R7 9800x3D RTX 2070 sistem RAM testinde hata veriyor

Kuvarti

Kilopat
Daha fazla  
RAM
Corsair Vengeance 2x64GB 6000MHz CL30 CMH64GX5M2B6000Z30W
Anakart
Asus ROG Strix B850 A
İşlemci
AMD Ryzen 7 9800x3d
Merhaba iyi günler herkese. AM4 socketden AM5 sokete geçiş yaptim ve haliyle bayağı bir masrafa girdim ama RAM testlerinde hatalar aliyorum. Sorunun RAM'den mi yoksa CPU'dan mi kaynaklandığını nasıl anlayabilirim? Ya da BIOS'da sahip olduğum parçalara özel ayar yapmadığım için mi bu hatalari aliyorum? Yardim ederseniz cok sevinirim, teşekkürler.

Bilgisayarim;
  • ASUS ROG STRIX B850a.
  • AMD Ryzen 7 9800x3D.
  • Corsair Vengeance 64 GB(2x32) 6000MHz CL30 DDR5.
  • ASUS Dual RTX 2070 o8g EVO.
  • Sharkoon SHP650 V2 650W 80 Plus Bronze.

Anakart, CPU ve RAM yeni. Zaman ile PSU ve 9070XT güncellemelerini de yapacağım. Testmem5 programı ile bayağı bir hata aldıktan sonra detaylı hata raporu alabilmek için MemTest86 ile de test yaptim.

Denediklerim;

Elimde sadece EXPO 2 ile yapilan testin raporu var çünkü testin bitimi 3 saat sürdüğü icin sadece bunun bitmesini bekleyebildim.

Son düzenleyen: Moderatör:
RAM'ler hangi slotlara takılı? EXPO kapalı test ettiniz mi?
Ramler anakartın da önerdiği A2-B2 slotlarina takılı, hayır expo kapali iken test etmedim, DDR4 RAMlerimi test ederken XMP açık iken test ediyordum ve problem olmuyordu.

Normal kullanimda pek bir hata ile karşılaşmadım henüz, karşılaşmaktan çekiniyorum sadece. Monster Hunter wilds oyununda 2 kere memory_access_violation hatasi yüzünden crash yedim ama o oyun zaten bozuk olduğu icin RAM kaynaklı olup olmadığından emin olamıyorum.

AMD'nin bellek kontrolcüleri çok gaddar fakat 6000MHz'de de sorun çıkartmaması gerekiyor. Hadi 6200 denersin 6400 denersin anlarım. ChatGPT sana doğru olanı yazmış, stock çalıştır bakalım donanım tarafında sorun var mı yok mu demiş, sen direk hadi voltaj ayarlarına geçelim kafa açma kardeş moduna sokmuşsun. Stok sonuçları düzgün çıkarsa zaten a-die mi yoksa m-die mi diye de bakmak gerekecek(HWinfo64'de yazıyor). A-die modeller CL ve voltaj düşürmek için iyi, m-die seriler de OC yapmak için iyi. Her şekilde modüller stock ayarlarda sağlam çıkarsa timing gevşetme voltaj ayarlama kısımları ile çözülebilir.

Tamamdir, akşam evde deneyeceğim stok hizlar ile. A-die m-die muhabbetini ilk defa duyuyorum(gerçi GPT bahsetmişti ama üstünde cok durmadım) onu da araştıracağım. Cevap için teşekkür ederim.

Teşekkür ederim stok ayarlar sıkıntısız çalıştığı taktirde deneyeceğim hemen.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…