Çözüldü R9 5900X sistem Memtest86 XMP açık oldugunda hata veriyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Daha fazla  
Öncelikle merhaba.
Yaklaşık 1 aydır bu RAM'lerle uğraşıyorum sistemimi aylar önce Intel'den Ryzen'e geçirdim. Başta bir problem veya sıkıntı yaşamadım. Son 1 aydır BSoD'larla cebelleşiyorum. 4 Slot RAM'im var. Hepsi aynı model ve aynı değerlerde calısıyor konunun aşagısına sistem özelliklerimi bırakacagım. Memtest86'da tek tek test ettiğimde XMP kapalı iken hiçbir slotta sorun yok. 0 error ile geçiyor. XMP açık iken 2 stick 15-20K'ye varan error veriyor. Aynı ayarlar ile 2 stick yine 0 error ile geçiyor. HTML ekleri aşagıda. Corsair global Support ile konuştum. Bana en son verdiği cevap "XMP olmadan çalışıyorsa sorun RAM'lerde değildir" oldu. Anlam veremiyorum, sebebi başka ne olabilir öyleyse? Yardımcı olursanız sevinirim.

Sistem;
CPU: Ryzen 9 5900X
Anakart: Gigabyte Aorus B550 Pro AC
RAM: 4x8 Corsair Vengeance RGB Pro 3000MHz CL15

Dosya Ekleri

• 2slotduzgun.pdf
    73,1 KB · Görüntüleme: 108
  • Corsairglobal.png
    Corsairglobal.png
    30,1 KB · Görüntüleme: 77
  • fail ram1.pdf
    180,7 KB · Görüntüleme: 214
  • fail ram2.pdf
    180,6 KB · Görüntüleme: 280
Son düzenleme:
Çözüm
Manuel olarak nasıl ayarlayabileceğimi tam olarak bilmiyorum herhangi bir rehber video vesaire var mı acaba?
Rehber yok ama ben anlatırım.

Bios’a gir, Tweaker sekmesine gel. FCLK Frequency ayarını göreceksin onu 1600 yap. Onun hemen altında Memory frequency multiplier göreceksin onu 32 yap. Daha sonra biraz aşağıya git DRAM Voltage göreceksin onu 1.4 yap. Sonra biraz yukarı çık Advanced memory settings göreceksin orada gördüğün ilk 5 gecikmeye sırasıyla 16 19 19 19 36 yaz. Daha sonra windows’a geç bak bakalım düzelmiş. Bu dediğim ayarların hepsi tweaker sekmesinde bu arada.

Tamamdır çok teşekkür ederim deneyip sonuçları paylaşacagım
Selamlar ayarlamaları yaptım sorunsuz bir şekilde boot edildi. Şimdi Memtest'e sokacagım bu değerlerle fakat benim RAM değerlerim normalde 3000MHz ben ayarlamaları buna göre yaptım örneğin FCLK Frequency 1500 Memory Frequency multiplieri 30 yaptım yine de sizin söylediğiniz değerleremi cekeyim yoksa bu şekilde kalsın mı? Sizin 3200MHz'ye göre değer verdiğinizi varsaydım yanlış bir şey olmasın diye bu şekilde ayarladım.

Son düzenleme:
Tamamdır çok teşekkür ederim deneyip sonuçları paylaşacagım
Selamlar ayarlamaları yaptım sorunsuz bir şekilde boot edildi. Şimdi Memtest'e sokacagım bu değerlerle fakat benim RAM değerlerim normalde 3000MHz ben ayarlamaları buna göre yaptım örneğin FCLK Frequency 1500 Memory Frequency multiplieri 30 yaptım yine de sizin söylediğiniz değerleremi cekeyim yoksa bu şekilde kalsın mı? Sizin 3200MHz'ye göre değer verdiğinizi varsaydım yanlış bir şey olmasın diye bu şekilde ayarladım.

Bilerek 3200 yapmanızı söyledim. Belki işlemcinin bellek kontrolcüsü farklı bir frekansa daha farklı tepki verir diye.

3200MHz değerinde Memtest86 sorunsuz sonuçlandı. CPU-Z ekranı aşağıdaki gibi. Sürekli kullanımda sonuçlar ne olur bilmiyorum ama şu an sorun yok gibi gözüküyor.@classy01 çok teşekkür ederim yardımınız için. Son olarak sıcaklık değerleri voltaj artımında bir sorun yaratır mı acaba? Memtest boyunca 44 derecelerde gezdi. Şu an anlık aşağıda gösterdiğim gibi bu değerlerde normalse şu an hiçbir sıkıntım yok. Yine aktif kullanım sonrası sorunum olursa buradan paylaşırım çok teşekkürler.

Dosya Ekleri

• 3200cpuz.png
    3200cpuz.png
    15,4 KB · Görüntüleme: 62
  • hwmonitor.png
    hwmonitor.png
    11,7 KB · Görüntüleme: 46
3200MHz değerinde Memtest86 sorunsuz sonuçlandı. CPU-Z ekranı aşağıdaki gibi. Sürekli kullanımda sonuçlar ne olur bilmiyorum ama şu an sorun yok gibi gözüküyor.@classy01 çok teşekkür ederim yardımınız için. Son olarak sıcaklık değerleri voltaj artımında bir sorun yaratır mı acaba? Memtest boyunca 44 derecelerde gezdi. Şu an anlık aşağıda gösterdiğim gibi bu değerlerde normalse şu an hiçbir sıkıntım yok. Yine aktif kullanım sonrası sorunum olursa buradan paylaşırım çok teşekkürler.
44 derece gayet soğuk ve 1.4V çok az. Aslında bu ram için ideal olan 1.45v 3733 mhz cl 16’dır ama 3200 mhz’yi deneme amaçlı söylemiştim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı