R9 280 Sistem Reset Atma Sorunu

Emir Kandil

Kilopat
Daha fazla  
Arkadaşlar yaklaşık 1.5 senedir bilgisayarım hep problemli. Aldığımdan beri sadece 4 5 ay rahat kullanabildim. Bir sorunu halledince bir başkası çıkmaya başladı. Son olarak bilgisayarım kendi kendine reset atması. Herhangi bir oyuna girince 5-10 dk arasında kendini kapatıp tekrar açıyor. Sorunun ekran kartından kaynaklandığını düşünüm ve sistemden ekran kartını söktüm. Onboard üzerinden hiç kapanmadan oyunları oynayabiliyordum. Ardından ekran kartını garantiye yolladım ve 30.gün geri aldım. Ancak hiçbir değişme yoktu. Çünkü ekran kartının kutusunun içinde bir not vardı. 'Ürününüz detaylı bir şekilde incelenip hiçbir sorun tespit edilememiştir'. Ardından sisteme ekran kartını taktım ve test etmeye başladım. Hiçbir sorun yok gibi derken yine ansızın kapandı. Ardından internetten araştırmaya baktım ama hiçbir kişi[en azından benim baktıkladım]bu tarz bi sorundan müzdarip değildi. Genelde anakart veya güç kaynağı yetmezliğiydi. Ardından sistemin tükettiği gücü hesapladım ve yeterli olduğunu gördüm. Ram kaynaklı olabilir diye ram'lerden birini söküp denedim ve yine aynı sonuç bilgisayar yine oyuna girince reset atıyor. Bütün sürücüleri güncelledim yine aynı sonuç. Ardından bir bilgisayarcıya götürdüm ve bana işlemci fanının bir ayağının kırık olduğu söyledi ve işlemci fanı değiştirdik. Ve yine sonuç aynı. Bilgisayar oyuna girince reset atıyor. Ağır bir oyundan cs go gibi oyuna kadar farketmeksizin. Aklıma gelen ve araştırdığım birçok şeyi denememe rağmen sorunu hala bulamadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

SİSTEM:
Intel Core i5 4440 Soket 1150 3.1GHz 6MB Cache 22nm İşlemci

Sapphire R9 280 DUAL-X GDDR5 3GB 384Bit AMD Radeon DX11.2 Ekran Kartı

Ram:12 Gb[1*4/1*8] DDR3 1600Mhz

REDROCK P4 500PFC 500W (Peak 550W) 12 cm Fan Güç Kaynağı

Hdd: Samsung 1TB

Anakart: Gigabyte ga-h81m-s1

Arkadaşım nokta işaretinden sonra boşluk bırakmadı diye 1 gün boyunca mesaj atamıyor, bu yüzden bu süre geçene kadar ben yazacağım. 30a güç veriyormuş.

Sorun güç kaynağı yetmediği için reset atıyor. Ekran kartı 250 Watt, işlemci ise 84 Watt harcıyor. Sadece bu iki parça 334 Watt tüketiyor, geriye kalan diğer parçaları da hesaba katarsak güç kaynağı bu sistem için az. Reset atmasının tek nedeni bu.

Önceden yine böyle bir sorun yaşanmıştı sorunu çözmek için pc'yi bilgisayarcıya götürmüştük. Ordaki adam psu'nun markası kötü deyip 600'lük (yanlış hatırlamıyorsak) psu'yu söküp bunu takmıştı, sorun yine düzelmeyincede anakartı değiştirmişti. Eski psu'yu birine verdik, yarın eskisini tekrar takıp deniyelim mi? Yada nasıl bir psu öneriyorsunuz?

Hesaplama yaptığımda 460W gibi bir sonuç elde ettim. Sizdeki PSU'nun %80+ sertifikası olmadığından kaynaklanması muhtemel. Bu sistem için zaten en az 550W PSU gerekli. PSU alırken 80+ sertifikasına dikkat edin.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı