Elimde ki pc'yi ufak ufak revize etmeye başladım. İlk olarak ekran kartını değiştirip ASUS R9 280x DirectCU II TOP aldım ve OC yaptım( çok üst seviyede değil).
Buna mukabil işlemcim ise AMD Phenom II X6 1055T 2.8 . Onu da OC yapıp değerini 3.6 'ya çıkardım( ilerde yeni işlemci alana kadar)
Sorunum şu ; Oyuna girdiğimde ( ekran kartı oc'li iken) daha girer girmez
siyah ekran ve ses cızırtı halinde dümdüz oluyor ya da
ekran çizgi çizgi olup ses yine aynısı ya da
o an öylece kilitleniyor ya da
şöyle bir uyarı ; "ekran kartı sürücüsü yanıt vermeyi kesti ve bu durumdan kurtuldu" diyerek masaüstüne döndü ya da
PC kapanıp - açılıp uyarı ; "wimdows sizi mavi ekrandan kurtardı vs."uyarılarını aldım. Bunun üzerine devamlı araştırmamda ( deneme tabii ki ) ekran kartının OC'sini iptal edip denedim ve herhangi bir sorun olmadı. Oyunlar gayet rahat idi.
CPU'nun durumunu merak edip msi afterburner ile takip ettiğimde işlemci OC'siz ekran kartında yüzde 45-60 makasında ama ekran kartı OC'sini açtığımda pc kilitleniyor ya da yukarıda ki diğer sorunlar.
Bir de ekran kartı OC'siz iken oyunun içinde FPS'yi merak edip Vsync 'i kapattığımda 60 olan FPS üst değerlere ulaşıyor ama patlama vs. gibi zor sahnelerde yine pc yukarıda ki sorunları veriyor.
Sizlerden ricam neden oluyor ve ne yapmam lazım. Bilgilendirirseniz sevinirim.
Not: psu : FSP 700 w. hyper 85 plus
ram : Kingston hyper X ( 2x4 ) + ( 2x2 )
Dostum temel sorunun : Hız aşırtma yüzünden sistemin stabil kalamamasıdnan kaynaklanıyor.
Ekran kartına çok üst sevitede OC yapmadım demişsin ancak 1-5 maddelerindeki belirtiler kesin bir biçimde ekran kartının stabil çalışamadığını belirtiyor.
Yapmam gereken şey ne dersen :
Ekran kartına yaptığın frekans artış miktarını biraz azalt, yavaş yavaş ve test ederek artışlar yap. Hop diye ayarları sona yaklaştırırsan elbette takılır ve sürücü yanıt vermeyi keser.
İşlemci için ise Prime95 programını indir ve 1 sattlik test yap. Program üzerindeki kodlar sayesinde hata alıp almadığını görebilirsin.
Ve hem ekran kartı hem de işlemcinin yük altındaki sıcaklık değerlerini kontrol et.
Hız aşırtma yapmazsan sıkıntı yaşamazsın, yapacaksan da bilinçli olacaksın ki sorunlar yaşamayasın. @soysamurat
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Zamanlama sorunu oldu ve bu soruna yardım ile halletmis bulunmaktayım.
Şöyle ki ; esasında sorun iki hatlı olan psu'yu tek hat üzerinden ekran kartina takmam imiş. Ekran karti oc.'li iken yüklendiğinde veya oc'siz iken zorlu yerler geldiğinde sorun yasiyormus. Denemeler ile psu'yu sağlıklı bir şekilde bağladım. Şimdi kendisi mutlu.
Ayriten ilginiz için çok teşekkür ederim.
Anlayacağın üzere akla hayale gelmeyen sorunlardan da meydana gelebiliyor bu tarz sorunlar
Biz yinede elimizden geldiğince yardım etmeye çalıştık. Sorunun çözümünü paylaştığın için teşekkürler.