R7 7700X sisteme termal macun önerisi

Valla ilkte köküne kadar sıktım, sonra içim rahat etmedi geri açtım baya bi. Sonra tornavidayı parmak ucumla tutup yavaş yavaş bir gram zorlamadan sıktım sıkılacağı yere kadar, daha sonra iki tarafıda birer defa tam tur çevirdim montajı öyle yaptım. Umarım doğrudur. Birde dediğim gibi ilkte çok sıktım, bunun zararı olmuş mudur?

Zararı olmuş olsa fark ederdiniz, sorun yaşamıyorsanız problem olmamıştır, ayrıca dengeli sıkmada aşırı sıkınca bir şey olmuyor, bütün problem dengesiz sıkınca başlıyor.

Konuyla alakasız bana eğilme problemlerine dair kanıt olarak bir kaç alakasız başlık atmışsınız ama ya siz eğilme nedir görmemişsiniz ya da yazdıklarımı anlamıyorsunuz, tane tane açıklıyorum.

Eğilme sorunu özellikle İntel işlemciler için eski nesillerinden ortaya çıkan, bahsedilen bir problem ve bunu iki nedene dayandırıyorlar, birincisi işlemcinin PCB'sinin ince olması, ikincisi anakart yuvasının problemli olması. Belirli bir noktada oluşan baskı anakartın belirli bir alanında bulunan pinleri yamultuyor. Sizin paylaştığınız durumlarda bu duruma örnek bir problem yok ki ve bu problem sadece bir söylenti, bugüne kadar bu duruma dair yaşanan problem sayısı çok çok nadir.

AM4 soketinde bu durumun yaşanması normal durumlarda imkansız çünkü İntelden farklı olarak pinler direk sokette bulunan yuvalara giriyor, AM5 soketinde bu durumun meydana gelmesi neredeyse yine normal şartlarda imkansız.

Kısacası yukarıda da yazdığım gibi kullanılan bu braketin tek faydası mevcut durumda özellikle İntel için yaşanan sıcaklık sorunları ve bu durumun aynı kilit yapısını ve yeni soket yapısı itibariyle AM5 içinde olabileceğini düşündüler.

Sizin paylaştığınız başlıklara tek tek bakalım.

Burada ki sorun üründen kaynaklı bir problem eğer kullanıcı bir şey yapmadı ise.

Bu duruma kısmen uyan bir sorun ancak kullanıcı anakartı aldığında bu sorunun var olduğunu belirtmiş ve paylaştığı görselde soketteki pinlerin merkeze yakın kısmında çoğunlukla eğilme olmuş.

Burada ya kurulum esnasında bir problem oldu ya da ürün kusurlu geldi ve kullanıcı durumu farketmeden sistemin montajını yaptı.

Burada ise anakart üzerinde ki birbirinden uzakta bulunan ve tespit edebildiğim 4 tane pin eğilmiş ya ürün kusurlu geldi ya da montajda bir hata oldu.

Burada ise kullanıcı sıvı soğutmanın montajında bir hata yaptığı için sıcaklık problemleri yaşamış.

Son düzenleme:
Sizin dizi yorumlar gibi konuları yorumlamanızın bir anlamı yok, kendi bildiğinizi sandığınız boş yorumlar bir işe yaramıyor.

Paylaştığınız TG soket kilidinde bile optimized contact pressure diyor işlemcinin hareket etmesini engelliyor, Intel LGA ile AMD LGA soket yapısının bir farkı yok LGA soket işte.

Size 100 tane temas sorunu konusu paylaşsam laf kalabalığı yapıp uzun uzun yazacaksınız, elle tutulur hiç bir veri yok.

Bir demir plakanın ortası ısınan bir işlemciye hiçbir faydası olmayacağını tek amacının sokette baskı ile hareket eden işlemcinin düz açı ile durmasını sağladığı bir türlü anlayamadınız, anlayacağınızıda pek zannetmiyorum.

Not olarak ekleyim, mesajlarıma üzüldü atmanız beni etkilemiyor, mental olarak etkileyeceğinizi zannediyorsanız boşa yorulmayın.

Son düzenleme:
Yazsam boşa çaba sarfedeceğim yazmasam bir dert olacak.

Ortada var olmayan bir problemi varmış gibi göstermek size has bir problem, bu kadar agresif bir tutum sergiliyor olmanızda bence haksız olduğunuzun göstergesi.

Ya hayal görüyorsunuz ya da okuduğunuzu anlamıyorsunuz, yazdıklarınızı inanarak nasıl yazıyorsunuz bir de elle tutulur veri yok demişsiniz ilginç.

Siz bana işlemci hareket ettiği için pinlerin eğilmesi/kırılmasından bahsetmişsiniz kaynak olarak forumdan konu atıyorsunuz ki konular birbirinden alakasız sizin bahsettiğiniz konu ile alakası bile yok. Evet gerçekten çok geçerli bir kaynak.

O basit gördüğünüz metal parçasının üreticinin neden ürettiği ne için ürettiği yazıyor iken ki tek nedeni İntel işlemcinin mevcut kilit sisteminin IHS üzerinde problem yaratması, soğutucu yüzeyi ile tam temas etmemesi ve bu yüzden oluşan termal problemlere ve IHS'nin zarar görmemesi için çare olsun diye yapmış diyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

"Bir demir plakanın ortası ısınan bir işlemciye hiçbir faydası olmayacağını tek amacının sokette baskı ile hareket eden işlemcinin düz açı ile durmasını sağladığı bir türlü anlayamadınız, anlayacağınızıda pek zannetmiyorum."

Yok zaten böyle bir şey o işlemci zaten sokette serbest halde çok kısıtlı bir hareket alanı ile sabit duruyor, kilidi kapatınca hareket edemiyor ki. Böyle bir şeyi nasıl uydurabiliyorsunuz?

Bu düşünceye nereden vardınız bilmiyorum, siz yine inanmak istediğinize inanın ama yanlış olduğunu hem siz bilin hem de okuyanlar bilsin. Anlayıp anlamamak sizin probleminiz.

Son düzenleme:

Orijinal soket kilidinin IHS'yi temas sorunun olduğunu, kilidinin bu temas sorunu engellemek için üretildiği, kendiniz söylüyorsunuz, yani temas sorunu niye oluyor, işlemci düz durmadığı için oluyor.

Ben ne diyorum.

İnanılmaz gerçekten.

Yani dalga mı geçiyorsunuz diye iki kez okudum ama siz hala ciddisiniz. İlginç.

Hala sabit durması gibi akla mantığa yatmayan, uydurduğunuz bir saçma bir düşünceyi savunuyorsunuz.

Böyle bir şey "YOK" bunu unutun.

İşlemci sabit bunu bir kenara yazın, olay işlemcinin durması değil zaten, mevcut kilit sisteminin oluşturduğu baskının işlemcinin IHS'sine hatta PCB'nin bükülmesine sebep olması.

Okla gösterdiğim kısım yaptığı baskı ile işlemciyi içeriye doğru bükmeye başlıyor.

Zamanla bükülme yüzünden soğutucunun yüzeyi merkez kısım ile temas etmiyor ve ısınma problemleri oluşuyor.

O metal parçası ise soğutucunun yüzey ile sorunsuz temas etmesi için var. Umarım anlaşılmıştır artık.

Aynı kilit sistemine AMD geçtiği için onda da bu problem meydana geliyor/gelebilir diye o metal parçası üretildi.

IHS bükülüyor ya, onun bükülebildiği baskıda işlemcinin orta kısmı fazla baskı yapıp IHS'nin uç kısımları biraz havaya kalkıyor.

Bunun üzerinde soğutucuda dengesiz sıkıldığında işlemcinin yukarı kalkan kısmına baskı yapıyor, bu sefer işlemcinin diğer ucunu hem havaya kaldırıyor hem de otarafa doğru itiyor.

Bu yüzden de pin, temas sorunu ve soğutma problemleri oluyor.

Soket kilidi bu bükülme ve hareketi engellediği için hem temas sorunu olmuyor hem de soğutucu düz bastığı için ısınma azalıyor.

Bu kadar basit.

Gayet anlaşılır şekilde anlattım, bu şekilde de anlayamazsanız benim yapacak bir şeyim yok, iyi günler.

Nereden nereye geldik, biraz uğraştım ama anlamanızı sağladım sadece ufak pürüzler kaldı

Şimdi kısmen doğru yazmışsınız ama şunu yanlış anlamışsınız hemen düzeltelim.

Mevcut kilit sistemi işlemcinin orta kısmının kenarlarından gereğinden fazla baskı yaparak bükülmesine sebep oluyor lakin işlemciyi tutan kısım burası zaten, alt taraf veya üst taraf alakasız, işlemci bir taraftan kalkmıyor. Burada asıl problem merkezin bükülmesi.

Soğutucuyu devreden çıkarın burada mesele soğutucu değil bükülen merkez kısım temas etmiyor yani üst ve alt kısım zaten temas ediyor biri az diğeri fazla değil, isterseniz soğutucuyu sonuna kadar sıkın farketmez, asıl temas etmesi gereken kısım merkez çünkü çip orada zaten. Eğer mevcut kilit sistemi sorun yaratmasaydı olması gereken şuydu.

Metal parçası ise milimetrik ayarlanmış, işlemciye neredeyse bir baskı oluşturmuyor ne sağdan ne soldan ne de üstten alttan, o sadece onu orada tutuyor ve soğutucuyu taktığınız zaman olması gerektiği gibi temas ediyor ve termal problemler olmuyor.

Siz soğutucuyu taktığınız zaman soğutucu zaten tüm vidaları sıktıysanız eğer eşit bir şekilde temas ediyor yani burada sorun yaratan kullanılan soğutucu değil. İster 3 vidayı sıkın 1 tanesini sıkmayın sıktığınız vidaların bulunduğu kısımlar temas edecek yüzeye veya üst tarafı sıkın alt tarafı sıkmayın yine aynı şekilde sıkılan taraflar temas edecek. Yani işlemcinin bir taraftan kalkması ne mevcut LGA kilit sisteminde mümkün ne de kullanılan bu metal parça ile.

Arctic markasının kendi çözümü.

Bunu da anladığınız zaman sorunumuz ortadan kalkacak. Yani umarım anlarsınız ve size de iyi günler diler 29 Ekim Cumhuriyet bayramınızı kutlarım

Şimdi size soğutucu montajından sonra RAM slotlarının bazılarının neden çalışmadığını anlatacağım, ama anlamayacağınız için yorulmak istemiyorum, okuduklarınız kadar biliyorsunuz oda eksik kalıyor, İHS bükülmesine kafayı takmışsınız, benim söylediğim sokette işlemcinin hareket etmesi ile alakalı sıfır bilginiz var, aksini sadece olmaz diye savunuyorsunuz, bir kanıtınız yok, paylaştığım konuları dizi yorumlar gibi yorumluyorsunuz, her şeye bir kulp, neyse umarım tecrübe kazanıp bir şeyler öğrenirsiniz.

Sizin de Cumhuriyet bayramınız kutlu olsun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…