Genelde Online oyunlarla zaman geçiriyorum ama hikâyeli oyunlardan da eksik kalmıyorum. Tam ikisinin arasındayım. 1440p 144Hz bir monitörü Ultra grafiklerde rahatlıkla besleyebilecek bir ekran kartı arıyorum. Belki bu isteğimi karşılayacak daha uygun fiyatlı bir ekran kartı bulursam bütçemin altına bile inebilirim. İlginiz için teşekkür ederim.
Online rekabetçi oynayacaksanız DLSS, FSR, Frame Gen gibi şeylerin anlamı kalmıyor. Yapay zeka çalıştırmayacaksanız, render yapan programlarda kullanmıyorsanız NVIDIA zorunluluğu ortadan kalkıyor.
QHD Online ve hikaye için şu an alt sınır 12 GB. En basit olan CS2 şu anda QHD orta ayarlarda 10GB'ye yakın VRAM kullanıyor. VRAM küçümsenecek nokta değil yetersiz olunca büyük performans kaybı yaşatıyor.
2K için uygun kartlar nvidia'nın x080 serisi, amd'nin x800 serisi (yeni nesilde ne isimle gelir bilmiyorum 9080 diyelim)
Piyasa ve para kısmına bakalım:
Neyi biliyoruz? Yeni ürün çıkmadan önce eskinin fiyatını pompalıyorlar. Örneğin 7800x3D haziran ayında 12bin TL iken Temmuz'da 17 Bin'e çıktı. 9800x3D çıkana kadar 22bin liraları gördü ve sonra 17bin civarına düştü. Influencerlere 7800x3D ve 9800x3D oyun farkı yok dedirtip bizlere yutturdular. 9800x3D 22Bin'den çıktığında 7800x3D 17bin bandına geri döndü. Bu arada bu artışta dolar rol oynamadı. Oynadıysa da bu kadar büyük oranlı değildi 33TL-36TL arası oynadı. 4070 4080 ve 4090 ve bunların Ti / super lerindeki oynamaları da gördük. Kısaca ihtiyaç varsa ve imkanda varsa ne zaman mal alırsanız alın kardasınız. Önemli olan o fiyatın şiştiği arada almamak.
AMD ve NVIDIA menüye girdiğine göre NVIDIA tarafına bakalım, karşı taraf henüz fiyatları ilan etmediği için 5070 piyasaya sürmeyi geciktirdiler.
Bildiğimiz nedir? Şu an size 7900XTX (42-55bin TL) veya 4080 Super (55bin TL) gibi bir kart önermemek.
O zaman şu an tabağımıza 5080 koysak 60-62bin liraya kalkabiliyoruz. AMD'nin kartlarını hem fiyat hem özellik olarak beklemek zorundayız. AMD doğru zamanda yanlış yapma şansını hiç kaçırmaz ekran kartı tarafında. Diyelim ki ilk defa doğru bir hamle yaptı ve 5080 muadili kart gayet uygun geldi o zaman AMD alınır. Değilse 5080 ile önümüzdeki 5 yıl keyif yaparsınız.
7900XTX hem 4080 Super'in gerisinde kalmakla birlikte menüden kalkıyor. Hem de fazla güç çekiyor. Ek özellikler ve güncellik olarak şu an 7900XTX yerine 4080 Super alınır.
4080 Super 5080'e göre çok fiyat avantajlı olsaydı mesela 35-40bin gibi önerebilirdim. Ancak arada 17% performans farkı var fiyat farkı da çok yok.
AMD tarafında kullanamayacağınız GB'lerce VRAM için geçmeye gerek yok bence. Bende RX6800 var. 16 GB'lik bir kart ben 10-11GB'nin üstünü kullanamadım. Kullanacağım zamanda kartın işlemci gücü zayıf kalıyor.
Sonuç: Önerim 5080. ancak 2K'da 9800x3D'nin canını çıkartabilir mi? Mümkünatı yok. Zaten canını çıkartmak için HD oynuyor olmanız gerekiyor. Yani işlemciyi zorlamak için çözünürlük düşürüp FPS arttırmak gerekiyor. İleride CPU yükü fazla oyunlar çıkarsa işte o zaman kıvamlanabilir.
CS2'de ben HD'ye düştüğümde 500 FPS civarı alıyorum. 9800x3D'yi 50% civarı kullanabiliyorum.
Ancak normalde QHD oynuyorum monitörüm 32" 165Hz. 250-300FPS arası alıyorum işlemci kullanımı 30% civarında.
Single Player hikayeli oyunlara gelince işin rengi değişiyor tabii insan görsel için oynuyor. FPS'in çok mantığı kalmıyor 100-120FPS size yetiyor. Dayıyoruz ultraya. Hiç olmadı DLSS, FSR, Frame Gen... Açın gitsin. Ray Tracing zaten çok da insan umursamıyor.
5080 ile 5 yıl her oyunun tadını çıkartacak, 9800x3D'yi de boşa almış gibi hissettirmeyeceğinizden eminim.
Ancak AMD tarafının çıkartacağı kartları beklemeli mi? Fiyatları değiştirir mi? AMD'nin kartları tercih edilecek güçte olur mu? Bakın işte bunları bilmiyorum. Kimse bilemez. Beklemek veya beklememek sizin alacağınız risk. AMD yanlış hamleyi yaparsa 5080 fiyatları bir anda rampa yapabilir. Bu geçmişte oldu.
Naçizane tavsiye: 4080, 4080 Super, 7900XTX gibi kartlara sakın F/P olarak bakmayın. 5080 yanında hiçbir anlamları kalmıyor. 7900xtx şu an tahrik edici olabilir fiyat olarak ama 2-3 yıla pişman eder. Şimdilik 2K'da CS gibi oyunlarda 400FPS altına düşürmez. Ancak dediğim gibi ilerde üzecektir zaten piyasadan da yok olmak üzere. 2 yıl önce dolar 27 lirayken 23-24 bin liraydı amazonda 12 taksit. Şimdi dolar 36 lira kartın olması gereken yer 32 bin lira. 2 yıldır eskidiğinide kenara bıraksanız şu an ucuzu 42 bin lira. Kısaca şu an fiyatı düşük görünse de F/P değil.
4080 super 40bin TL gibi olsa düşünülürdü belki. 7900XTX'in hiç kurtarır yanı yok fiyatı da önemli değil. Büyük GB'li VRAM'i sizi aldatmasın. 4K bilmem ama 2K'da 24GB ram'i belki 5-6 yıl sonra anca görürüz hatta hiç göremeyiz gibi geliyor.
Şu an 9800x3D, MSI lanet nefret versiyon x870, 2x16GB RAM ve rx6800 kullanıyorum, monitör 2K 165Hz. Sizin gibi rekabetçi/hikaye karma oyuncuyum. Yaza 5080 almayı planlıyordum ancak ekonomik bir taklaya geldiğim için hayaller yattı. AMD uygun bir kart çıkarırsa göz kırparım.