R7 7800x3D - RX 6800 sistemde PSU voltaj değerleri anlık olarak düşüyor

hasan.krky

Megapat
Daha fazla  
RAM
32gb 6000mts cl30
İşlemci
Ryzen 7800x3d
Selamünaleyküm. Uzun zamandir bir türlü çözemediğim microstutter sorunum var. Acc de yarışta gercekten PC'nin başından kaldırtan lanet bir şey. Butun optimizasyonlari denedim. Windows 11 denedim, daha kotuydu, Windows 10'a geri dondum. Eski islemcimde (11400F) cok daha fazla oluyordu, ama yeni islemcimde (7800x3D) daha azalmiş da olsa yine var. RTSS ile sabitledim. Sabit 160FPS alirken goruntunun hizli degistigi yerde yine oluyor.
En son PSU'nun verdigi voltajlara bakayim dedim. Fotoğraflarda bosta ve yükteki degerleri koydum.
CPU: 7800x3D.
GPU: RX6800.

Ekran karti yukteyken 11.808v da calisiyor. Ama ara sira 11.736v dusup tekrar 11.808v yukseliyor.
Hem ekran karti hem de islemciyi yuke sokunca 11.736v da calisip arada bir 11.664v dusuyor.

Dosya Ekleri

• 20250917_192712.jpg
    20250917_192712.jpg
    350,2 KB · Görüntüleme: 17
  • 20250917_192041.jpg
    20250917_192041.jpg
    303,5 KB · Görüntüleme: 15
  • 20250917_191943.jpg
    20250917_191943.jpg
    354 KB · Görüntüleme: 12
Son düzenleyen: Moderatör:
Selamünaleyküm. Uzun zamandir bir türlü çözemediğim microstutter sorunum var. Acc de yarışta gercekten PC'nin başından kaldırtan lanet bir şey. Butun optimizasyonlari denedim. Windows 11 denedim, daha kotuydu, Windows 10'a geri dondum. Eski islemcimde (11400F) cok daha fazla oluyordu, ama yeni islemcimde (7800x3D) daha azalmiş da olsa yine var. RTSS ile sabitledim. Sabit 160FPS alirken goruntunun hizli degistigi yerde yine oluyor.
En son PSU'nun verdigi voltajlara bakayim dedim. Fotoğraflarda bosta ve yükteki degerleri koydum.
CPU: 7800x3D.
GPU: RX6800.

Ekran karti yukteyken 11.808v da calisiyor. Ama ara sira 11.736v dusup tekrar 11.808v yukseliyor.
Hem ekran karti hem de islemciyi yuke sokunca 11.736v da calisip arada bir 11.664v dusuyor.

Ekran kartı spike atıyorsa ve PSU bunu besleyemiyorsa belki yapabilir.

Spike atmasi nedir?

Örneğin kart 300W çekerken Milisaniyelik 450W çekmesi. Bu tarz durumda PSU'nun transient respone performansının iyi olmadı lazım. Yoksa voltaj düşer.

Acc de fps yi sinirlamazsam 250-200 arasi gidip geliyor. Fps yi sinirladigim zaman anlik gpu kullanimi %70 ile %85 arasinda degisiyor. Yani yaris icerisinde surekli olan bir durum. Ne kadarlik bir guc degisimi olduguna bakmadim. Ama onada dikkat edicem.

İnanılmaz kötü bir PSU bu sisteme göre. Şimdi biraz açıklayıcı olayım ve sorununu anla neden olduğunu...

12V işlemcin ve ekran kartını ilgilendirir. 5V'da sata çıkışlarını, ve sonra USB portlarını fln fln...Mesela insanlar şu şekilde bakıyor güç kaynakları aldıkları zaman, ama en büyük hata burada başlıyor; düz mantık :) Yani işlemci şu kadar, ekran kartı bu kadar, ben de bu kadar güç kaynağı watt değeri var şeklinde.

Verimlilik önemli, ki %100 verimlilik değil asıl konu %50 yük altındayken o güç kaynağın verimlilik değeri önemli. Şimdi senin işlemcini düşündüğüm zaman o ekran kartı ile %50 kadar kullanıyordur çoğu oyunda. Ben de mesela bundan dolayı sorun yaşıyorum, üstelik 750w Gold güç kaynağı olmasına rağmen. Çünkü işlemcim 14900KF bu işlemci %50 kullandığı zaman 125watt kullanıyor, yani sıradan bir işlemci değil, dolasıyla oyunlarda anlık takılmalarım benimde yer yer oluyor, ama canımı sıkmıyor o ayrı...

En kısa zamanda güç kaynağını değiştirirsen problemin geçer. Yani model gerçekten çok kötü. Ekran kartın AMD ve 250watt çekimi var. Yani bu verimlilik olayı aslında çok basit. Ne kadar düşük kullanım + güç kaynağın yüksek verimlilik daha iyidir her zaman. İnsanlar bunu tam tersi yaparak test ediyor, yani şekil A'da senin yaptığın gibi :p Bu çok yanlış. Bu arada özellikle işlemci bu konuda test yapılırken çektiği Watt'da değil, % olarak bakılması çok daha mantıklı. Ben de bu yüzden en kısa zamanda güç kaynağımı yenileyeceğim. BIOS üzerinden bir takım kalibreler yaparak bu şekilde kullanıyorum. Default olsaydı benimde %5 takılmalarım oluyor, üstelik senin yaptığın testlerde hiçbir sorun yaşamadığım halde...Ama dediğim gibi, bu test en ideal'i işlemcinin %50 kullanım sırasında olur. Kaldı ki senin ekran kartında 250Watt çeken bir model olduğu için o güç kaynağı gerçekten çok ama çok yetersiz kalıyor. Değiştirmen gerek...

Bu arada yaptığın yanlışlığı bizzat kendimden örnek vereyim. Önceki sistemlerimde 12600KF + RTX 3080ti ekran kartım vardı, ve kullandığım psu 550W Gold. Ve evet kaliteliydi, ama 12V kısmında senin görseldeki görüntünün aynı değerlerini alıyordum, lakin takılma var mıydı, hayır kesinlikle yoktu, yani o takılma 12V full yük altındayken düşüyor diye problem olacağı anlamına gelmez, problem verimlilik, oda işte dediğim gibi full yükte değil, en ideal test aşaması %50 kullanımdır. Bu arada %50 kullanımda 12V düşüyorsa o psu bozuk bile olabilir.

Son düzenleme:
İnanılmaz kötü bir PSU bu sisteme göre. Şimdi biraz açıklayıcı olayım ve sorununu anla neden olduğunu...

12V işlemcin ve ekran kartını ilgilendirir. 5V'da SATA çıkışlarını, ve sonra USB portlarını falan falan...Mesela insanlar şu şekilde bakıyor güç kaynakları aldıkları zaman, ama en büyük hata burada başlıyor; düz mantık :) Yani işlemci şu kadar, ekran kartı bu kadar, ben de bu kadar güç kaynağı watt değeri var şeklinde.

Verimlilik önemli, ki %100 verimlilik değil asıl konu %50 yük altındayken o güç kaynağın verimlilik değeri önemli. Şimdi senin işlemcini düşündüğüm zaman o ekran kartı ile %50 kadar kullanıyordur çoğu oyunda. Ben de mesela bundan dolayı sorun yaşıyorum, üstelik 750W Gold güç kaynağı olmasına rağmen. Çünkü işlemcim 14900KF bu işlemci %50 kullandığı zaman 125watt kullanıyor, yani sıradan bir işlemci değil, dolasıyla oyunlarda anlık takılmalarım benim de yer yer oluyor, ama canımı sıkmıyor o ayrı...

