raidExodus
Hectopat
Daha fazla
- Sistem Özellikleri
- GPU: ASUS TUF Gaming RTX 3060 OC Edition
CPU: Intel Core i5-12400F
RAM: Kingston Fury Beast RGB 2x8 GB CL16 3200MHz
Anakart: MSI H610M Bomber
PSU: ASUS TUF Gaming 650B 650W
Depolama: 500 GB XPG Spectrix S20G, 2 TB Seagate SKYHAWK Surveillance 5900 RPM
Kasa: ASUS TUF Gaming GT301
Göz göre göre kazıklanarak 27 bin civarı ödedim. Siz siz olun bu dönemde sistem toplamayın.
Merhabalar, bu konuda sizlere RAM'lerimi değiştirirken yaşadığım olayları anlatıp benim gibi saçmalıklar yapmamanız için birkaç tavsiye vereceğim. Gerçek anlamda, güle güle okuyun 
ALDIĞIM RAM'LER
İlk önce aldığım RAM'lerden bahsedeyim. Bilgisayarıma 2x16 GB'lık Corsair Vengeance RGB RS aldım. 2x8 GB Kingston Fury Beast RGB RAM'lerden geçiş yaptım. Şimdilik RAM'ler güzel çalışıyor, ışıklandırması ve efektleri de benim gibi birisi için tatmin eder durumda.ALDIĞIM RAM'LER
RAM'LERİ DEĞİŞTİRME SÜRECİM
RAM'ler eve geldiğinde ben okulda kursta kalıyordum. Annemden haberi alınca içime bir heyecan doldu bir heyecan doldu anlatamam. Hayatımda ilk defa gerçek anlamda bilgisayar ile uğraşacaktım. Kurs o gün özellikle çok hızlı geçti benim için. Çıkar çıkmaz hemen otobüse atlayıp evime vardım. Tabii eve yaklaştıkça yüzümde kocaman bir gülümseme oluşuyordu. Eve geldim, işlerimi hallettim ve direkt bilgisayarı masanın üstüne yatırdım -eldiven takmayı unutmadım tabii ki. Her neyse, açtım kasanın camını, üst kilit zorlasa da açmayı başardım. Sıra alt kilide geldi -tabii o sırada sabit olduğunu hiç bilmiyordum, heyecan çok tabii. Hemen ekran kartını çıkardım, başladım alt "kilit"lere abanmaya. Arkadaş yok, açılmıyor. Zorluyorum, zorluyorum ama bir türlü açamadım. Annem yardıma geldi, o da açamadı. Artık korku salmaya başladı beni. Üst kilitler açıldı ama alt kilitler açılmadı.
O anın korkusuyla hemen burada bir konu açtım (Çözüldü: MSI H610M Bomber alt RAM kilidi açılmıyor). Arkadaşlar hemen yardım ettiler -yine teşekkür ediyorum kendilerine
Ondan sonra başladım ekran kartını yine takmaya. Ekran kartını soktum, kilit kapandı ve vidalamaya başladım. Vidayı takıyorum ama yok, bir türlü girmiyor. Vida -sözde- kendi yerinde yalama yapıyor. 10 dakika falan uğraştıktan sonra sağ sola bakayım dedim, bir de ne göreyim! Ben meğerse kasa camının vidasını zorluyormuşum ya! Çıkarmaya çalışıyorum, yok, çıkmıyor! 10 dakika daha bununla uğraştıktan sonra sonunda ekran kartını takabildim, ve kasanın camını taktıktan sonra bilgisayarın kablolarını takmaya başladım.
Kablolar bağlandı, sıra bilgisayarı açmaya geldi. Ama bir de ne göreyim? RAM'ler DRAM hatası veriyor! Kalbimde bir ağrı belirdi bu hatayı gördükten sonra. Odamda rahat 5 dakika sağ sol yapıp olayı anneme anlattıktan sonra aklıma dank etti. Ben, BIOS ayarlarını -XMP'yi- sıfırlamayı unutmuştum! O anın siniriyle söylene söylene yeni RAM'leri çıkardım, eski RAM'leri taktım. İşi hallettikten sonra da eskileri çıkardım, yenileri taktım. Bu noktada artık bıkkınlık geldi, hemen bitsin diye dua ediyordum.
Ve artık bu kaosun sonuna geldim. BIOS sıfırlandı, eski RAM'ler çıkarıldı ve yerine yenileri takıldı, kasa camı takıldı ve ekipmanlar bağlandı. Son rötuşları hallettikten sonra bilgisayarı açtım, ve sonunda bilgisayar sorun olmadan açıldı. Çok sevinmiştim, ilk defa bilgisayar başına geçip, 3 saat uğraşıp, RAM değiştirmiştim. Parmağıma mikro parçalar girmiş olsa bile değdi. 16'dan 32'ye geçmek varmış gerçekten, çok iyi hissettirdi. Benim gibi 16 yetmeyen insana sesleniyorum, bütçen el veriyorsa 32'lik al! Gerçekten farkı hissedeceksin. Özellikle benim gibi arka planda her şeyi açık tutuyorsan...
YAPTIĞIM HATALAR (siz yapmayın)
- İlk önce, eğer benim gibi iseniz, o heyecanı üstünüzden atın. Benim gibi heyecanlı olunca yarım saatlik iş 3 saate uzayabilir.
- Eldivenleri işiniz bitene kadar çıkarmayın. Ben bıktığımdan çıkarmıştım, şu an orta parmağımda 2 tane minnacık iğne gibi parçacık bulunuyor. Vücudun atmasını bekleyeceğim.
- Anakartınızı öğrenin. Benim gibi kör gibi olaya atılırsanız sizde alt kilidi açılabilir sanıp zorlayabilir, ve belki anakartı kırabilirsiniz. Ben biraz daha zorlasam büyük ihtimal kilit dışında çok daha büyük bir parça açılacaktı banka hesabımda...
- Ne yapacağınızı, nereyi nereye koyacağınızı belirleyin. Ondan sonra benim gibi cam vidasını ekran kartına zorlamayın.
- Acele etmeyin. Aceleci davranmayın, bu kadar basit. Aceleci davranırsanız benim gibi RAM'leri biri içerde biri dışarda takabilirsiniz -kırılacak diye çok korktum burada.
Okuduğunuz için teşekkürler, bu yaşadığım macerada dersim ne oldu? Bilemiyorum, ama bir daha böyle bir işim olursa aceleye almayacağımı anlamış oldum.