RAM 16 GB ama kullanılabilir RAM 7.96 GB

DovahKinnn

Centipat
Katılım
6 Ocak 2020
Mesajlar
5
BIOS güncel, RAM'ler yeni 64 Bit sistem RAM'ler tam yerine oturmuş halde slotlar çalışıyor, test edildi. 4x4 4 slot var, hepsi de dolu. Windows 10 bilgisayar, 16 GB RAM'in hepsinin kullanıyordu, yeni kasaya geçtikten sonra bu sorunla karşılaştım. Bu sorunla ilgili bütün konulara baktım ama hiçbiri çözüm olmadı. 2 gündür bu sorun ile uğraşıyorum, lütfen biri yardım etsin.

Anakart bütün her şeyi destekliyor. 2 gün içerisinde abartısız 20 format attım, gene de düzelmedi. Msconfig'deki ayarlar kayıt da olmuyor. BIOS RAM'lerin hepsini okuyor.


Ekran Alıntısı.PNG

Ekran Alıntısı2.PNG


Eklemem gereken bir şeyler varsa söyleyin ekliyeyim, yani neden böyle yapıyor anlamadım.
 
Aynı sorunu daha geçen hafta 8 GB RAM ile yaşadım. Dual kit kullanıyorum kasa temizliği sonrası olmuştu RAM'lerin slotlarını değiştirdikten sonra düzelmişti. Bu sorun yazılımsal değil genelde %80 donanım sorunlu çıkıyor. Formatı boşuna atmışsınız. Bu arada fark ettim ki attığınız SS'de RAM'ler Dual değil single çalışıyorlar. Anakart ya da RAM sorununuz var kesinlikle. Anakartınız nedir bu arada? Bende FX 8300 işlemci kullanıyorum sistemimiz aynı aşağı yukarı.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS sürümünüz güncel mi?

Evet güncel anakart: Gigabyte 970A UD3P rev. 1.
BIOS sürümü F2G en son güncel olan buydu bunuda yükledim.

Evet güncel bir de anakart kutusunu içinden bir CD var bu CD GA-970A-UD3P rev. 2.0 yazıyour herlade anakartı rev. 1.0 rev2.0 yükseltiyor ama ben bunu güvenmediğimden CD'ye karışmadım.
RAM'leri 2x4 yaptığımda düz 8 GB olarak okuyor ama 12 GB veya 16 GB yapınca kullanılabilir RAM7.96 gösteriyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
RAM'leri teker teker 1 slotta denedim şimdi, hepsi çalıştı ondan sonra 1 tane RAM'i bütün slotlarda açmayı denedim 1.slot ve 2.slotta PC açıldı 3. ve 4. slotta çalıştırdım PC çalıştı sonra geri kapandı hiç görüntü gelmeden çalıştı neden oldu ve çözümüm nedir sorun varsa?
Hocam ekran kartı kullanıyor olabilir. Paylaşımlı olarak
Yok aga ondan olamaz keşke ondan olsa.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam benim de anakart Gigabyte 990XA-UD3. Markaları aynı sorunda aynı. Ben slot değiştirerek çözdüm. Sizinki çözülmedi sanırım. RAM slotlarını yumuşak bir fırça ile temizleyin bakalım içinde pislik falan varsa belki ondan oluyordur.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
[Çözüldü] 16 GB RAM, 8 GB kullanılabilir - Technopat Sosyal

Burada işlemci soğutucusunu gevşeterek sorun çözülmüş. Dene istersen.

Bir konuyu insanlara atavsiye etmeden önce bunun mantığını biraz daha iyi araştırın. O konuda bu sorunun LGA soket tipli Intel işlemcilerde olduğunu yazdım. PIN'li soket kullanan işlemcilerde bu yöntemi uygulamaın hiçbir mantığı yok...
Hocam ekran kartı kullanıyor olabilir. Paylaşımlı olarak.
Bu anakartta paylaşımlı ekran kartı yok. Platformda aynı zamanda APU da yok.

Anakartın arkasında RAM yuvalarının hemen arkasında PIN'lere kısa devre yapan bir şey olmadığından emin olun. Yeni kasaya geçerken yükseltme vidalarını taktınız mı?

Ayrıca belleklerin kodlarını da yazın. Farklı müdlleri aynı sistemde her zaman çalıştıramazsınız!
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı