R9 7900 86-87 dereceleri görüyor

Herkese merhaba, bundan 2 gun once BIOS Update yaptim ve butun ayarlarim sifirlandi, ben de eski BIOS'umda olan undervolt dahil butun ayarlari ayni sekilde gecirdim ancak eskiden oyun icerisinde maksimum 62-63 dereceleri goren islemci şu anda 86-87 dereceleri goruyor. Nasil cozerim?

PBO kapali

Kullandigim sivi sogutma: MSI C360
Kasam: MSI Gungnir 300r

Bende MSI Coreliquid 360R V2'ye sahibim, PBO + 200W TDP limiti ile oyunlarda ortalama 80W gücünde 70 derece maximum görüyor ki ucuz bir termal macun bulunmasına rağmen. Siz neden undervolt yapıyorsunuz? Ayarları varsayılana geri getirirseniz sorununuz çözülebilir bence. Ancak undervolt ile sıcaklığın artması da ilginç. Bende 7900 kullanıyorum.

Her yeni bios sistemi daha iyi yapacak diye bir kesinlik yok, sistem kararlı çalışıyorsa biosun öyle kalması daha iyi. B650 Tomahawk ı 1 sene kullandım rezalet karttı. Zaten hiçbir şeyi adam gibi çalışmaz öncelikle tüm ayarları normal haline getirip öyle dener misin. Olmuyorsa önceki biosu geri yüklemeni tavsiye ederim.

Her yeni BIOS sistemi daha iyi yapacak diye bir kesinlik yok, sistem kararlı çalışıyorsa BIOS'un öyle kalması daha iyi. B650 Tomahawk'ı 1 sene kullandım rezalet karttı. Zaten hiçbir şeyi adam gibi çalışmaz öncelikle tüm ayarları normal haline getirip öyle dener misin? Olmuyorsa önceki BIOS'u geri yüklemeni tavsiye ederim.

Meraktan soruyorum, ne gibi şikayetleriniz vardı? Bence B650 Tomahawk oldukça iyi bir anakart. bende bir gün BIOS otomatik tarih güncellemesi yaparken(2025 yılına girdiğimiz ilk gün 1 ocak) 1 kereliğine mahsus olmuş olsa da BIOS kendi kendine çökmüştü, BIOS reset pinleri ile kurtarmıştım sistemi. Evet çok trajik enteresan sorunları mevcut ancak bu tür kusurlar harici gayet iyi sağlam bir anakart.

Meraktan soruyorum, ne gibi şikayetleriniz vardı? Bence B650 Tomahawk oldukça iyi bir anakart. bende bir gün BIOS otomatik tarih güncellemesi yaparken(2025 yılına girdiğimiz ilk gün 1 ocak) 1 kereliğine mahsus olmuş olsa da BIOS kendi kendine çökmüştü, BIOS reset pinleri ile kurtarmıştım sistemi. Evet çok trajik enteresan sorunları mevcut ancak bu tür kusurlar harici gayet iyi sağlam bir anakart.
Trajik enteresan sorunları var demissiniz bu bile yeterli cevap🙂 Sistemi emanet ettiğim kart beni uğraştıracaksa verim alamayacaksam ne anladım o karttan. Şu an kullandığım anakartta hiç sorun yok mesela 9 aydır mutlu şekilde kullanıyorum. Bir arkadaşımız daha sormuştu şöyle yazmıştım: Evet bios çökmesi de olmuştu onu yazmayı unutmuşum.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-02-05 150041.png
    Ekran görüntüsü 2025-02-05 150041.png
    145,8 KB · Görüntüleme: 14
Trajik enteresan sorunları var demissiniz bu bile yeterli cevap🙂 Sistemi emanet ettiğim kart beni uğraştıracaksa verim alamayacaksam ne anladım o karttan. Şu an kullandığım anakartta hiç sorun yok mesela 9 aydır mutlu şekilde kullanıyorum. Bir arkadaşımız daha sormuştu şöyle yazmıştım: Evet bios çökmesi de olmuştu onu yazmayı unutmuşum.
Sizin durumunuz bir üretim hatasına işaret ediyor gibi. Ses sorunu hiç yaşamadım hatta ses kartımı maximum kapasitede kullanıyorum mükemmel çalışıyor(384K + 32 bit), Wifi de aynı şekilde.
RAM konusunda kesinlikle katılıyorum uğraştıran bir kart. Ben kısmen teknisyenim bu bakımdan bu tür durumları çözmek pek problem değil. RAM XMP ayarı yapınca ayar yanlış yapılmışsa ve RAM bu şekilde çalışmıyorsa anakart birisi dışarıdan BİOS sıfırlama pinleri ile BİOS'u sıfırlayana kadar bellekleri çalışamayacakları voltajda çalıştırmayı deniyor ve çalışmayınca da "sistem çalışıyor ancak görüntü vermiyor" gibi konulara sebep oluyor çünkü anakart DRAM aşamasında sonsuz döngüye giriyor hiç bir şeye yanıt vermiyor. Bu anakart bu bakımdan bilirkişiler için sıkıntı çıkartmaz iken son kullanıcılar için tam bir işkence olduğunu kabul ediyorum, çok ciddi bir bellek sorunu var sürekli DRAM aşamasında takılı kalıp görüntü vermiyor hiç bir şekilde.

