Çözüldü RAM düşük MHz'de kullanılırsa CL değeri de düşer mi?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Jaavei

Hectopat
Makaleler
1
Yer
Hatay
Diyelim ki ben i3 10100F ile kullanmak için 3600 MHz CL 19 bir RAM aldım. Bu işlemci en fazla 2666 MHz destekliyor. RAM düşük MHz'de çalışacağı için CL değeri daha düşük olarak çalışır mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
MHz arttıkça CL değeri de artar. Örneğin 2133 MHz bir RAM CL9 ile çalışıyorsa, 1333 MHz bir RAM CL6 ile çalışır (örnek olarak). Yani overclock ile RAM MHz hızını artırdıkça CL değeri de artar.
Sorduğunuz soruya gelecek olursak 3600MHz varsayılan olarak CL19 ise 2666MHz hızda çalışırken CL değeri düşecektir.
Xmp ayarlayıp elle düşürebilirsiniz ama stabil cl değerini bulmak vakit alır

Ben de anlayamıyorum 3600 mhz ram var bende cl18 gözüküyor Cpu-z’de 3800’e çekiyorum yine Cpu-z’de cl18 gözüküyor.

MHz arttıkça CL değeri de artar. Örneğin 2133 MHz bir RAM CL9 ile çalışıyorsa, 1333 MHz bir RAM CL6 ile çalışır (örnek olarak). Yani overclock ile RAM MHz hızını artırdıkça CL değeri de artar.
Sorduğunuz soruya gelecek olursak 3600MHz varsayılan olarak CL19 ise 2666MHz hızda çalışırken CL değeri düşecektir.

Çözüm
dostum hala burda mısın bilmiyorum ama bir sorun var bios ayarında RAM MHZ seçebildiğim bir ayar mevcut, kullandığım RAM orjinal olarak 4000MHZ ve CL18.

şu soruyu soracağım MHZ ayarını 3600 e indirirsem CL16 ya düşer mi?

MHz değeri arttıkça CL değeri de artar, bu mantığa göre düşürdüğünde de CL değeri düşecektir ancak CL değerinin kaç'a düşeceğini kestiremiyorum. Deneyip görebilirsin.

MHz değeri arttıkça CL değeri de artar, bu mantığa göre düşürdüğünde de CL değeri düşecektir ancak CL değerinin kaç'a düşeceğini kestiremiyorum. Deneyip görebilirsin.
teşekkür ederim benim tahminime göre 16 ya düşeceğini düşünüyorum peki CL testi yapabileceğim bir program var mı?

CPU-Z indirip memory kısmına gelip orada bulunan "CAS# Latency (CL)" kısmından öğrenebilirsin.

CPU-Z indirip memory kısmına gelip orada bulunan "CAS# Latency (CL)" kısmından öğrenebilirsin.
çok teşekkür ederim şimdi buldum o ayarı bu gün olmazsa bile yarın MHZ düşürüp CL değerini söylerim...

fakat bişey aklıma takıldı attığım resimde Uncore Frequency ayarı ve DRAM ayarlarının MHZ değerleri düşük sebebi nedir veya öyle mi olması gerekiyor?

Dosya Ekleri

• Screenshot_1.png
    17,7 KB · Görüntüleme: 72

Sabit voltajda frekansı arttırırsan stabil bir ayar tutturmak için CL değerini arttırman gerekir. 3600 MHz CL18 kiti çipi iyiyse voltaj vererek 4000 MHz CL16 yapabilirsin.

@Godzjlla Değil. Sistemin 1:2 moda geçmiş. Alman gerekenden çok daha düşük performans alıyorsun muhtemelen.

Hem MCLK(DRAM frekansı)'nin hem UCLK(Bellek kontrolcüsü frekansı)'nın hem de FCLK(Infinity Fabric frekansı)'nın eşit olması lazım. MCLK 2000 MHz olduğuna göre FCLK'yi 2000 MHz, UCLK'yi UCLK==MCLK yapmalısın.

BIOS'unda OC sekmesinde olmalı bu ayarlar. Fakat 5600 2000 MHz FCLK ile stabil çalışamayabiliyor. FCLK ve UCLK ayarını yaptıktan sonra şunu yapmanı öneririm:

Şu programı "yalnızca sensörler" seçerek kur, en alta inip Windows Hardware Errors(WHEA) sekmesini bul.

Sonra ise bu programı indirip Large FFTs seçerek çalıştır. Test boyunca HWinfo'dan WHEA kısmını ve Prime95 ekranını kontrol et. 10 dakika boyunca çalıştırdıktan sonra sol üstten stop'a basarak durdurabilirsin. WHEA kısmında ve Prime95'te hiç hata gözükmemeli.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…