Çözüldü RAM CL değeri ayarlama nasıl yapılır?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

2forehead

Hectopat
Merhaba. 8 GB RAM'im vardı ve ben de buna ekstra olarak 16 GB RAM daha aldım. Fakat garip bir sorunla karşılaştım. İkisi de 3200MHz ve ikisinin de CL değeri 16 olmasına rağmen CL değerleri çok garip görünüyor ve maksimum 2000MHz de çalışıyorlar. (XMP profile 1'e aldığım zaman birkaç defa kendini yeniden başlatıp açılıyor ama kasmalar oluyor ve maksimum 2400MHz'ye çıkıyor. XMP profile 2 gözükmüyor bile.) Ben bunların ayarını nasıl yapacağım? İkisini de 3200MHz'de çalıştırabilir miyim?

1.png

Anakart:

2.png

Yeni aldığım RAM:

3.png

İlk RAM:

4.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Uzun vadede sıkıntı çıkarmaz ancak performans biraz düşük olur.
İsterseniz şu ayarları yapın:

3200 MHz
1.35 volt. (İkisinde de ortak)

18 Cas Latency (CL)
20 tRCDRD
20 tRCDWR
20 tRP
38 tRAS
68 tRC

NOT: Bu değerler (timingler) normalde ne kadar düşük olursa o kadar iyi ancak tek tek düşürüp hata veriyor mu denemek yani overclock yapmak çok uzun sürüyor.

Geri kalanı Auto olarak dursun. Eğer çalışırsa Testmem5 ile test yapın, RAM'de hata olursa işletim sistemini bozmadan veri kaybına kadar gider.
Yeni aldiginiz urunde kandirilmissiniz gecmis olsun.
Urun CL 16 degil CL 18 yani iki RAM'i en az 18 CL gecikmede calistirmaniz lazim.
Ayrica 16 GB + 8 GB RAM cift kanal olmuyor. 8 + 8 cift kanal kalan 8 GB tek kanal oluyor bildigim kadariyla.

Su an CL'nin ve MHz'nin dusuk olma sebebi BIOS'un uyumluluk modunda calismasi.

BIOS'ta RAM timing kismi var mi? Varsa resmini atar misiniz?

Yeni aldiginiz urunde kandirilmissiniz gecmis olsun.
Ürün CL 16 degil CL 18 yani iki RAM'i en az 18 CL gecikmede calistirmaniz lazim.
Ayrica 16 GB + 8 GB RAM cift kanal olmuyor. 8 + 8 cift kanal kalan 8 GB tek kanal oluyor bildigim kadariyla.

Su an CL'nin ve MHz'nin dusuk olma sebebi BIOS'un uyumluluk modunda calismasi.

BIOS'ta RAM timing kısmı var mi? Varsa resmini atar misiniz?

Hocam sanırım şu ekrandan bahsediyorsunuz:
295e0914-ac04-49fb-b1b5-b70514c02927.png

WhatsApp Image 2024-11-14 at 00.04.27.png
WhatsApp Image 2024-11-14 at 00.04.26.png

Hocam çok bir bilgim yok ve forumda da çok yardım bulamadım. Bu uzun vadede sıkıntı çıkarır mı? Yoksa ayarları düzgün yaparsam kullanmamda bir sıkıntı olmadan devam edebilir miyim?

Son düzenleme:

3200 MHz

18 Cas Latency (CL)
20 tRCDRD
20 tRCDWR
20 tRP
38 tRAS
68 tRC

NOT: Bu değerler (timingler) normalde ne kadar düşük olursa o kadar iyi ancak tek tek düşürüp hata veriyor mu denemek yani overclock yapmak çok uzun sürüyor.

Geri kalanı Auto olarak dursun. Eğer çalışırsa Testmem5 ile test yapın, RAM'de hata olursa işletim sistemini bozmadan veri kaybına kadar gider.

Çözüm

3200 MHz

18 Cas Latency (CL)
20 tRCDRD
20 tRCDWR
20 tRP
38 tRAS
68 tRC

yaptım. Teşekkür ederim.

3200 MHz

18 Cas Latency (CL)
20 tRCDRD
20 tRCDWR
20 tRP
38 tRAS
68 tRC

hocam bir sorum daha olacak bu ayardan sonra CPU ısısı yükseldi de acaba hem 3200mhz yapıp hem ısınma sorununu biraz azaltabileceğim bir yol var mı?

Son düzenleme:
RAM'i kontrol eden eleman işlemcinin içinde yani daha fazla ısınması normal, isterseniz hızı düşürüp aynı zamanda gecikmeyi azaltabilirsiniz ancak uzun sürer çok da gerek yok.

Ayrıca işlemcinin modeli nedir?
Her işlemcinin resmi olarak desteklediği maksimum RAM hızı farklı. Eğer maksimum 2933 MHz destekleyen işlemciyi özellike çift kanal 3200 MHz çalıştırırsanız ısınması normal. Mesela ben maksimum 2933 MHz destekleyen işlemciyi 3400 MHz RAM ile çalıştırıyorum sonuç olarak daha çok yoruluyor ve ısınıyor, 3600 MHz'de ise veri kayıpları oluyor ve stabilite gidiyor.

RAM'i kontrol eden eleman işlemcinin içinde yani daha fazla ısınması normal, isterseniz hızı düşürüp aynı zamanda gecikmeyi azaltabilirsiniz ancak uzun sürer çok da gerek yok.

Ayrıca işlemcinin modeli nedir?
Her işlemcinin resmi olarak desteklediği maksimum RAM hızı farklı. Eğer maksimum 2933 MHz destekleyen işlemciyi özellike çift kanal 3200 MHz çalıştırırsanız ısınması normal. Mesela ben maksimum 2933 MHz destekleyen işlemciyi 3400 MHz RAM ile çalıştırıyorum sonuç olarak daha çok yoruluyor ve ısınıyor, 3600 MHz'de ise veri kayıpları oluyor ve stabilite gidiyor.
Hocam İşlemci AMD Ryzen 5 2600x Six-Core Processor Anakartım ise Gigabyte GA-A320M-H AMD A320 3200 MHz (OC) DDR4 SOKET AM4 mATX

Hocam İşlemci AMD Ryzen 5 2600x Six-Core Processor Anakartım ise Gigabyte GA-A320M-H AMD A320 3200 MHz (OC) DDR4 SOKET AM4 mATX
O işlemcinin resmi olarak desteklediği hız en yüksek 2933. 3200 MHz çift kanalda ısınması normal aşırı olmadığı müddetçe.

Ancak dediğim gibi OCCT, Testmem5 gibi araçlarla RAM'e stress testi yaptırın en azından 1 saat gibi bir süre için. Çünkü önemli anlarda sistemin mavi ekran vermesini ve veri kaybetmeyi istemezsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı