R7 7800x3D sistem aniden ısınıp kapanıyor

MeDiLoF

Kilopat
Katılım
25 Haziran 2013
Mesajlar
320
Makaleler
1
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Social Media Specialist
Selam dostlar,

Geçen ay yeni sistem toplamıştım. Sıvı soğutma olarak eski kullandığım olan Cooler Master ML240 vardı ve idare ederim diye yeni almadım ancak bunun kronik ses sorunu artık kafa ütülüyordu yeni sıvı soğutma almaya karar verdim ve Cougar Aqua 360 aldım. Kurulumunu geçen cumartesi yaptım sorun yoktu gibiydi ama son birkaç gündür işlemci sıcaklığı açılır açılmaz 85 derecelere çıkıyor ve kapanıyor. Windows açıkken de boşta bazen anlık gereksiz yükseliyordu sıcaklık ama kapanmamıştı, sonra yemekteyken kapanmış bugün ve devamlı oluyor.

Sorunlar nerededir? Az önce temas etmiyor mu acaba diye tekrar söktüm soğutmayı, temizleyip macun tazeleyip geri taktım ama sonuç değişmedi.

İşlemci: Ryzen 7 7800x3D.
Anakart: ASUS Prime B650-Plus
PSU: ASUS ROG STRIX 850W.
 
İşte Curve optimizer ayarlarını nasıl yapayım onu tam çözmem lazım, kusursuz bir şey olsun ki başımız ağrımasın.
 
İşte Curve optimizer ayarlarını nasıl yapayım onu tam çözmem lazım, kusursuz bir şey olsun ki başımız ağrımasın.
İnternette videolar var hocam. Konuda açabilirsiniz.
 
Üçlü prizi değiştirdim güya son taktığım priz daha güvenli, korumalı kaliteli diye takılıydı son 1-2 aydır. Eski 5liyi taktım şu an değerler düştü gibi ama yine de çok geliyor gözüme, bu normal midir?

CPU 47'lerde GPU da 47'lerde geziniyor.

Ev sıcaklığını bilmem benim boşta sıvı 40 derecelerde. Anormal şeyler oluyor sende, bende bu işlemciyi düşünüyordum, korkuttun bizi.
 
Yani bilemiyorum ya bir şeylerde sorun var gibi anlayamadım. Bugün de kapandı oyundayken birden 90 görünce restartladım falan maks 85 gördü birden düşüyor 65lere, boşta 46 47 tamam da birden 90 vurması garip.
 
Fanlar sorunsuz da pompa az bir ses yapıyor açılışta sonra normale dönüyor, şu an tarayıcı açık sadece 41de falan max bi ara 59 görmüş.

Diyorum ki undervolt yapayım.

Bir de şu fikir aklıma geldi ve ürün buldum, işlemci çerçevesini değiştireceğim soğutucu daha rahat temas eder belki şu anki default gelen mandallı olan. Ürün şöyle;

 
Dostum geçmiş olsun, sorun sıvı soğutmanda.
10 ay önce sıfır kasa dizdim RTX 3080 + ryzen 7 5800x3d + msi anakart + cougar 360mm sıvı soğutma. Son 2-3 aydır aynı sana olan gibi benimki de yük yokken 80 oluyordu sonra 90-95 derken 100 olup shutdown oluyordu. Teknik servise götürdüm ve sıvı soğutmamı görür görmez, cougar 360mm 'ın kronik arızalı olduğunu, çok şikayet geldiğini ve ücretsiz parça değişimi yapacaklarını söylediler. Bence zaman kaybetmeden götür değiştirt. Aldığın yer değiştirmezse, başka bir sıvı soğutma ile test etmenizi rica ediyorum vs diyip değerlere bir de öyle bakabilirsin.
Evet AMD işlemcileri özellikle 3d cache olanlar zaten 90 derece sabit çalışarak yüksek verim sağlıyolar ama 95 100 olup shutdown olması normal değil.
Curve optimizer olayına gelince normalde AMD 3d işlemcilerine bunu önermiyor, çünkü 3d işlemciler kendini otomatik ayarlayacak yazılıma sahip ama sen ille de ayar yapacağım dersen BIOS ekranından yapabilirsin. aşağı yukarı 5-10 derece düşürebilirsin sıcaklıkları.
 

Geri
Yukarı