Windows 11'de sadece görev yöneticisinde mt/s olarak çevirmişler bu da bizi kafa karışıklığına sokuyor. Ama CMD üzerindeki ve gelişmiş biostaki veri kesin olarak doğruyu gösteriyor.Herkese yanıtları için teşekkür ederim. Görev yöneticisinde yanlış yazıyor olabileceğini düşünmüştüm ama CPU-Z kafamı karıştırmıştı. CMD'den de kontrol ettim orada 5200 yazıyor speed mesela 5200 de mi çalışıyor anlamında. Ayrıca birazdan bios'a da girip kontrol edeceğim oradan da mhz değerini. Biraz karışık bir durum gerçekten.
Evet mts mhz'nin 2 katı hatalı yazmışım. Bahsettiğin veriyi anlıyorum o zaman neden bios üzerinde 4800 MHZ olarak gözüküyor ram hızı? CMD üzerinden yapılan testte de 4800 Mhz hızında gösteriyor.Ramleriniz 4800 MHz hızında çalışmıyor hocam, 2400 MHz hızında çalışıyor. 4800 olan sayı MT/s'yi ifade ediyor. Bu bir hata değil geç kalınmış bir düzeltmedir. Ayrıca MHz, MT/s'nin iki katı değil yarısıdır.
peki advanced bios'a nasıl girdiniz tuş kombinasyonu videolarını izleyip denedim ancak başarılı olamadım. Farklı bir yöntemi mi var bir de orayı kontrol etmek istiyorum. Aynı bios'a sahibiz anladığım kadarıylaWindows 11'de sadece görev yöneticisinde mt/s olarak çevirmişler bu da bizi kafa karışıklığına sokuyor. Ama CMD üzerindeki ve gelişmiş biostaki veri kesin olarak doğruyu gösteriyor.
Evet mts mhz'nin 2 katı hatalı yazmışım. Bahsettiğin veriyi anlıyorum o zaman neden bios üzerinde 4800 MHZ olarak gözüküyor ram hızı? CMD üzerinden yapılan testte de 4800 Mhz hızında gösteriyor.
Windows 11 öncesi windows sürümlerinde görev yöneticisinde mhz olarak gözüküyordu, yani doğru değil miydi? tam anlayamadım.
Ek olarak Cpu-z'deki bellek hızı bölümündeki sayı 2 ile çarparak gerçek ram hızı sonucuna ulaşılır olarak biliyoruz, Cpu-z'de 2400 mhz yazıyor ve bu da demektir ki 4800 MHZ olarak ramlerimiz çalışıyor.
Windows 11'de sadece görev yöneticisinde mt/s olarak çevirmişler bu da bizi kafa karışıklığına sokuyor. Ama CMD üzerindeki ve gelişmiş biostaki veri kesin olarak doğruyu gösteriyor.
Evet mts mhz'nin 2 katı hatalı yazmışım. Bahsettiğin veriyi anlıyorum o zaman neden bios üzerinde 4800 MHZ olarak gözüküyor ram hızı? CMD üzerinden yapılan testte de 4800 Mhz hızında gösteriyor.
Windows 11 öncesi windows sürümlerinde görev yöneticisinde mhz olarak gözüküyordu, yani doğru değil miydi? tam anlayamadım.
Ek olarak Cpu-z'deki bellek hızı bölümündeki sayı 2 ile çarparak gerçek ram hızı sonucuna ulaşılır olarak biliyoruz, Cpu-z'de 2400 mhz yazıyor ve bu da demektir ki 4800 MHZ olarak ramlerimiz çalışıyor.
peki advanced bios'a nasıl girdiniz tuş kombinasyonu videolarını izleyip denedim ancak başarılı olamadım. Farklı bir yöntemi mi var bir de orayı kontrol etmek istiyorum. Aynı bios'a sahibiz anladığım kadarıyla
Eki Görüntüle 2355422RAM'lerde MT/s vs MHz: Hangisi Kullanılmalı?
Teknolojik aletler söz konusu olduğunda hep karşımıza farklı terimler, kavramlar, ölçümler ve karmaşık teknik özellik sayfaları çıkar. Bilgisayarımızınwww.technopat.net
Eskiden MHz ve MT/s birbirine eşitti ancak günümüzde DDR bellekler kullanılıyor. Bu nedenle artık 1 MHz ve 2MT/s birbirine eşit oluyor. Bu fark oluşmadan önce de MHz kullanıldığı için muhtemelen insanların kafasını karıştırmamak adına değişikliğe gidilmedi. Yani sizin belleğiniz hiçbir zaman CPU-Z'de yazan saat hızının 2 katı olmadı. 2 katı olan aktarım hızıydı. Yukarıda bir makale bıraktım. Merak ediyorsanız açıp okuyabilirsiniz.
- SDRAM
- Saat: 100 MHz
- Transfer Oranı: 100 MT/s
- Bant Genişliği: 800 MB/s
- DDR SDRAM
- Saat: 100 MHz
- Transfer Oranı: 200 MT/s
- Bant Genişliği: 1600 MB/s
Bu şekilde girebilirsin.
Eki Görüntüle 2355435Eki Görüntüle 2355436
Yani kısacası Cpu-z verisinin 2 katı hızı gerçek veriyi gösteriyor.
Hocam MTS hızı konusunda dediğinize itiraz eden yok ama microsoft beyinleri yakmış, senelerdir bu zaten bilinen bir şey DDR4 - DDR5 farketmeksizin Cpu z verisinin 2 katı gerçek frekans değeridir. Zaten bios verileri yalan söylemez. Açıkça 4800 mhz yazıyor, bu herkes tarafından yıllardır bilinen bir şeydir, denemediğim ram test programı kalmadı hepsi 4800 mhz sonucuna çıkıyor.Eki Görüntüle 2355443MT/s vs MHz Explained
RAM speed used to be measured and expressed in megahertz (MHz). However, this measurement is now being reconsidered and could be expressed in megatransfers per second (MT/s).www.corsair.com
Eki Görüntüle 2355445MT/s vs MHz: A better measure for memory speed - Kingston Technology
The introduction of DDR (double data rate) SDRAM memory in the early 2000s doubled the data transfers for every clock cycle (Hz), making “MHz” an inaccurate measurement for memory speed. MT/s correctly describes the speed of DDR memory.www.kingston.com
Görselini attığın bu yorumun altında benim dediklerimi söyleyen başka bir yorum daha var ve Recep Baltaş da bu yorumu beğenmiş, demek ki yanlış değil. Recep Baltaş, yaptığı bu yorumunu şu anda olduğu gibi kafa karışıklığı yaratmamak adına yaptı diye düşünüyorum ancak görünen o ki daha da çok kafa karışıklığı yaratmış.
Eki Görüntüle 2355447
Bu bellekleri siz mi üretiyorsunuz hocam?Hocam MTS hızı konusunda dediğinize itiraz eden yok ama microsoft beyinleri yakmış, senelerdir bu zaten bilinen bir şey DDR4 - DDR5 farketmeksizin Cpu z verisinin 2 katı gerçek frekans değeridir. Zaten bios verileri yalan söylemez. Açıkça 4800 mhz yazıyor, bu herkes tarafından yıllardır bilinen bir şeydir, denemediğim ram test programı kalmadı hepsi 4800 mhz sonucuna çıkıyor.
Akıl var mantık var 2400 MHZ'de DDR5 bellek mi çalışır.
Ram'im Samsung sitesinde öyle demiyor.Üretenler öyle demiyor da.
Hocam neden anlamak istemiyorsunuz? Eskiden beri kullanılmaya alışıldığı için günümüzde yaygın olarak MHz kullanılıyor belleğin hızını belirtmek için. Bugün gidip bir RAM alsanız elbette söylenen MHz hızına göre alacaksınız. Kimse kalkıp da 2400 MHz DDR5 bellek satıyorum demez çünkü bu şekilde alışık değil çoğu kişi. Ama siz bunun doğru olmadığını bileceksiniz artık.Ram'im Samsung sitesinde öyle demiyor.
Anlıyorum hocam, Laptop'un ürtetici firmasına da sordum ayrıntılı bir şekilde ramler 4800Mhz mi yoksa 4800MT/s mi diye 4800Mhz olduğunu söylediler. Dediğiniz gibi ise bu bir pazarlama değil dolandırıcılık.Hocam neden anlamak istemiyorsunuz? Eskiden beri kullanılmaya alışıldığı için günümüzde yaygın olarak MHz kullanılıyor belleğin hızını belirtmek için. Bugün gidip bir RAM alsanız elbette söylenen MHz hızına göre alacaksınız. Kimse kalkıp da 2400 MHz DDR5 bellek satıyorum demez çünkü bu şekilde alışık değil çoğu kişi. Ama siz bunun doğru olmadığını bileceksiniz artık.
Örneğin Intel piyasaya yeni sürdüğü işlemcilerini artık i5 i7 yerine ultra olarak adlandırdı ve bu da yakın gelecekte bilgisayar dünyasıyla pek ilgisi olmayan insanların kafasını karıştırabilir. Çünkü yıllardır hep i5 i7 alışmışlar. Umarım anlatabilmişimdir.