Merhaba,
Bir hafta önce 2 adet "Corsair Vengeance LPX 16 GB 3200 MHz" model RAM satın aldım ve sisteme montajını gerçekleştirdim. Hemen BIOS ayarlarından RAM hızı "D.O.C.p" ayarını açarak RAM hızını 3200 MHz'e yükselttim. PC yeniden başlayınca arada görüntü gidip-gelme, oyunlardan atma veya durduk yere yeniden başlatma gibi sorunlar yaşamaya başladım.
Durum üzerine bir şeylerin ters olduğunu anlamam kısa sürmedi. RAM'lerden şüphelenip işe koyuldum.
- "AIDA64 Extreme" programı ile "stress System Memory" testini uyguladım. Test AIDA64 tarafından hemen sona erdi, "hardware failure decected" hatası aldım.
- Bunun üzerine Windows'un "Windows Memory diagnostic" aracını çalıştırıp RAM'lere yeniden test yaptım fakat neredeyse 1 saatimi alan bu testte araç, herhangi sorun tespit edemedi.
- BIOS ayarlarını kontrol ettim, fakat "D.O.C.p" özelliğini açmak dışında herhangi bir şey yapmadığım için kayda değer bir gelişme elde edemedim.
- BIOS, ekran kartı veya sistem sürümleri güncel durumda.
- Anakartın bellek hızı ile ilgili teknik terimlerinde 3200 MHz ile ilgili olumsuz bir bilgi göremedim.
Son olarak BIOS'a tekrar girerek RAM MHz değerini 3200'den 3000'e düşürdüm, ardından AIDA64 ile tekrar "stress System Memory" testi uyguladım ve herhangi sorun ile karşılaşmadım, ayrıca oyunlarda herhangi hata almadım. Sistem şu an "D.O.C.p" özelliği açık ama 3200 yerine 3000 MHz hızında çalışmakta ve herhangi sorun oluşmuyor, sizce problem neden kaynaklanıyor olabilir?
Yardımcı olmak isteyen herkese şimdiden teşekkürler.