Hocam SE224XT'yi çok kısa bir denedim 5800x3D ile. Bu işlemci zaten sıcak çalışmasıyla bilinen bir işlemci yani BIOS'ta hiç kurcalamazsanız 360mm soğutucularda bile 70-80 arası bir durum var.
Ama yine de 4 borulu bir soğutucu olan SE224XT çok çok az kalıyor. Stok ayarlarda Full yükte benchmarklarda 90 dereceyi gördüm benchmarkı sonlandırdım. Gaming'te 75-85 aralığında gezdi. İşlemciyi BIOS'tan kombostrike ile UV edince sıcaklık aralığı biraz daraldı ama yine de 80'in üstüne çıkıyor. Demem o ki bu işlemci için en az 6 borulu bir hava soğutma ya da iyi performanslı bir 240mm sıvı soğutma lazım. Ben DeepCool'un AK620'si ile LS520'si arasında gidip geliyordum. Uzun zamandır hava soğutucu kullanmanın verdiği gürültüden sıkılmışlık sebebiyle LS520 aldım, çok memnunum. Kombostrike 3 ayarında (curve'de -30'a denk geliyor) Idle'da dururken 40 dereceyi görmüyorum (arada anlamsız L3 cache peakleri oluyor tabii 55 derecelere) benchmarkta 80 dereceyi görmüyorum. Gaming'te 65 dereceyi geçmiyorum. (bu söylediğim her şey 1440p için geçerli.)
Fakat aslında daha da önemlisi eğer sizin ekran kartını yükseltmek gibi bir gündeminiz yoksa 5600'den 5800x3D'ye geçmek sizin için o kadar da mantıklı değil gibi hocam. Özellikle 1440P'de 5600 sizin ekran kartınız için yeter de artar bile. Benim gördüğüm kadarıyla sizin şu an bottleneck unsurunuz işlemci değil. Bu durumda bu geçişi yapmanız finansal olarak çok mantıklı değil çünkü bir de soğutucu alacaksınız, kabaca 15 bin TL yapıyor. Ben bu geçişi yaptım çünkü zaten 2K'da bile 5600, 4070 Ti'ı beslemeye yetmiyordu, bu alışverişle DDR5 geçişimi ileri ötelemek pahasına kendimi biraz daha futureproof yapmış oldum en azından 3-4 sene için.
Siz şu an işlemci+soğutucuya o parayı vereceğinize bence bütçeyi yavaştan biriktirmeye başlayın. 5800x3D güzel işlemci evet ama gerçekten çok pahalı. Cidden ihtiyaç yoksa biraz overkill olabiliyor. Siz bir yıl sonra ekran kartınızı değiştirmek istediniz diyelim bu senaryoda zaten işlemciniz de eskimiş olacak. Bütçeyi toplayıp komple DDR5'e geçecek şekilde alışveriş yapsanız o güne kadar DDR5 fiyatları biraz daha makulleşecektir. Bugün 15k verip hala 3080 Ti'da kalmak yerine seneye bir o kadar daha ekleyip 4000 serisi bir ekran kartıyla DDR5'e geçebilirsiniz gibi. Böylece yeni bir geliştirme için en azından bir 4-5 yıl başınız ağrıtmamış olur.