RAM 4800 MT/s gözüküyor

siracalan

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Merhaba, dün bilgisayarıma RAM yükseltmesi yaptım. DDR5 16x16 RAM taktım, 32 GB RAM elde ettim. Sorun şu ki RAM'ler görev yöneticisinde 4800 MT/s olarak gözüküyor. Biraz araştırdım ve MT/s MHz'ye göre daha düşükmüş 2 kat. Yani şu an görev yöneticisinde 4800 MT/z yazıyor ama RAM'ler 2600 MHz'de çalışıyor. Bunu CPU-Z ile de onaylamış oldum.

Crucial 16GB (1x16GB) DDR5 5200MHz CL42 (16Gbit) Notebook Ram fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'da
Almış olduğum ürün bu. RAM'ler 5200 MHz ama benim bilgisayarım 4800 destekliyor sanırım o sorun değil ama MT/s olarak gözükmesine çok takıldım. BIOS'tan mı yükseltmem gerekiyor? Kullandığım laptop Acer Nitro 5 serisi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Belleğin tam hızında çalışması diye şey laptoplarda gerek olmayınca olmuyor diye biliyorum. Yanlışım varsa arkadaşlar düzeltsin.

Sizin konunuz ile böyle bir fark olduğunu keşfettim. 6400MT/s 16 GB RAM'im 4800MT/s'de çalışıyor maksimum sistemin söylediğine göre fakat ürünün özelliklerinde 4800MHz yazıyor. İşlemcim de maksimum 5200MHz destekliyormuş. Kafam bir hayli karıştı.

Düzenleme: Konu masaüstü bilgisayarlar kategorisine açıldığı için laptop olduğu gözümden kaçmış. Her laptopta XMP olmayabilir.

BIOS'tan XMP veya EXPO etkinleştirilmiş mi? İşlemci nedir?

Son düzenleme:
Benim laptopta da aynı şekilde 4800 Mt/s ile çalışıyor gözüküyor, fakat ramler DDR5 CL40, yani 2400 mhz'de çalışması imkansız gözüküyor, varsa daha detaylı bilgisi olan açıklayabilir. Ramlerimizin 4800 Mhz hızında çalıştığını düşünüyorum.

Dosya Ekleri

• Adsız.png
    5,1 KB · Görüntüleme: 239
Son düzenleme:
MT/s MHz ile aynı şey. Oradaki karışıklık ondan kaynaklanmıyor. Ramleriniz 4800'de çalışıyor. CPU-Z'de 2400 MHz olarak yazar. 2600 dediği modülün maksimum hızı. Ki zaten modül aslında 5200'lükmüş.
Durum çok büyük ihtimalle işlemci, anakart ikilisinden kaynaklı.

"DRAM frekansı genellikle MHz cinsinden ölçülür, ancak ürün adı genellikle veri hızı MT/s cinsinden belirtir."

"Kısaca özetleyecek olursak, 600 MHz’lik saat hızı = 1.200 MT/s’lik veri aktarım hızına tekabül ediyor."

Eskiden bu durum böyle değildi. 1 MHz, 1 MT/s ile eşdeğerdi. Şu anda ise 1 MHz, 2 MT/s ile eşdeğerdir ancak eski alışkanlıktan dolayı belleklerin hızını belirtmek için MHz yaygın olarak kullanılıyor. Bu da kafa karışıklığı yaratabiliyor doğal olarak. Belleklerinizde ya da çalışma şeklinde bir sıkıntı yok. 4800 MT/s ile 2400 MHz birbirine eşittir ve doğru ifade şekli de budur.

Konuya netlik getirmek için fotoğraf bırakıyorum, laptopun gelişmiş bios özelliklerini aktif ettim ve " memory kısmında " yazan ram hızı değerinin görselini bırakıyorum;

Yani ramlerimiz 4800 Mhz hızında çalışıyor. CMD üzerinden testini de yaptığımızda 4800 Mhz hızında olduğu bir kez daha doğrulanıyor. Yani görev yöneticisindeki 4800 Mt/s yazması bir kafa karışıklığı olmuş ya da microsoftun hatası, internetteki verilere baktığımızda mhz mt/s'nin 2 katı olduğu gözüküyor.

Dosya Ekleri

• 112fd60c-19f7-4c11-bf95-cf0f496d46f1.jpg
    320,5 KB · Görüntüleme: 222
Herkese yanıtları için teşekkür ederim. Görev yöneticisinde yanlış yazıyor olabileceğini düşünmüştüm ama CPU-Z kafamı karıştırmıştı. CMD'den de kontrol ettim orada 5200 yazıyor speed mesela 5200 de mi çalışıyor anlamında. Ayrıca birazdan bios'a da girip kontrol edeceğim oradan da mhz değerini. Biraz karışık bir durum gerçekten.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2024-11-19 130647.png
    7,8 KB · Görüntüleme: 214
Ramleriniz 4800 MHz hızında çalışmıyor hocam, 2400 MHz hızında çalışıyor. 4800 olan sayı MT/s'yi ifade ediyor. Bu bir hata değil geç kalınmış bir düzeltmedir. Ayrıca MHz, MT/s'nin iki katı değil yarısıdır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…