En kısa zamanda güç kaynağını değiştirirsen problemin geçer. Yani model gerçekten çok kötü. Ekran kartın AMD ve 250watt çekimi var. Yani bu verimlilik olayı aslında çok basit. Ne kadar düşük kullanım + güç kaynağın yüksek verimlilik daha iyidir her zaman. İnsanlar bunu tam tersi yaparak test ediyor, yani şekil A'da senin yaptığın gibi :p Bu çok yanlış. Bu arada özellikle işlemci bu konuda test yapılırken çektiği Watt'da değil, % olarak bakılması çok daha mantıklı. Ben de bu yüzden en kısa zamanda güç kaynağımı yenileyeceğim. BIOS üzerinden bir takım kalibreler yaparak bu şekilde kullanıyorum. Default olsaydı benim de %5 takılmalarım oluyor, üstelik senin yaptığın testlerde hiçbir sorun yaşamadığım halde...Ama dediğim gibi, bu test en Ideal'i işlemcinin %50 kullanım sırasında olur. Kaldı ki senin ekran kartında 250Watt çeken bir model olduğu için o güç kaynağı gerçekten çok ama çok yetersiz kalıyor. Değiştirmen gerek...

Bu arada yaptığın yanlışlığı bizzat kendimden örnek vereyim. Önceki sistemlerimde 12600KF + RTX 3080 Ti ekran kartım vardı, ve kullandığım PSU 550W Gold. Ve evet kaliteliydi, ama 12V kısmında senin görseldeki görüntünün aynı değerlerini alıyordum, lakin takılma var mıydı, hayır kesinlikle yoktu, yani o takılma 12V full yük altındayken düşüyor diye problem olacağı anlamına gelmez, problem verimlilik, oda işte dediğim gibi full yükte değil, en ideal test aşaması %50 kullanımdır. Bu arada %50 kullanımda 12V düşüyorsa o PSU bozuk bile olabilir.

Olayın verimlilik ile ilgisi yok. DC output hattındaki stabiliteye etki etmez verimlilik. Regulasyon performansıyla ile ilgili bir durum. Oda kullanılan regulasyon türüne ve komponent kalitesine bağlı.

Son düzenleme:
Olayın verimlilik ile ilgisi yok. DC output hattındaki stabiliteye etki etmez verimlilik. Regulasyon performansıyla ile ilgili bir durum. Oda kullanılan regulasyon türüne ve komponent kalitesine bağlı.

O zaman bana şunu açıklayabilirsen mutlu olurum. Şu an MSI MPG A750GF güç kaynağı kullanıyorum. Kullandığım işlemci 14900KF ve örnek Valorant FPS sınırı açık şekilde ve kitli şekilde farklar var...

Isı problemi yok. Buna rağmen FPS çok olduğu zaman dolasıyla işlemci biraz daha kullanım olduğunda mermilerim daha yavaş gidiyor, ölen botların tekrar doğması geç sürüyor. Bunlar neden oluyor ne yapmam gerek?

Dosya Ekleri

• 1.png
    1.png
    1,6 MB · Görüntüleme: 3
  • 2.png
    2.png
    1,5 MB · Görüntüleme: 6
O zaman bana şunu açıklayabilirsen mutlu olurum. Şu an MSI MPG A750GF güç kaynağı kullanıyorum. Kullandığım işlemci 14900KF ve örnek Valorant FPS sınırı açık şekilde ve kilitli şekilde farklar var...

Isı problemi yok. Buna rağmen FPS çok olduğu zaman dolasıyla işlemci biraz daha kullanım olduğunda mermilerim daha yavaş gidiyor, ölen botların tekrar doğması geç sürüyor. Bunlar neden oluyor ne yapmam gerek?

Bu duruma etki eden pek çok faktör olabilir; hatta yazılımsal bile çıkabilir, belli olmaz. Genel anlamda GF serisinin regülasyonu başarılı sayılır. Zaten MSI'ın high-end pazarına girmeye başladığı modellerinden biri. Sadece Power_OK yanlış ayarlı, ancak bu durumun söz konusu soruna yol açmaz.

1758193434021.png

12v kanalı 1.26 sapma yapmış testlerde. Kötü değil. 3.3v kanalı bayağı kötü olsa da onunla işin yok zaten.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı