R7 7700X sistem kapanıyor

FeelMySpike

Zeptopat
Katılım
17 Nisan 2024
Mesajlar
5
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba, öncelikle sistemimi yazıyorum:
-Zotac 3090 Trio ekran kartı.
-Ryzen7 7700X işlemci.
-MSI B650 Tomahawk anakart.
-Xpc laancer RGB 32 GB (2x16) 6000MHz CL30 RAM.
-1TB SSD.
-Corsair H150 360mm sıvı soğutucu.
-Lian Li lancool 216 siyah ARGB e-ATX mid Tower bilgisayar kasası.
-Corsair RM 850 850W+ Gold Full modüler PSU.

Süreç:
İlk olarak bundan yaklaşık 2 hafta önce DDU ile ekran kartı driverını silip yeniden yüklemiştim. Yaklaşık 1 hafta sonra karta güncelleme geldi ve güncellemeyi yaptım. 1 gün sonrasında ise oyun oynarken (Six Siege oynuyordum aynı zamanda Twitch'den yayın yapıyordum ) bilgisayarım da birden görüntü gitti. Tekrar açtım ekran geldi fakat hemen geri gitti. Bilgisayarcıma diğer gün götürdüm ve ekran kartının birden ısındığını fark ettik. Termal macun ve pedlerini yeniledik. Fakat sorunu çözemedik.

Sorunu çözmek için ondaki 2 binlik PSU'yu denedik yine kapanma yaşanıyor.

CL 30 RAM'leri EXPO modda 6000MHz'de kullanıyordum. Normal haline çektik 4800e, BIOS'u güncelledik, PC'ye format attık sonuç aynı.

Bendeki 3090 olan kartı başka bir sisteme taktık (DDR 4 güçlü bir sisteme ) fullmark teste soktuk biraz yorduk kartı. Fakat o kasada kapanma herhangi bir şey olmadı ve PSU'su 750W o kasanın. Sıcaklık değerinin boşta 47 55 arası testte 80i geçmediğini gördük.

Kendi sistemime RX500 ya da 600 tam hatırlamıyorum bir kart taktık. Bu kartta herhangi bir kapanma olmadı. Kafamız iyice karıştı.

Yarın bir tanıdığımızdan 3080 Ti kart alıp kasamda deneyeceğiz bir sıkıntı yapacak mı diye. Benim 3090ı da o kasada da deneyeceğiz.

Çözüm olacak mı yarın göreceğiz. Sizlerin bir fikir var mı bu konuda. Yardımlarınızı bekliyorum. Benim PC'de kapanan kart başka PC'de kapanmıyor. Beğenmediğimiz RX kartı da benim PC'de kapanmıyor 😂 yardımlarınızı bekliyorum.
Kasanın kapanması derken o detayı da aktarayım. Görüntü monitordan gidiyor. Tam kapalı gibi değil ama yine siyah ekran oluyor. Kasa fanları dönmeye devam ediyor. RGB ışıklar yanıyor. Fakat Discord sesi falan kesiliyor. Durum bu 😂
 
Bu kapanma şeklini tam anlayamadım, sistem aniden kapanıyor mu? Yoksa siyah ekrana mı düşüyor? Veya ekran kararıp gerimi geliyor?
Hocam ekran gidiyor komple siyah oluyor . Sanıyorum ki 1 , 2 saniye içinde uygulamalar da kapanıyor . Şurdan anlıyorum discord da arkadaşımla konuşurken hem sesim gitmedi hemde ses gelemedi . Ama şöyle de bir durum var tüm fanlar çalışıyor bu sırada ekran siyahken . Rgb ışıklar yanıyor fanlardaki . Sistem kendinide resetlemiyor . Ben kendim güç düğmesinden kapatıp tekrar açıyorum .
 
Yani bariz kart kapanıyor, güç sorununda, aşırı ısınmada, anakart slot arızasında ve kart arızasında, kartın pinlerindeki kararmada bu sorun olur.

Kart arızası ve güç sorunu denenmiş, ısıyı da çözdük demişsiniz, sistem boşta çalışırken kartı hafif yukarı aşağı oynatın, siyah ekrana düşecek mi bakalım, bu pinlerdeki veya slottaki sorunu belli eder.
 
Yani bariz kart kapanıyor, güç sorununda, aşırı ısınmada, anakart slot arızasında ve kart arızasında, kartın pinlerindeki kararmada bu sorun olur.

Kart arızası ve güç sorunu denenmiş, ısıyı da çözdük demişsiniz, sistem boşta çalışırken kartı hafif yukarı aşağı oynatın, siyah ekrana düşecek mi bakalım, bu pinlerdeki veya slottaki sorunu belli eder.
Yarın deneyeyim hocam önce 3080ti takıp deneyeceğim . Ama şöyle bir durumda var yükte olmadığında da kapanıyor pc . Soğukken açtık daha hiç bir şey açmadan pat gitti 2 3 kere . Pinlerde sıkıntı olsa diğer taktığımız amd ekran kartında da aynısını yapmaz mı rxde . Tek pinliydi heralde o kart gerçi . Neyse yarın 3080ti takınca ne olacak bakalım
 
Kartı bu sefer başka PC'de denedik. O PC'de de kapandı. 3080 Ti benim PC'de denedik kapanmadı. Sıkıntı kartta. Önceki taktığımız PC'de kapanmamıştı ama nedense

Kartın pinlerini yumuşak bir silgi ile silip test edin.

Test esnasında GPU-Z sensör kısmını paylaşın, hot spot ve VRAM'ler kaç derece? Bunlarda siyah ekran sebebi.
 

Geri
Yukarı