Ve nedeni bilinmez şekilde sistem uyku moduna girdikten sonra uyku modundan çıkartmaya çalıştığım zaman yine DRAM aşamasında sonsuz döngüye giriyor belki windows belki anakart bilemedim ancak 4 farklı windows indirildi ve her birisinde de uyku çalışmamıştı bellek çökmesi ile. 2 farklı bellek denedim GOODRAM ve Kingstone ikisinde de uyku modu çalışmadı. Aslında siz böyle söyleyince benim de aklıma bunlar geldi evet harbiden sorunlu bir anakart.

Sizin durumunuz bir üretim hatasına işaret ediyor gibi. Ses sorunu hiç yaşamadım hatta ses kartımı maximum kapasitede kullanıyorum mükemmel çalışıyor(384K + 32 Bit), Wi-Fi'de aynı şekilde.
RAM konusunda kesinlikle katılıyorum uğraştıran bir kart. Ben kısmen teknisyenim bu bakımdan bu tür durumları çözmek pek problem değil. RAM XMP ayarı yapınca ayar yanlış yapılmışsa ve RAM bu şekilde çalışmıyorsa anakart birisi dışarıdan BIOS sıfırlama pinleri ile BIOS'u sıfırlayana kadar bellekleri çalışamayacakları voltajda çalıştırmayı deniyor ve çalışmayınca da "sistem çalışıyor ancak görüntü vermiyor" gibi konulara sebep oluyor çünkü anakart DRAM aşamasında sonsuz döngüye giriyor hiçbir şeye yanıt vermiyor. Bu anakart bu bakımdan bilirkişiler için sıkıntı çıkartmaz iken son kullanıcılar için tam bir işkence olduğunu kabul ediyorum, çok ciddi bir bellek sorunu var sürekli DRAM aşamasında takılı kalıp görüntü vermiyor hiçbir şekilde.

Ve nedeni bilinmez şekilde sistem uyku moduna girdikten sonra uyku modundan çıkartmaya çalıştığım zaman yine DRAM aşamasında sonsuz döngüye giriyor belki Windows belki anakart bilemedim ancak 4 farklı Windows indirildi ve her birisinde de uyku çalışmamıştı bellek çökmesi ile. 2 farklı bellek denedim Goodram ve Kingston ikisinde de uyku modu çalışmadı. Aslında siz böyle söyleyince benim de aklıma bunlar geldi evet harbiden sorunlu bir anakart.

Hocam aynı hesaba geldik, üretim hatası filan değil bu kart gerçekten sorunlu. Forumlarda övüyorlar ooo işte Tomahawk canavar gibi kart filan. Tavsiye edenlerin yüzde 90'ı kullanmamıştır, kullanan da sırf satın aldım diye sahiplenip toz kondurmuyor. Bana farklı size de farklı sorun denk gelmiş. Neticede verimi yok bu kartın. Bu arada BIOS'ta RAM profili hariç oynama yapmadım işlemci ayarlarına hiç dokunmadım orijinal haliyle bile düzgün çalışmadı. Donanım olarak statik elektrik bile etkiliyor size denk gelmemiş ama bende ses çıkışı bozuldu. Benim kadar uzun kullanmadıysanız belki denk gelecektir, umarım olmaz. Şimdi aynı donanımla farklı anakart kullanıyorum sıfır sorun. 9 ay oldu sistem saat gibi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam aynı hesaba geldik, üretim hatası filan değil bu kart gerçekten sorunlu. Forumlarda övüyorlar ooo işte Tomahawk canavar gibi kart filan. Tavsiye edenlerin yüzde 90'ı kullanmamıştır, kullanan da sırf satın aldım diye sahiplenip toz kondurmuyor. Bana farklı size de farklı sorun denk gelmiş. Neticede verimi yok bu kartın. Bu arada BIOS'ta RAM profili hariç oynama yapmadım işlemci ayarlarına hiç dokunmadım orijinal haliyle bile düzgün çalışmadı. Donanım olarak statik elektrik bile etkiliyor size denk gelmemiş ama bende ses çıkışı bozuldu. Benim kadar uzun kullanmadıysanız belki denk gelecektir, umarım olmaz. Şimdi aynı donanımla farklı anakart kullanıyorum sıfır sorun. 9 ay oldu sistem saat gibi.

Artık bende bu anakartın kötü olduğunu kabul ediyorum. Ben bu anakartı almadan önce MOSFET'lerine göre almıştım, R9 7900 işlemcimi sorunsuz PBO 200W ile çalıştırıyor, bellek ayarını 1 kez yaptıktan sonra BIOS açılıp ayar yapılmadığı sürece de pek başımı ağrıtmıyor. 1 kere nedeni bilinmez şekilde BIOS ölmüştü flash boot düğmesi ile BIOS yeniden kurup ancak o şekilde kurtarabilmiştim o da geldi aklıma şimdi.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı