RAID0 Yapmanın Riski Var Mıdır?

• Konuyu başlatan Atak
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 11
  • Görüntüleme 5.573
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Atak

Kilopat
Arkadaşlar yeni kurduğum sisteme Samsung 840 Evo 120 GB SSD almıştım, şimdi aynı model ve kapasiteli bir SSD almayı düşünüyorum. Bunları raid 0 yapmayı planlıyorum. İnternetten forumlardan yeterince bilgi toplayıp, fikir sahibi olup o şekilde kullanmayı düşünüyorum. Ayrıca şu anda Windows 7 kullanıyorum. Bu sistemi kurduktan sonra Windows 8'e geçmeyi planlıyorum. Bilgisayarın kullanımı ve hızı açısından bütün araştırmalarımın sonucu bu. RAID 0 sistemi performansa dayalı olduğu için güvenilir olmadığı bir çok yerde yazılıp çizilmiş. Benim burada sormak istediğim bu risk oranı normal tek SSD kullanırken oluşan risk oranından daha mı fazla, yoksa az mı? Ayrıca bu sistemi kurarken yanlış bir şeyler yapmak istemiyorum. Teorikte çok basit gibi ama, hatalı bir şey yaptığımda anakartıma, işlemcime vs. kalıcı hasar verebilir miyim? Bilgi sahibi olan üstatlardan yardım bekliyorum.

Anakartım modeli: M5A97 EVO R2.0

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet, RAID 0 yaptığınızda belli bir risk vardır. Zira eğer disklerden biri bozulmaya uğrarsa tüm verileriniz anında buhar olup gider. Ayrıca elinizdeki SSD'nin aynısı bende var. İmzamdaki linkten Magician hakkındaki tanıtımımı inceleyin ve orada belirtilen ayarları uygulayın. Böylece 1 adet 840 EVO SSD = 2 adet RAID yapılmış konvansiyonel SSD olacaktır. Yani RAID 0 yapmış gibi sistem hızlı olacak ama depolama alanı yine (OP ayrılmış bir biçimde) 100GB olacaktır. Zaten SSD'ye Windows'u kurduğumuz için sorun teşkil etmeyecektir.

Birde o sisteme en yakın zamanda Windows 8 kurun zira donanımlara ve SSD'ye ziyan etmiş olursunuz.
Windows 8.1 RTM Türkçe İndirme Bağlantıları | Technopat Sosyal

Evet, RAID 0 yaptığınızda belli bir risk vardır. Zira eğer disklerden biri bozulmaya uğrarsa tüm verileriniz anında buhar olup gider. Ayrıca elinizdeki SSD'nin aynısı bende var. İmzamdaki linkten Magician hakkındaki tanıtımımı inceleyin ve orada belirtilen ayarları uygulayın. Böylece 1 adet 840 EVO SSD = 2 adet RAID yapılmış konvansiyonel SSD olacaktır. Yani RAID 0 yapmış gibi sistem hızlı olacak ama depolama alanı yine (OP ayrılmış bir biçimde) 100GB olacaktır. Zaten SSD'ye Windows'u kurduğumuz için sorun teşkil etmeyecektir.

Birde o sisteme en yakın zamanda Windows 8 kurun zira donanımlara ve SSD'ye ziyan etmiş olursunuz.
Windows 8.1 RTM Türkçe İndirme Bağlantıları | Technopat Sosyal

Evet ilk olarak Windows 7 kurduğuma pişmanım aslında. Neyse onu değiştireceğim en kısa zamanda. Aslında benim amacım birazda SSD kapasitesini arttırmak. Önem verdiğim oyunlar ve işletim sistemini burada tutmak istiyorum ve 120 GB zamanla az geliyor. İyice sıkıştırmadan ikinci SSD'mi almak istiyorum. Bunu alırsam da böyle Raid 0 gibi bir durum olduğu için hem 240 GB kapasiteli bir SSD aygıtı kullanmış olacağım, ayrıca da performansım biraz daha artacağı için düşünmüştüm.

Günlük kullanımda RAID0 size bir fark hissettirmez. Ben 840 EVO 120GB + 2TB Barracuda kullanıyorum. Barracuda'ya oyun kuruyorum ve loading süreleri beni gayet şaşırtıyor zira 210 okuma 205 yazma hızına sahip olunca SSD'den sadece +10 +15 saniye fazla sürüyor ki SP oynadığım için takmıyorum bile. Ayrıca MP oynacağınız oyunu SSD'ye kursanız bile SSD'de yeteri kadar yeriniz olacaktır, meraklanmayınız.

Günlük kullanımda RAID0 size bir fark hissettirmez. Ben 840 EVO 120GB + 2TB Barracuda kullanıyorum. Barracuda'ya oyun kuruyorum ve loading süreleri beni gayet şaşırtıyor zira 210 okuma 205 yazma hızına sahip olunca SSD'den sadece +10 +15 saniye fazla sürüyor ki SP oynadığım için takmıyorum bile. Ayrıca MP oynacağınız oyunu SSD'ye kursanız bile SSD'de yeteri kadar yeriniz olacaktır, meraklanmayınız.
O zaman 1 TB' lık bir Barracuda alsam benim için daha iyi olacak bu durum da.
Teşekkürler...

Ayrıca SypeR hocam bu SSD ile hazırlamayı düşündüğün makale hazır değil mi? Ona da bir göz atsaydım.

Teşekkürler. Makaleyi az önce okudum, çok güzel olmuş. Gerçekten çok faydalı bir makale olmuş, çoğu arkadaşın işine yaramıştır.:like:

Kararınız nedir?

Yeni bir SSD almayacağım, 1 TB'lık güzel bir HDD almayı düşünüyorum. Bilgisayarımı formatlayıp Windows 8.1 kuracağım. Böylece SSD'den daha da verim almayı umuyorum. Bir kaç soru daha sorup konuyu kapatabiliriz, bu Samsung Magician programında belirttiğiniz RAPID Modu devamlı aktif olarak kullansam SSD'ye uzun vadede bir zararı olur mu? Aynı sorum OS Optimization ayarı içinde geçerli.

Son yapmış olduğum testi buradan gönderiyorum, rakamlar fena değil gibi. Sizin de bir göz atmanızı istiyorum, yalnız benim bilgisayarın açılışı 40 saniye kadar sürüyor, kapanış daha kısa. Bunu o kadar dert etmiyorum ama bir türlü çözemedim, bağlantı ayarları falan tamam, BIOS ayarları da aynı şekilde ama bir türlü yapamadım. Bilgisayarı temizledim, açılış programlarını bayağı bir kapattım ama olmadı ve son olarak ben bunu Windows 7'e bağladım. Sanırım bu sorundan Windows 8.1 kurunca kurtulacağım gibi.
Sizin fikriniz nedir?

Test sonuçlarım;

upload_2014-4-16_23-41-18.png

Öncellikle RAID teknolojisinden bahsedeyim. RAID terimi disk konfigürasyonları yapılırken yüksek I/O performansı ve disklerde oluşabilecek hatalara karşı bir güvenlik mekanizması olarak düşünülebilir. RAID mimarisi genel bir teknoloji adı olup ihtiyaçlara göre RAID 5, RAID 0 ve RAID 1 gibi farklı dizayn edilebilmektedir. RAID 0 ise en az iki disk ile tasarlanabilir.

RAID 0 yapısına sahip olan diskler bir dizi(array) olarak düşünülüp kaydolacak veriler farklı bloklar şeklinde disk grubu içerisindeki tüm disklere yazılırlar. Sonuç olarak hem okumada, hem yazmada yüksek performans sağlamış olmaktadır. Basitleştirmek gerekirse 4 diskli bir RAID0 teknolojimiz olsun 20 tanede kayıt gelsin hemen 5'erli olmak üzere bölüyor ve disklere rastgele kaydediyor.

Bu işlemleri eş zamanlı gerçekleştirdiği içinde yüksek yazma hızına sahip olacaktır. Aynı durum okuma içinde geçerlidir. eş zamanda 4 diskten 5 veriyi okuduğu için okuma performansı da artacaktır. Yalnız I/O hızı çok yüksek olmasına rağmen güvenliği de bir o kadar düşüktür. Gelen veriyi bölüp farklı disklere kaydettiğinden dolayı bir diskin bozulması sizin tüm verilerinizin bozulmasıdır.

Ancak siz SSD kullandığınız için, HDD keza çok az bir farkla daha güvenlidir.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı