R9 270X kartta "Grafik cihaz sürücü hata kodu 39" hatası

Bloody111

Decapat
Öncelikle selamlar, dün oyun oynuyorken bir anda ekrana yatay yeşil düz çizgiler gelip bilgisayar kapandı. Başlangıç onarma hatası aldım. Tekrar başlattım ve gelişmiş seçeneklerden başlangıç onarmayı yaptım ancak düzelmedi. Düzelmeyince format atmayı denedim ve bilgisayar açıldı. Ancak DxDiag'a girdiğimde ekran kısmında ekran kartım gözükmüyor ve notlar kısmında "AMD Radeon R9 200 series cihazında bir sorun oluştu. Daha fazla bilgi için 'grafik cihaz sürücü hata kodu 39' aratın" yazıyor.

Driverlardan dolayı olabileceğini düşündüğüm için driverları vs yükledim ancak driverları yüklerken atiadlxx.dll hatası veriyordu. Driverların yüklenme işleminin tamamlanması için bilgisayar yeniden başlatılınca tekrar başlangıç onarma hatası aldım. Yeniden başlatmayı deneyince olmadı ancak gelişmiş seçeneklerden başlangıç onarmayı yapınca düzeldi ama bilgisayar açıldığında son yüklediğim bütün her şey gitmişti. Sağ altta da başlangıç onarmayı düzeltmek için bazı son güncellemeleri kaldırdık hatası verdi.

İşin özü oyun oynayınca bilgisayar kapanınca tekrar açılmadı, format yapınca açıldı ancak tekrar driverları yükleyince yine başlangıç onarma hatası aldım ve dediğim gibi DxDiag'ta ekran kartı gözükmüyor, benchmarktan vs test yaptığımda ise 10FPS ile test yapılıyordu.

Bu konulardan tam anlamadığım için net bir şey diyemiyorum benim anladığım kadar ekran kartı bozuldu ancak yine bilgili biri varsa yardımcı olabilirse çok sevinirim. Bu arada ekran kartının fanları dönüyor.

Sistem özellikleri:
  • Anakart: MSI Tomahawk Max.
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 3600.
  • RAM: 16 GB Ripjaws 3600MHz.
  • Ekran kartı: AMD Radeon R9 270X.
Ekstra olarak birkaç öneriyi denedim. Bunlardan biri DDU ile ekran kartı sürücülerini kaldırıp tekrar AMD sitesinden R9 270X driver programını indirip driverları güncellemeyi deneyince, güncellemenin yaklaşıp hep ortasında sağ tarafta AMD crash Defender hatası verip bilgisayar kapanıyor. Tekrar açmaya çalıştığımda ise başlangıç onarım hatası veriyor. Gelişmiş seçeneklerden başlangıç onarmayı yapıp bilgisayarı açmayı başarsamda driverlar güncellenmemiş oluyor. Tekrar güncellemeyi denediğimde ise yine aynı hatayı alıyorum.

Son düzenleme:
Hocam, ekran kartı Chipset arızası gibi duruyor. Zaten DDU yöntemi denenmiş. Donanımsal gibi duruyor. Reballing yöntemiyle düzelebilir fakat uzun ömürlü bir işlem değildir. Geçici bir çözümdür.

Hocam, ekran kartı chipset arızası gibi duruyor. Zaten DDU yöntemi denenmiş. Donanımsal gibi duruyor. Reballing yöntemiyle düzelebilir fakat uzun ömürlü bir işlem değildir. Geçici bir çözümdür.

Ben de öyle tahmin ediyordum sadece tam bilgili olmadığımdan bilen birinin de fikrini almak istedim. Donanımsal terimine tam hakim değilim yani görünen sıkıntının driver vs değil. Direkt ekran kartında olduğunu yani bozulduğunu mu düşünüyorsun?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben de öyle tahmin ediyordum sadece tam bilgili olmadığımdan bilen birinin de fikrini almak istedim. Donanımsal terimine tam hakim değilim yani görünen sıkıntının driver vs değil. Direkt ekran kartında olduğunu yani bozulduğunu mu düşünüyorsun?
Evet hocam. Öyle düşünüyorum. Ekran kartında dahili arıza gibi duruyor.

Bende de bu karttan var, 3-4 kez fırınlama yaptım ancak benim problemim bu tarz değildi. Bendeki kart oyun oynarken görüntü kesmeye yani siyah ekran vermeye başlayıp ileriki zamanlarda görüntü tamamen gidiyordu. Driverler ile ilgili bir hata almıyordum.

Evet hocam. Öyle düşünüyorum. Ekran kartında dahili arıza gibi duruyor.

Anladım neyse ki kart çok eskiydi zaten yine birine gösteririm ama pek uğraşmaya değmez. Şimdilik Microsoft'un temel görüntü sürücüsü ile internette takılıyorum, en kısa zamanda bir ekran kartı alacağız artık. Teşekkürler desteğin için.
Bende de bu karttan var, 3-4 kez fırınlama yaptım ancak benim problemim bu tarz değildi. Bendeki kart oyun oynarken görüntü kesmeye yani siyah ekran vermeye başlayıp ileriki zamanlarda görüntü tamamen gidiyordu. Driverler ile ilgili bir hata almıyordum.
O farklıymış benim ki bir anda gitti işte sonrası açıkladığım gibi ama arkadaşımızın dediği gibi büyük ihtimalle artık vadesi doldu ekran kartının.

Konuyu biraz hortlatmış olacağım ama okuyacak arkadaşlar olursa Vega 8 dahili ekran kartıyla aynı sorunu çözme hikayem:

Öncelikle Windows 10 Pro 21H2 sürümü kullandığımı belirteyim. Sabah uyandığımda bilgisayarı açar açmaz birden mavi ekran aldım. Hayatımda ilk defa. amdfenderdr.sys gibi bir hata verdi. AMD'nin crash bildirimiyle ilgili bir şey sanırım. Yeniden başlatın diyordu. Başlattım ve otomatik onarıma alındı bilgisayar işte oradaki işlemler yapıldı 2-3 dakika sonrasında karşımda normal bir şekilde ekran duruyordu ve ilk yaptığım DxDiag'dan ekran kısmına bakmak oldu. Vega 8 ile ilgili sorun olduğu kod 39'u araştırmam ve ona göre çözüm uygulamam gerektiği söylendi. Arkadaşta olduğu gibi Windows görüntü bağdaştırıcısında çalışıyordu bilgisayar o sırada.

Anlaşılacağı üzere sürücünün uyumsuzluğundan dolaylı mavi ekran yediniz büyük ihtimalle. Çözümü ise; Aygıt Yöneticisi'ni açıp görüntü bağdaştırıcısını tamamen kaldırmak. Sonrasında AMD veya NVIDIA ne ise onun sitesine gidip ilgili ekran kartınızın son WHQL sürümünü kurup bilgisayarı yeniden başlatmak. Sorun bende bu şekilde çözüldü. DDU vs. ile uğraşmak zorunda kalmadım. Ayrıca ekleyeyim, bu işlemlerden önce AMD Radeon ekranı açılmıyordu Driver uyumsuzluğu nedeniyle. Ben performansı etkilemediği için kurcalamadım ama mavi ekran sorununa işaret edebilir böyle hatalar. Sürücüyü kurmam neticesinde bu sorun da ortadan kalktı, arayüz sorunsuz çalışıyor.

Son olarak eğer sorun donanımsal değilse bu şekilde çözebilme imkanınızın olduğunu belirtebilirim ama olacağına garanti veremem. Ben kendi deneyimimi paylaştım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı