R9 3900X Yüksek ve Dalgalı CPU Sıcaklığı

muratgulen

Centipat
Selamlar,

Bugün yeni sistemimi kurdum ve sistemimde Ryzen 9 3900X işlemci + Corsair H100I PRO sıvı soğutma kullanıyorum. Yaşadığım iki sorun var:

1. CPU sıcaklığı boşta iken ortalama 60 derecelerde seyrediyor. Bu sıcaklık yüksek değil mi? Öyle ise sorun/eksik ne olabilir?
2. CPU sıcaklığı anlık olarak çok dalgalı hareket ediyor, örneğin 50 derece gösterdikten 2 sn sonra 65'e çıkıyor, hemen ardından 58'e düşüyor gibi.

Not: Kasa olarak Corsair iCUE 465X kullanıyorum.
Not-2: Sıvı soğutmada ekstra bir termal macun kullanmadım, kendi macunu ile bağladım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Corsair H100 serilerinde pompa motoru, kontolcü kartına kılcal teller ile lehimli. O tellerden biri kopmuş olabilir benim başıma geldi. corsair link yazılımı çalışıyo göstermesine rağmen pompa çalışmıyodu. Bende Cooler Master 240L ye geçiş yaptım.

Bende 3700X kullanıyorum ve 115I Pro XT soğutmam var dalgalanmalar normal. 1.29 v düşürmeme rağmen bir uygulama başlattığımda 55'e çıkıyor sonra tekrar 35'e düşüyor. Normal bir durum. Pbo ve Core Boost sebep olur anakartın 1.4 hatta 1.5'lere kadar voltaj verir. Onu düşürerek sıcaklığı düşürebilirsin.

Selamlar,

Bugün yeni sistemimi kurdum ve sistemimde Ryzen 9 3900X işlemci + Corsair H100I PRO sıvı soğutma kullanıyorum. Yaşadığım iki sorun var:

1. CPU sıcaklığı boşta iken ortalama 60 derecelerde seyrediyor. Bu sıcaklık yüksek değil mi? Öyle ise sorun/eksik ne olabilir?
2. CPU sıcaklığı anlık olarak çok dalgalı hareket ediyor, örneğin 50 derece gösterdikten 2 sn sonra 65'e çıkıyor, hemen ardından 58'e düşüyor gibi.

Not: Kasa olarak Corsair iCUE 465X kullanıyorum.
Not-2: Sıvı soğutmada ekstra bir termal macun kullanmadım, kendi macunu ile bağladım.

Normal bir durum eger BIOS'tan Core performance Boost'u kaapatirsaniz sicaklik dalgalanmaz ama dalgalanmasi da sorun oluşturmaz.

Dalgalanmalar olur da boştayken 60 derece sıcaklık normal değil. Bir termal macun alıp deneyin. Soğutucuların üzerinde gelen macunlar çok kalitesiz oluyor. Eğer değerler düşmezse sorun sıvı soğutmadadır.

Bu sorundan en çok ben çektim denebilir. Problem şu, AIO dedikleri sıvı soğutmalar takılıyken ( nedir bilmiyorum ama) algılayıcılar sıcaklığı 20 derece fazla gösteriyor. ( ve bazen de BIOS update yapmadığınız zaman geçerli bu 3900x'deki 20 derece fazlalık.)
Bunu kendine normal kalite bir hava soğutucu ile kanıtlayabilirsin. Bir kaç tane konu buldum iyice inceledim... Bu problemi çözenler ya en güncel sıvı soğutmayı almış olanlar, ya sıvı soğutmasının programını güncellemiş olanlar, ya da düzgün bir hava soğutucu (stok fan dahil) takmış olanlar. Hepsi tam olarak 20 derece fark ettiğinden bahsediyor. Yani ısınan işlemciniz değil. Gösterge gerçekten bozuk...

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı