R9 390X Sisteme Yorum ve Öneri

memoricab

Hectopat
Makaleler
1
Yer
İzmir
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhabalar iyi forumlar,

Umarım konuyu doğru yere ve doğru şekilde açmışımdır.

Bilgisayar mühendisliği okuyorum ve donanım hakkındaki bilgilerim aşağı yukarı iyidir. Yani teknik açıdan önerilerinizi ve yorumlarınızı alabilirim.

Uzun süreden sonra artık masaüstü deneyimine geri dönmek istiyorum. Gerek dizüstü bilgisayarın bana fiziksel olarak verdiği rahatsızlıktan; gerek ders çalışırken, program yazarken benim için kullanım rahatlığı açısından; gerekse arada bir oynadığım oyunlarda üst düzey deneyimden ve en önemlisi uzun ömürlülük açısından high-end sistem toplamaya karar verdim. Bütçe açısından çok bir sorunum yok aşağı yukarı aşağıdaki sistem gibi olacaktır.

-CPU: Intel i7 6700k

-GPU: Asus Strix R9 390x (Şu an çok uygun bir fiyata vatan'da satılıyor, f/p açısından kaçırmak istemiyorum)

- Anakart: MSI Z170A tomahawk (wi-fi kartı olmayan): 3600 MHz O.C olması lazım.

- Bellek: Vengeance 3000MHz 16GB(8x2)

-SSD : Toshiba 240GB OCZ (HDD almayı düşünmüyorum.)

-PSU : Büyük ihtimale thermaltake 750watt ( Verimlilik hesabını alırken yapacağım o yüzden marka alırken değişebilir.) 750watt'ın sistem için yeterli olacağını düşünüyorum ileride O.C yapsam bile.

-Kasa: Zalman Z11 plus middle boy düşünüyorum.

-Soğutma Sistemi: Biri işlemciye biri de ortaya karışık :D olarak 2 klasik fan düşünüyorum. Burada mantıklı önerilere açığım :)

-Monitör: Monitör gidip görülmeden nasıl alınır bilmiyorum ama IPS ekran düşünmüyorum Full HD olarak inceleyeceğim ve 24inç olması şart oğlu şart okuduğum bölüm dolayısıyla gerek ekranı ikiye bölmek gerekse yazdığım kod satırının büyük bir bölümünü aynı anda görmek. 600-700 civarı bir bütçe ayırdım monitöre.

Sistemin aşağı yukarı böyle olacağını tahmin ediyorum ana parçalar dışında birkaç ufak değişiklik olabilir. Ne dersiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Birincisi R9 390X kartın Asus modelini almanı önermem ikincisi R9 390X almanı önermem. RX 480 buna yakın bir performans veriyor daha az TDP değerine sahip ve daha ucuz. 24" Full HD monitör alacaksanız sana tavsiyem 144 hertz. Bir de 600-700 lira verip 60 hertzlik bir monitörde IPS olmaması üzücü olur. TN panel alacaksan 144 hertz al. Bütçe konusunda sıkıntı çekmiyorsan. GTX 1070 al derim ancak Full HD olacağı için kart kendini tam olarak çalıştırmaz istediğin performansı Full HD'de almama ihtimali var.
Alacağın GTX 1060 ya da RX 480 çok iyi olacak bu kartlar GTX 980'e yakın performans veriyorlar bazen de geçiyorlar. GTX 980 ayarında diyebiliriz bu kartlara.
Bellek : Kingston Hyperx Savage 16GB DDR4 3000 MHz CL15 DR 2Rx8 Siyah PC performans Bellek Kiti (2x8GB) HX430C15SB2K2/16
SSD : Samsung 750 EVO 250GB 2.5 inç SATA III SSD
Toplam 5830 lira.

Bütçe vermediğin için kafama göre topladım sistemi. İşlemciden stok fan çıkmıyor çıksa da ekstradan aldığın fanı stok soğutucuya takamazsın. Yeni bir soğutucu alman lazım. Ben hava soğutucu koydum. Sıvı soğutma alacaksan 240 mm al. SilverStone Tundra td02-E ya da LITE modelini tercih edebilirsin. Kasa her türlü desteği sağlıyor kafanda soru işareti kalmasın Z11 plusdan daha iyi bir kasadır. Şekil olarak o kadar iyi olmasa da Full tower kasaları aratmayacak bir kasa. Tabi bana soracak olursanız benim için düz kasa önemlidir pencere bile lükse kaçar yani olması pek de önemli değil. Işık bir yerden sonra gözünü yoracaktır. Ana kartı aynı koydum hani alma diye uyaracağım bir şey değil tamamen keyfine kalmış bir şey iyi de bir ana kart. Belleği 3000 frekansında seçtim ancak WS yapmıyorsan oyun oynuyorsan ve Visual Studio gibi programlar kullanıyorsan düşük CL değerine sahip bellek öneririm. Seçtiğim monitörün farkı niye diye soracaksan 144 hertz olması. Ekranda saniyede 144 kareye varan akıcılıkla kullanacaksın. Bunu kod yazarken bile fark edersin. Fare imlecini oynatarak. :) Ayrıca şunu da ekleyeyim bu benim düşüncem doğruluğu kesin değil ancak kullandığım monitörün hertz değerini arttırınca görüntü daha keskin oluyor. Nedendir bilinmez ama öyle oluyor. 60 hertz iken bir bulanık gibi gözüküyor 75 hertz yapınca daha net gözüküyor. Seçtiğim bütün ürünlerin markası ve alacağın siteler güvenilir. Bellek ve SSD'yi bilerek buradan seçtim çünkü garanti süresini kısaltmıyor ve çok iyi ilgileniyorlar. Çoğu kişi sipariş verdikten sonra ana kartın modelini sorup uyumlu olup olmadığını söylüyor. Bunları başka yerden alsan daha az avantajlı olursun onu söyleyeyim.

Cevaplar için çok teşekkürler,

Monitör'e o kadar çıkmak istemiyorum. 600-700'de bırakmam lazım. 144hz monitörler de sanırım fiyat açısından yüksek. IPS olayını gördükten sonra görüntü kalitelerine göre kara vereyim en iyisi.

Ancak ekran kartı olarak gtx 1060'ın 192bit değerinden hoşlanmadım. Uzun ömürlü olduğunu düşünmüyorum. Bir kere aldığım işlemciye ayıp olmaz mı 1060 :D 480'i inceleyeceğim.

192 Bit olması kötü olduğu anlamına gelmez, Nvidia renk sıkıştırma teknolojisi kullandığı için veri yolları verimli kullanılıyor. Gerçi sadece Nvidia'da değil AMD'de bu teknolojiye adım atmış durumda. 6700k ile 1060 pek yakışan bir ikili değil. Core i5 ailesinden bir işlemci kullan ve b150 serisi bir anakarta geç. Bazooka kullanabilirsin fakat ben sana Gaming m3 serisini öneririm, kaliteli bir ses yongası ve yüksek hızlı SSD desteği mevcut. SLI veya CF yapmanda cabası. Son olarak ekran kartı önerisinde bulunayım. Eğer seneye sistemine ikinci bir ekran kartı ekleyemeyi düşünürsen çekinmeden RX480 alabilirsin, eklemem seneye daha üst bir modele geçerim dersende GTX1060 alabilirsiniz. İkiside çok iyi kartlar. Bence önerimi ciddiye al.

Teşekkürler cevaplar için, tabii ki ciddiye alacağım.

Bir sorum olacak r9 390x'e neden sıcak bakmıyorsunuz? Sanırım nvidia ile karşılaştırırken nvidia'nın 9. serisine denk geliyor. Eski ama güçlü bir kart almak çok mantıklı değil sanırım bu işte? Yani benim anladığım şu: Gidip 3-4 sene eski bmw 5'ini almak, bu senenin bmw 3'ünü almaktan daha iyi değil.

@memoricab
Verdiğin araba örneği ile bu denk gelmez. Çünkü arabada üretim teknolojisi diye bir şey yok. Vardır ama nano metre diye bir etken yok yani. :) R9 390X eski ama güçlü haklısınız ama bir de bu çok yakıyor. :) R9 390X özelliklerine bakıldığı zaman çok iyi bir kart gibi gözüküyor yani Titan seviyesinde olması gerek ama mimari iyi olmadığı için (200 serisiyle neredeyse aynı) o kadar güçlü değil ve o kadar güçlü olmamasına rağmen çok yüksek TDP değerine sahip. Sıcak bakmıyoruz değil. Eskiden alsaydın bundan 1 sene önce al derdik. Ama şimdi yeni kartlar geldi ve yenisi gelmeye devam ediyor. Hatta diğer parçalarda ufak kısma yaparak GTX 1070 alabilirsin bu da GTX 980 Ti seviyesinde bir kart. :)
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Yeni kartlara o kadar güçlü güç kaynağı gerekli değil. Mesela RX 480 CF için kaliteli bir 650 vat yeterli gelir.
RX 480 yeni çıkacak oyunlardaki DX 12 ve Vulkanda daha iyi. Eski oyunlarda ise GTX 1060 daha iyi. G-sync destekli monitör için ekstradan para ödüyorsun nVidia sağ olsun. GTX 1060 SLI desteklemiyor RX 480 CF destekliyor ileride CF yapabilirsin. Ayrıca ana kartlarda da SLI destekli bir ana kart bulmak çok zor. Mesela Gaming M3 CF varken SLI yok illa M5 alman gerek. Ya da o fiyatlarda bir Z170 ana kart. H170 ana kartlarda SLI destekleyeni görmedim. Bu da önemli bir detay. Her türlü nVidia için daha çok para ödüyorsun birazcık zahmet etmen gerek. Araba olayına gelince ben eski arabaları daha çok severim çünkü fabrika çıkışları daha iyi oluyor. Şimdiki üretimde çok hızlı yapıldığı için parçalar tam oturmuyor hep sorun çıkarıyor. Eski 5 serisi yeni 3 serisinden daha iyi. Tabi bunlara bakmak lazım. Ekran kartında sadece yeni diye onu al demiyoruz şu an eşik noktadayız yani 14 nm ile 28 nm arasındayız ve yeni kartlar ciddi fark koyuyor. Fiyat/performans konusunda da vat/performans konusunda da. Bir de 700 lira verebilirim falan diyorsunuz da bütçeniz ne kadar 144 hertz almanızı istiyorum. O akıcılıktan sonra 60 hertze geçemeyeceksiniz o derece güzel. :) Sana tavsiyem topladığım sistemi alman RX 480 Ebrar bilgisayarın stoklarında yoktu. RX 480 al yani GTX 1060 eski oyunlarda birazcık performans veriyor diye onu alma. Gerçekten bakıldığı zaman her türlü AMD kartlar daha avantajlı. Başka bir yerden RX 480 alabilirsiniz. Zaten kargoda ekran kartını ana karttan çıkarmaları gerek. Ya da alıp eve götürdüğünüzde çünkü PCB'ye zarar verebilir ulaşım koşullarından dolayı. Başka yerden özel soğutmalı RX 480 al.

@Yetheer

Valla ne diyim çok sağolun cevaplar için. 480ene biraz daha sıcak bakıyorum şuan.
Ama diyelim ki bütçeyi biraz daha zorladık 1070 hiç düşünmeden alınır değil mi? Bütçeyi 5.500 e falan çıkartabilirim heralde.

@Yetheer

Valla ne diyim çok sağolun cevaplar için. 480ene biraz daha sıcak bakıyorum şuan.
Ama diyelim ki bütçeyi biraz daha zorladık 1070 hiç düşünmeden alınır değil mi? Bütçeyi 5.500 e falan çıkartabilirim heralde.

Bütçeyi yükseltebilirseniz 1070 neden olmasın. Ayrıca 1070 i7 6700K ile de uyumlu bir ekran kartı. F/p, düşük güç tüketimi ve yüksek performansı ile mükemmel bir kart.

R9 390X'e gelirsek. Öncelikle almanıza gerek yok. Eski bir kart, güç tüketimi fazla ve ondan daha güçlüleri şuan daha ucuz (GTX 1060, RX 480). RX 480 almak isterseniz MSI Gaming X yada ASUS ROG STRIX almanızı tavsiye ederim.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı