmiyor. En son çare format hocam.

PC'ye giden voltajı etkileyebilir mi?
Mümkün değil. Laptopun adaptörü var.

5 açılışın birinide böyle bir sorun oluyorsa ve diğer dördünde bir sıkıntı yoksa, oyunla alakalı bir hata olabilir. Şu an için aklıma herhangi bir kesin çözüm gelmiyor. Oyunu silip tekrar yükleyebilirsin, oyunu SSD'ye geçirip deneyebilirsin, ekran kartı sürücüsünü DDU ile silip tekrar son sürümü yükleyebilirsin.

Ryzen'lar çift kanal seviyor ama yine de 16 GB tek kanalla drop yemek pek mantıklı değil. Problem her oyunda oluyorsa sürücü kaynaklı diye düşünüyorum. Ayrıca ram dışında aynı sistemleri kullanıyoruz ben de bazı sürücülerde takılma yaşayabiliyorum, şuanda son sürücüdeyim ve hiçbir sıkıntı yaşamıyorum.

Aşırı minimal bir ihtimal varsa Windows kaynaklıda olabilir. Ama ben hala sürücülerden ve HDD'den şüpheleniyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…