Çözüm Radeon RX 5500 XT WattMan sorunu nasıl çözülür?

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Arkadaşlar herkese selam. RX 5500 XT ekran kartı olanlar için WattMan hatası, kapanma, reset atma gibi sorunları nasıl çözdüğümü anlatacağım. Umarım işinize yarar ve sorununuzu çözmenize yardımcı olur. Şimdi:

Bundan 1 ay öncesine kadar bilgisayarım oyunun ortasında sürekli donup reset atıyordu. İnternette bir sürü araştırmalar yaptım BIOS'tan başladım, Windows içinde ayarlar yaptım, güç seçeneklerini değiştirdim, klasik yapılan 1900MHz'lerden 1700~mhz'lere çektim, ULPS kapattım, işlemci kullanımını sınırladım ve çözülmedi evet.

Sonradan aklıma bir fikir geldi ve ekran kartının çıktığı dönemdeki sürücüyü kurmak istedim. Google'a sordum ve o da "Radeon RX 5500 XT, AMD tarafından Aralık 2019'da piyasaya sürüldü" sonucunu verdi. Ben de gidip AMD'nin Adrenalin 2020 20.1.4 sürücüsünü karar verdim.

Bilgisayarımı temiz kurulum ile Windows 10 Pro yapıp otomatik kurulan AMD sürücüsünü DDU ile kaldırdım. Yerine indirdiğim Adrenalin 2020 20.1.4 sürücüsünü kurdum ve sorunum çözüldü. Yaklaşık 3 senedir vardı bu sorun bende bir azalıyordu kapanmıyordu bir çok kapanıyordu. Şimdi yaklaşık 1 aydır hiç sorun yok oyunlarım çok akıcı stutter dahi yok.

Sizin WattMan sorununuz işlemciden, RAM'den veya sıcaklıktan olabilir bu WattMan sorununun başka sebepleri olabiliyor. Yine de denemekte fayda var. Eğer bu sürücüyle de çözülmezse daha eski sürücüleri deneyebilirsiniz. Benim bu sürücüyle çözüldü. Son olarak daha eski (RX 500 serisi) AMD kartlarda da aynı sorun varsa yine o kartın çıktığı dönemdeki sürücüyü deneyebilirsiniz. Çok sinir bozucu bir sorun biliyorum gerçekten arada deli edebiliyor. Umarım bu rehber işinize yarar (çok uzatmış olabilirim o yüzden kusuruma bakmayın). Herkese iyi günler, iyi sosyaller diliyorum.

Son düzenleme:
Tahminimce güç kaynağın iyi değil, 20.1.4 sürüsücü çok eski ve karşılığında %10'a yakın performansı bırakmış olacaksın. 2020'den 2021 yazında sattığım güne kadar her sürücüyle sorunsuz kullandım 5500 XT'yi ve çok fazla performans sürücüsü aldı bu sürede.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kısaca 5500 XT için 20.1.4 sürücüsü kesin bir çözüm değil. Ya kart MSI Gaming X gibi frekansları gereksiz yükseltilmiş bir model ya da güç kaynağı kartın voltaj spikelarına cevap veremeyecek kalitede, yaşta.

Bence de sorun guç kaynağıdır. AMD kartlar anlık fazla güç isteyebiliyormuş. Ekran kartı satan bir arkadaş anlatmıştı. 5500 XT sattığı bir adam 650W kötü olmayan PSU ile sıkıntı yaşamış. 850W NZXT alınca sorunu çözülmüş.

Açıkçası AMD kullanıcıları genelde ucuz diye AMD alır. Diğer bileşenler de bu nedenle çok sağlam olmaz. Onlar da ucuzdur. AMD kart da iyi PSU ister. Bu yüzden AMD kullanıcıları biraz fazla sorun yaşayabiliyor.

Bence de sorun guç kaynağıdır. AMD kartlar anlık fazla güç isteyebiliyormuş. Ekran kartı satan bir arkadaş anlatmıştı. 5500 XT sattığı bir adam 650W kötü olmayan PSU ile sıkıntı yaşamış. 850W NZXT alınca sorunu çözülmüş.

Açıkçası AMD kullanıcıları genelde ucuz diye AMD alır. Diğer bileşenler de bu nedenle çok sağlam olmaz. Onlar da ucuzdur. AMD kart da iyi PSU ister. Bu yüzden AMD kullanıcıları biraz fazla sorun yaşayabiliyor.

Tahminimce güç kaynağın iyi değil, 20.1.4 sürüsücü çok eski ve karşılığında %10'a yakın performansı bırakmış olacaksın. 2020'den 2021 yazında sattığım güne kadar her sürücüyle sorunsuz kullandım 5500 XT'yi ve çok fazla performans sürücüsü aldı bu sürede.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kısaca 5500 XT için 20.1.4 sürücüsü kesin bir çözüm değil. Ya kart MSI Gaming X gibi frekansları gereksiz yükseltilmiş bir model ya da güç kaynağı kartın voltaj spikelarına cevap veremeyecek kalitede, yaşta.

Evet, dedikleriniz doğru olabilir. PSU'm 600W 80+ Bronze. Dediklerinizden sonra yeterli gelmeyeceğini düşündüm. Bu ayın sonunda PSU'mu değiştirip dediğinizi yapacağım. Umarım güncel sürücüde de kapanma olmaz. Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

PSU'dan kaynaklı olsa benim de sorun yaşamam gerekirdi bence. 1 yıldır kullandığım 6700XT ile belki 1 ya da 2 kere WattMan hatası almışımdır. Aynı PSU ile uzun süre RX 570 kullandım, onda da yok denecek kadar az oluyordu. High Power 600W Bronze PSU kullanıyorum.

PSU kaynaklı ben de 3 4 yıldır 5500 XT kullanıyorum WattMan hatası aldığım nadirdir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı