Değerli Technopat Sosyal üyeleri merhaba.
Sistemimde anlaması güç problem yaşıyorum sorunumu yazmadan önce sistem özelliklerim (konu açma kısmında künye kısmı yeterli gelmeyeceği için buraya yazdım) aşağıdaki gibidir:
İşlemci: AMD Ryzen 9 5900X
Anakart: ASUS X570-E ROG STRIX Gaming
Anakart BIOS sürümü: 4021
Bellek: 8x2 16 GB DDR4 3200 MHz Corsair Vengeance Pro RGB SL CL16
Ekran kartı: MSI GeForce RTX 2060 Super Ventus OC
Güç Kaynağı: Xigmatek Hydra M 750W 80+ Bronze
Depolama: 500 GB Samsung 970 EVO NVMe + 120 GB Samsung 850 EVO SATA + 500 GB SanDisk Ultra 3D SATA + 1 TB WD Blue HDD
Sıvı soğutma: Cooler Master ML240L V2
İşletim sistemi: Windows 11 Pro X64
Sistemi 2020 Aralık ayında topladım. Bu tarihten itibaren herhangi bir problem yaşamadım. Sorunum sistemi 3 hafta önce komple temizledikten sonra baş göstermeye başladı. Kasamdan anakartı ve bellekleri sökmeden sadece ekran kartını ve sıvı soğutmanın radyatörünü söktüm. Sistemin genel temizliğini yapıp işlemci macununu yeniledikten sonra sistemin montajını yaptım. Ekran kartına dokunmadım sadece fanlarını temizledim. Bir haftalık deneyimimden sonra sistem yük altında olsun veya olmasın görüntüyü kesiyor (siyah ekran) fakat sistem çalışmaya devam ediyor. Anakart üzerinde bulunan EZ Debug LED'lerinde VGA (beyaz ışık) LED'i yakıyor. Q-Code kısmında ise 68'de kalıyor. Anakart kitapçığında ilgili kodu kontrol ettiğimde "PCI host bridge initialization" olarak açıklaması mevcut. PCI arayüzünü NVMe ve ekran kartı kullanıyor. NVMe 1. M.2 girişindeydi bugün itibarıyla 2. girişe taktım. Ekran kartının slotunu değiştirmek istemedim çünkü 2. ve 3. PCI-e slotlarında maksimum X8 hızında çalışıyordu. BIOS sürümü çıktığı tarihten itibaren kullandığım için sorun olacağını düşünmediğimden güncellemedim. BIOS'u resetlemem veya aynı sürümü tekrardan yüklemem bir sonuç vermedi. Sorun baş gösterdiğinde kasanın durumunu gösteren fotoğrafı aşağıya ekledim. Tekrardan hatırlatmak isterim. Sistem oyundayken, boştayken, masaüstündeyken herhangi bir anda bunu yapıyor. En ağır yük testlerine sokmama rağmen bir problem yaşamadım. Tüm bileşenlerin sıcaklık değerleri normal. Sisteme yeni Windows 11 kurulumu yaptım. Tüm sistem sürücüleri güncel. Şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim.
Eki Görüntüle 1362488